Συμπτώματα κορονοϊού: Σημαντικές οδηγίες Εάν «περνάς» εσύ ή ένας δικός σου τον κορονοϊό στο σπίτι

Εάν έχεις ήπια συμπτώματα κορονοϊού δεν χρειάζεται νοσηλεία.

sad-lonely-girl-isolated-stay-at-home-in-protective-sterile-medical-picture-id1217033251 dragana991

Εσύ ή ένα μέλος της οικογένειας παρουσιάζει ήπια συμπτώματα κορονοϊού: Βήχα, πυρετό, κόπωση. Σίγουρα δεν θα χρειαστεί όλοι όσοι νοσούν από COVID-19 να πάνε στο νοσοκομείο. Η φροντίδα στο σπίτι είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απαραίτητη για να να αναρρώσει ο ασθενής.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, θεωρώντας μεγάλης σημασίας τόσο τη φροντίδα ασθενή στο σπίτι, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, όσο και του επιβεβαιωμένου ή/και υπόπτου με COVID-19 ατόμου, συνέταξε συγκεκριμένες οδηγίες και προτείνει η κατ’ οίκον παρακολούθηση του ασθενή, να γίνεται μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και με την επίβλεψη των κρατικών δομών και τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Συμπτώματα κορονοϊού: Οδηγίες για τους ασθενείς με κορονοϊό στο σπίτι ή για τα "ύποπτα" κρούσματα

Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες της ΕΠΕ επισημαίνουν πως οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 θα πρέπει να κάνουν άμεσα μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR). Και περιμένοντας το αποτέλεσμα, θα πρέπει να απομονώνονται και από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Συμπτώματα κορονοϊού που οδηγούν σε μοριακό τεστ ανίχνευσης: Πυρετός, βήχας, κεφαλαλγία, πόνος στο λαιμό, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, κόπωση, μυαλγίες, διάρροιες, ρινόρροια/συμφόρηση, πόνος στο θώρακα.

Συστήνεται επίσης η επανάληψη ελέγχου PCR (μέσα σε 1-2 μέρες) ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή  κλινική - επιδημιολογική υποψία ή/και κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενή.

Σημεία κλειδιά για την ασφαλή διαχείριση των ασθενών είναι η ηλικία, η εμμονή συμπτωμάτων, η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων καθώς και η πτώση κορεσμού οξυγόνου.

Θεωρείται απαραίτητη η προμήθεια οξυμέτρου για τακτικές μετρήσεις του κορεσμού, καθώς και η καθημερινή επικοινωνία με τον Πνευμονολόγο.

Τι άλλο να γνωρίζεις εάν έχεις συμπτώματα κορονοϊού και περνάς τη λοίμωξη στο σπίτι

Ασθενείς ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε περαιτέρω εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο. Συστήνεται απομόνωση κατ' οίκον για 10 ημέρες και καθημερινή επικοινωνία με τον ιατρό τους προκειμένου να γίνει έγκαιρα αντιληπτή πιθανή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η επικοινωνία μπορεί να είναι τηλεφωνική ή να περιλαμβάνει εφαρμογές τηλεϊατρικής.

Οι αιτίες παραπομπής για εργαστηριακό έλεγχο και πιθανή νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: εμπύρετο >38 ºC από 7-ημέρου, δύσπνοια, θωρακαλγία, ταχύπνοια >25 αναπνοές/λεπτό, SaO2<94%, ενδείξεις αφυδάτωσης, επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης, αίσθημα παλμών. Η μεγάλη ηλικία και η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων που συνιστούν παράγοντες κινδύνου αποτελούν λόγους για παραπομπή.

Θα πρέπει να τονίζεται στους ασθενείς το ενδεχόμενο ταχείας επιδείνωσης της

κατάστασής της υγείας τους, ιδίως πέραν των 7 ημερών νόσησης, όπως επίσης και το ενδεχόμενο σχετιζόμενων επιπλοκών (οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, οξεία θρομβοεμβολική νόσος) που χρήζουν εκτίμησης από τον ιατρό τους ή στο Νοσοκομείο αναφοράς.

Καμία εγκεκριμένη ή υπό έρευνα από τους διεθνείς οργανισμούς θεραπεία ειδική έναντι της COVID-19 πνευμονίας δεν συνιστάται να χορηγείται κατ` οίκον. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και περιλαμβάνουν ανάπαυση, χορήγηση αντιπυρετικών για πυρετό και πόνο, καθώς και επαρκή διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση. Δε συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, εκτός εάν υπάρχει κλινική υποψία για βακτηριδιακή λοίμωξη. Εφ` όσον έχει πραγματοποιηθεί ακτινογραφία θώρακος με ευρήματα συμβατά με πνευμονία, συστήνεται θεραπεία ως πνευμονία της

κοινότητας βάσει τρεχουσών οδηγιών, εάν ο ασθενής δεν πληροί τα κριτήρια παραπομπής σε νοσοκομείο.

Ασθενείς που λαμβάνουν χρονίως οξυγονοθεραπεία κατ` οίκον λόγω χρόνιας

πνευμονοπάθειας θα πρέπει να τη συνεχίζουν κανονικά, παρακολουθώντας οι ίδιοι και ενημερώνοντας τον ιατρό τους τυχόν επιδείνωση στον κορεσμό του περιφερικού αίματος. Σε ασθενείς που δεν ελάμβαναν οξυγονοθεραπεία κατ`οίκον και έχουν διαγνωσθεί με νόσο COVID-19 θα πρέπει να αποφεύγεται η συνταγογράφηση και χορήγηση οξυγονοθεραπείας κατ`οίκον ως μέτρο αντιμετώπισης της υποξυγοναιμίας.

H σταθερή αγωγή για ΧΑΠ ή βρογχικό άσθμα θα πρέπει να συνεχίζεται κανονικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για διακοπή λήψης των βιολογικών παραγόντων.

Αναλυτικά οι οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για Διαχείριση κατ’ οίκον ασθενούς υπόπτου ή επιβεβαιωμένου με COVID-19 και παρακολούθηση Ασθενούς με COVID-19 μετά από το νοσοκομείο στην ηλεκτρονική σελίδα της EΠΕ: http://www.hts.org.gr/news/newsid510/910

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα ήπια συμπτώματα COVID-19 – και ποια τα «μέτρια»; Τι μπορεί να νιώθεις εάν περνάς «στο πόδι» τον κορονοϊό;

Διάβασε επίσης: Ο καθηγητής Καρδιολογίας Βασίλης Βασιλικός νοσηλεύεται με κορονοϊό: Η εμπειρία του και η πρόταση για τους φοιτητές Ιατρικής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i