"Γιατί παίζει το μάτι μου;" - Είναι αθώο το πετάρισμα του ματιού;

Εάν παίζει το μάτι σου, κάποιον θα δεις! Ή, αυτό είναι η εξήγηση που δίνει η λαϊκή σοφία για το πετάρισμα του ματιού. Τι μπορεί να σημαίνει όμως για την υγεία μας;

μάτι iStock

Πολλές φορές νιώθουμε το ένα μας μάτι να "παίζει". Αυτό το πετάρισμα του ματιού είναι συνήθως αθώο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκνευριστικό! Ειδικά όταν συμβαίνει σε στιγμές που δεν θα θέλαμε να το παρατηρήσει κάποιος τρίτος! Πάντως να πούμε άλλη μία φορά ότι είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν θα πρέπει να αφήνουμε συμπτώματα να περνούν απαρατήρητα!

Διαβάστε Επίσης

Γιατί παίζει το μάτι μας;

Σύμφωνα με τον Donny Suh, MD, επίκουρο καθηγητή στο Ινστιτούτο Ματιών Truhlsen του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, η αντίδραση αυτή οφείλεται σε μια υπερδιέγερση των μυών του ματιού που έχει ως αποτέλεσμα την ακούσια σύσπαση των μυών. Το άγχος και η έλλειψη ύπνου θεωρούνται δύο παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το απότομο ανοιγοκλείσιμο του ματιού ενώ αν έχεις πιει πολλούς καφέδες ή αλκοόλ μπορεί επίσης να βιώσεις αυτή την ακούσια μυική σύσπαση.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τον ειδικό, ένας ακόμη πιθανός λόγος είναι η ξηροφθαλμία που μπορεί να σχετίζεται με πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη, με τις καιρικές συνθήκες ή με φάρμακα που μπορεί να παίρνεις όπως είναι τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα ρινικά αποσυμφορητικά. Το πετάρισμα του ματιού μπορεί τέλος να αποτελεί σύμπτωμα ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων όπως γλαύκωμα ή φλεγμονές του ματιού.

Διαβάστε Επίσης

Χρειάζεται να πάω στο γιατρό;

Σε κανονικές συνθήκες δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις. Μάλιστα, εάν σε πιάσει άγχος και αρχίσεις να αναρωτιέσαι μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί το σύμπτωμα. Ωστόσο, εάν το πετάρισμα του ματιού συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως διπλή όραση (διπλωπία), αλλαγή στο σχήμα της κόρης ενός ματιού ή ακούσιες συσπάσεις του προσώπου και σε άλλα σημεία εκτός από τα βλέφαρα, ο δρ Suh συστήνει να επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σου. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το πετάρισμα του ματιού μπορεί να είναι ένα πρόωρο σύμπτωμα πιο σοβαρών καταστάσεων όπως παράλυση του Μπελ, πολλαπλή σκλήρυνση ή σύνδρομο Τουρέτ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i