Καρκίνος: Τα πλεονεκτήματα της συστηματικής θεραπείας πριν το χειρουργείο

Ο Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης, Ογκολόγος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί τα πλεονεκτήματα της συστηματικής θεραπείας.

oncology Ιατρικό

Συνέντευξη με τον Δρ. Χρήστο Εμμανουηλίδη, Ογκολόγο, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

emmanouilidis
ιατρικό

Η χορήγηση συστημικής χημειοθεραπείας πριν από την εγχείρηση αφαίρεσης κάποιου καρκινικού όγκου, περιορίζει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και αυξάνει τις πιθανότητες ίασης του ασθενούς. Ο Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης, Ογκολόγος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί τα πλεονεκτήματα της συστηματικής θεραπείας.

Τι είναι η συστηματική προεγχειρητική θεραπεία στον καρκίνο;

Γενικά, όταν ο καρκίνος είναι σε αρχικά στάδια, η καλύτερη αντιμετώπιση αν η κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική εξαίρεση του καρκίνου είναι το ζητούμενο γιατί σώζει ζωές. Για τον λόγο αυτό συστήνεται και η έγκαιρη διάγνωση με διάφορες εξετάσεις όπως η μαστογραφία, η κολονοσκόπηση, ο έλεγχος PSA κ.λπ.

Ακόμα όμως και όταν αφαιρεθεί χειρουργικά η καρκινική βλάβη, σε αρκετές περιπτώσεις ο καρκίνος επιστρέφει υπό μορφή μεταστάσεων. Που οφείλεται αυτό; Στο ότι ήδη πριν την επέμβαση, μικρός αριθμός καρκινικών κυττάρων έχει ήδη εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και ίσως έχει εγκατασταθεί σε διάφορα όργανα του σώματος.

Τη στιγμή της εγχείρησης, τα κακοήθη αυτά κύτταρα δεν είναι ανιχνεύσιμα, με οποιαδήποτε τεχνική απεικόνισης (Αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες, ΡΕΤ κ.λπ.). Με τον καιρό, τα κύτταρα αυτά θα αναπτύξουν όγκους στα όργανα όπου βρίσκονται, τις γνωστές μεταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια, οι κλινικές μελέτες αναδεικνύουν όλο και πιο συχνά ότι αν χορηγήσουμε κάποια θεραπεία, συνήθως χημειοθεραπεία, πριν την εγχείρηση, είναι πιθανόν να μειώσουμε την πιθανότητα επανεμφάνισης και επομένως να αυξήσουμε την επιτυχία της εγχείρησης, σε ότι αφορά την τελική ίαση του ασθενούς.

Ποια είναι τα οφέλη από την προεγχειρητική συστηματική θεραπεία;

Εκτός από την πιθανότητα μείωσης υποτροπών που αναφέραμε παραπάνω, η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν από την εγχείρηση, μπορεί να μειώσει το μέγεθος του όγκου και έτσι η εγχείρηση να γίνει πιο εύκολα και ίσως πιο ριζικά. Αποφεύγεται έτσι να μείνει το ελάχιστο υπόλειμμα στην περιοχή του όγκου. Άλλο είναι να αντιμετωπίζει ο χειρουργός έναν όγκο π.χ. 7 εκατοστών και άλλο αν με τη θεραπεία έχει μειωθεί στα 3 εκατοστά.

Ένα άλλο όφελος είναι ο έλεγχος της ευαισθησίας του καρκίνου στα φάρμακα. Βλέπουμε λοιπόν αν με την συγκεκριμένη θεραπεία που χορηγείται ο καρκίνος μειώνεται πολύ, λίγο, εντελώς ή και καθόλου. Αυτό έχει σημασία για την ανάγκη πιθανής μελλοντικής αγωγής που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, αν χορηγηθεί προεγχειρητική θεραπεία και παραμένει υπόλειμμα τη στιγμή της εγχείρησης, είναι αποδεδειγμένο ότι συγκεκριμένες θεραπείες μετά την εγχείρηση θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ίαση.

Γιατί "συστηματικές θεραπείες" και όχι χημειοθεραπείες;

Είναι αλήθεια ότι για πολλές δεκαετίες, τα μόνα φάρμακα που ήταν διαθέσιμα στη μάχη κατά του καρκίνου ήταν τα χημειοθεραπευτικά. Έτσι, η ιδέα της προεγχειρητικής θεραπείας αφορούσε αναγκαστικά τη χορήγηση χημειοθεραπείας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εντυπωσιακή ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων, με την εισαγωγή βιολογικών παραγόντων, αντισωμάτων, στοχευτικών θεραπειών κ.λπ. Το τελευταίο μεγάλο βήμα ήταν η θεραπευτική εφαρμογή της ανοσοθεραπείας.

Συνεπώς, η προεγχειρητική αγωγή σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει συνδυασμούς χημειοθεραπείας με ανοσοθεραπεία ή άλλα βιολογικά προϊόντα με πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επειδή κατακλυζόμαστε από αλλεπάλληλες θεραπευτικές προόδους στον τομέα αυτό, είναι σημαντικό η καινούργια γνώση των τελευταίων λίγων ετών ή και μηνών να παρουσιαστεί, να συζητηθεί και να διαχυθεί στην ιατρική κοινότητα.

Πόσο σημαντική είναι η επιλογή εξειδικευμένων ογκολογικών κέντρων;

Η ογκολογία πλέον απαιτεί συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, είναι όπως λέμε μια διεπιστημονική διαδικασία. Η συνεργασία των χειρουργών ογκολογικών παθήσεων, των ογκολόγων παθολόγων και των ακτινοθεραπευτών ογκολόγων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι ειδικότητες αυτές πλαισιώνονται από παθολογοανατόμους, ακτινολόγους, επεμβατικούς ακτινολόγους, και ιατρούς πολλών ειδικοτήτων ακόμα.

Επομένως, είναι σημαντική η επιλογή ενός κέντρου με ολιστική αντίληψη για την αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου, στελεχωμένο με εξειδικευμένους επιστήμονες και που διαθέτει τις υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να κάνει, το νέο, πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να ανοίξει σύντομα τις πύλες του για τους Έλληνες -κι όχι μόνο - ασθενείς. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κι αυτόνομο κτίριο 12.000 τετραγωνικών μέτρων, δίπλα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, στο οποίο έχει εγκατασταθεί ο πλέον σύγχρονος εξοπλισμός για τη διαχείριση όλων των ογκολογικών περιστατικών, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία, χωρίς ο ασθενής να ταλαιπωρείται από περιττές κι ενίοτε εξουθενωτικές μετακινήσεις.

6ο Πανελλήνιο Εξειδικευμένο Ογκολογικό Συνέδριο "Προεγχειρητικές Συστηματικές Θεραπείες σε Καρκίνο - Πως και πόσο βελτιώνονται τα χειρουργικά αποτελέσματα" / 23 & 24 Φεβρουαρίου Αμφιθέατρο Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i