Οι γιατροί προβλέπουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού πολύ νωρίτερα;

Περίπου ένα στα 68 παιδιά στην Αμερική έχουν διαγνωστεί με τη διαταραχή φάσματος αυτισμού

shutterstock_374827933 By PhotoUG

Πρόκειται για την την αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει μία σειρά από εγκεφαλικές λειτουργίες-κυρίως την ικανότητα των παιδιών να επικοινωνούν και να κοινωνικοποιούνται. Καθώς τα πρώτα σημάδια του αυτισμού δεν γίνονται εμφανή μέχρι τα παιδιά να αρχίσουν να μιλούν και να αλληλεπιδρούν με άλλους, οι γιατροί δεν μπορούν να διαγνώσουν με σιγουριά την κατάσταση μέχρι τα μωρά να φτάσουν την ηλικία περίπου των δύο χρόνων, οπότε αρχίζουν να μιλούν και να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τότε ίσως είναι πολύ αργά είτε για θεραπεία είτε για να μειώσουν τις επιδράσεις του αυτισμού, αφού όποιες αλλαγές στον εγκέφαλο σχετικές με τον αυτισμό έχουν ήδη συμβεί. Ωστόσο, μία νέα έρευνα του περιοδικού Nature μπορεί να δώσει στους ανήσυχους γονείς μια νέα ελπίδα.

Η έρευνα εντοπισμού του αυτισμού

Η Heather Cody Hazlett, μία ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Αναπηριών Καρολίνα, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν εγκεφαλικές απεικονίσεις για να δημιουργήσουν μία φόρμουλα που θα προβλέπει ποια μωρά, από τόσο νωρίς όσο 6 μηνών, μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού.

Η ομάδα επικέντρωσε την εργασία σε μωρά με μεγαλύτερα αδέρφια που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό. Αυτά τα μωρά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες κατά 20% να παρουσιάσουν αυτισμό σε σύγκριση με τα μωρά που δεν έχουν αδέρφια με την ίδια κατάσταση. Η Hazlett έβγαλε μαγνητικές απεικονίσεις των μωρών στην ηλικία των 6 μηνών, 12 μηνών και 24 μηνών ώστε να μελετήσει τις όποιες διαφορές. Έπειτα, ταίριαξε τις μαγνητικές με τις διαγνώσεις με αυτισμό όταν τα βρέφη ήταν δύο ετών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αληθινή ιστορία: «Υιοθέτησα ένα αυτιστικό παιδί»

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που τελικά διαγνώστηκαν με αυτισμό είχαν εγκεφάλους που έδειχναν πολύ διαφορετικοί από αυτούς των παιδιών που δεν είχαν αναπτύξει αυτή την κατάσταση.

Στα παιδιά με αυτισμό, τα νευρικά κύτταρα στον φλοιό του εγκεφάλου- ο οποίος λαμβάνει εισερχόμενα μηνύματα από το περιβάλλον, όπως εικόνες, μυρωδιές και ήχους- αναπτύσσονταν και επεκτείνονταν με έναν υπερβολικό ρυθμό ανάμεσα στους 6 και τους 12 μήνες.

Αυτή η δραστική αύξηση οδηγούσε σε μεγαλύτερη επιφάνεια εγκεφάλου για αυτά τα παιδιά, η οποία συνέβαλε στην γρηγορότερη αύξηση των εγκεφάλων τους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, όταν τα πρώτα συμπτώματα αυτισμού έκαναν την εμφάνισή τους, οι εγκέφαλοί τους είχαν ήδη αναπτύξει ένα διαφορετικό μοτίβο ανάπτυξης από τα παιδιά που δεν είχαν αυτισμό.

«Η καλύτερη συνέπεια αυτής της μελέτης είναι ότι σημειώνει ακριβώς αυτές τις εγκεφαλικές διαφορές που επιφέρει ο αυτισμός και συμβαίνουν κατά τον πρώτο χρόνο ζωής ενός παιδιού», λέει η Hazlett.

Η διαφορά της έρευνας αυτής

Ενώ άλλες έρευνες στηρίχτηκαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις για να διαπιστώσουν τις διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου και την ανάπτυξη των νεύρων στα παιδιά με αυτισμό, οι περισσότερες δεν είχαν μελετήσει αυτές τις περιπτώσεις από τη βρεφική τους ηλικία. Αντιθέτως, συνέκριναν διαφορετικά μωρά ηλικίας 6 μηνών με διαφορετικά παιδιά δύο ετών για να ερευνήσουν αλλαγές.

Επειδή τα 318 παιδιά από οικογένειες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού και τα 117 από οικογένειες με χαμηλό κίνδυνο στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν περιοδικά στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους, η ομάδα της Hazlett κατάφερε να αναλύσει τα δεδομένα και να αναζητήσει μοτίβα που ξεχωρίζουν τις μετρήσεις του αυτιστικού εγκεφάλου.

Βασιζόμενοι σε αυτές τις πληροφορίες, κατέληξαν σε μία φόρμουλα για να προβλέπουν ποια μωρά, ξεκινώντας από 6 μηνών περίπου, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτισμό μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Όταν μάλιστα χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο σε ένα ξεχωριστό γκρουπ βρεφών ενός έτους τα οποία είχαν αδέρφια με αυτισμό, αυτός προέβλεψε με ακρίβεια ότι 8 από τα 10 θα ανέπτυσσαν αυτισμό.

Η φόρμουλα αυτή χρειάζεται να επικυρωθεί με περισσότερη μελέτη σε περισσότερα μωρά, αλλά μπορεί να αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο σε έναν νέο τρόπο να αντιληφθούμε ποια μωρά μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτισμό.

Η Hazlett πιστεύει ότι ο αλγόριθμος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε οικογένειες με μεγαλύτερα αδέρφια που έχουν ήδη διαγνωστεί με αυτισμό, καθώς η γνώση αν το νεότερο παιδί βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, μπορεί να δώσει στην οικογένεια περισσότερο χρόνο να εκμεταλλευτεί τις ειδικές θεραπείες συμπεριφοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου και ίσως να φέρουν τους εγκεφάλους των παιδιών στα επίπεδα των υπολοίπων.

Έρευνες δείχνουν ότι κάποια προγράμματα εκμάθησης μπορεί να βοηθήσουν να μειωθούν κάποια συμπτώματα εκμάθησης και επικοινωνίας του αυτισμού, αλλά μόνο εάν ξεκινήσουν νωρίς στη ζωή του βρέφους.

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i