Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι; Ποιες είναι οι «ευπαθείς ομάδες»; Τι ξέρουμε για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του;

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα καθορίσει ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

vaccine-covid-19-for-medical-content-3d-rendering-picture-id1258304128 niphon

Με το εμβόλιο της Pfizer και BioNTech να έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ,  η Ευρώπη είναι σε φάση προετοιμασίας για το ξεκίνημα των εμβολιασμών. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στην χθεσινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και διευκρίνησε κάποια στοιχεία. Ωστόσο, αναμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να ορίσει πιο συγκεκριμένα τις ευπαθείς ομάδες που θα προηγηθούν στους εμβολιασμούς;

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό; Θα είναι ασφαλές;

«Είμαστε πλέον κοντά και στο εμβόλιο. Ήδη, όπως όλοι γνωρίζετε, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε και το πράσινο φως να ξεκινήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και στη χώρα μας ελπίζουμε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους, του 2021» σχολίασε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Ενόψει αυτού, θα ήθελα και σήμερα να εστιάσω στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, οι οποίες και θα έχουν προτεραιότητα. Και να μιλήσω συγκεκριμένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ειδικούς πληθυσμούς, των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας, αλλά και των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα.

Εύλογα τίθεται από πολλούς, ακούμε την αγωνία του κόσμου, το ερώτημα αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν αυτό χορηγηθεί σε αυτούς τους ειδικούς πληθυσμούς, σε αυτούς δηλαδή που το χρειάζονται περισσότερο από όλους και επειγόντως.

Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Και αυτό, γιατί οι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν δείξει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο αυτή είναι η ηλικία – οι μεγάλοι άνθρωποι είναι αυτοί που νοσούν πιο βαριά.

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer και BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερα από 18.500 άτομα και άλλους τόσους μάρτυρες που έχουν πάρει το εικονικό εμβόλιο.

Να τονίσω ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών, με ένα εύρος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη. Εμβολιάστηκαν περίπου 4.500 άνθρωποι που ήταν πάνω από 65 χρονών και περίπου 1.000 άτομα που ήταν πάνω από 75 ετών.

Σημαντικό δε, είναι να αναφερθεί ότι πάλι οι μισοί περίπου ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εμβολιάστηκαν ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια, με σακχαρώδη διαβήτη, με κακοήθεια, αλλά και με καρδιαγγειακά νοσήματα».

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο; Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό θέμα της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας. «Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Πολύ υψηλότερη από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος μίλαγε για εμβόλια που να είναι αποτελεσματικά τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να τονιστεί ότι η αποτελεσματικότητα ήταν ίδια. Δηλαδή το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο για τα νεαρά άτομα, όσο και για τους ανθρώπους άνω των 55 ή άνω των 65 ετών, για αυτά με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Και φάνηκε ότι το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια, με διαβήτη και υπέρταση.

Έχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες. Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος. Ναι, οι εμβολιασθέντες είχαν πόνους στο σημείο της ένεσης στο χέρι τους, η οποία κρατούσε λίγες ημέρες. Και από τις συστηματικές τους ανεπιθύμητες ενέργειες, η πιο συχνή ήταν η κόπωση, η κεφαλαλγία και σπανιότερα ο πυρετός.

Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών. Και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οι χρονίως πάσχοντες, δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Εμβόλιο για τον κορονοϊό σε εγκύους και παιδιά

«Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά σε δυο κατηγορίες που δεν αποτελούν προτεραιότητα, αλλά σαν γυναίκα και παιδίατρος έχω ιδιαίτερη ευαισθησία. Και για αυτό θα ήθελα να μιλήσω για τις εγκύους και για τα παιδιά.

Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Όμως έτυχε και 12 γυναίκες ενώ ήταν έγκυες, δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν. Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι η εγκυμοσύνη τους προχωράει κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα.

Αναφορικά δε με τα παιδιά, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την ομάδα αυτή πληθυσμού.

Είναι σίγουρο ότι για να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε από αυτή την πανδημία, στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά. Έτσι, κλινικές μελέτες που αφορούν τα παιδιά θα ακολουθήσουν» τόνισε η καθηγήτρια. «Όλα αυτά τα αποτελέσματα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού και ειδικότερα για τις ομάδες προτεραιότητας.

Και φυσικά, ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός. Αλλά θα ήθελα να προτρέψω όλους να το κάνουν. Το προφίλ της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν εξαιρετικό και για αυτό άλλωστε βλέπουμε και οι θεσμικοί παράγοντες της μιας χώρας μετά την άλλη, να προχωρούν στην άμεση έγκριση της κυκλοφορίας του», συμπλήρωσε.

Διάβασε επίσης: Εμβόλια mRNA για τον κορονοϊό: Είναι ασφαλή; Γιατί δημιουργήθηκαν τόσο γρήγορα; Αλλάζουν το DNA μας;

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα κορονοϊού: Σημαντικές οδηγίες Εάν «περνάς» εσύ ή ένας δικός σου τον κορονοϊό στο σπίτι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i