Ψωρίαση: μίλα ανοιχτά και μάθε

Ψωρίαση: Μια ασθένεια ταμπού. Τί πρέπει να ξέρεις για αυτή την δερματική ασθένεια. Πώς θεραπεύεται και πού οφείλεται;


Τι είναι η ψωρίαση


Μία χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις και αφορά το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα και ονομάζονται ψωριασικές πλάκες. Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει ασημί-λευκή απόχρωση. Συνήθως εμφανίζονται στους αγκώνες και στα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

 

Πού οφείλεται


Επειδή αποτελεί ανοσολογικό νόσημα, σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Αυτό είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματά του, δημιουργώντας τις ψωριασικές πλάκες. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αφού το ένα τρίτο των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό, με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους να πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. (Όταν ο ένας γονέας έχει τη νόσο, η πιθανότητα το παιδί του να εμφανίσει ψωρίαση είναι 14%). Παράγοντες που βοηθούν στην εμφάνισή της είναι οι λοιμώξεις (κυρίως στρεπτοκοκκικές φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, το AIDS), φάρμακα (b-blockers, ιντερφερόνη, λίθιο, ανθελονοσιακά) ψυχογενές στρες, o χειμώνας, τραυματισμοί του δέρματος. Από τα τρόφιμα η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής της.

 

Οι Τύποι της

  • Η κατά πλάκας Είναι η πιο συχνή και εντοπίζεται σε αγκώνες, γόνατα, τριχωτό της κεφαλής, κατώτερο τμήμα της ράχης με κνησμό, απολέπιση και αιμορραγία.

  • Η σταγονοειδής Εμφανίζεται έπειτα από στρεπτοκοκκική λοίμωξη με κόκκινα στίγματα υπό μορφή σταγόνας κυρίως στον κορμό, τα άνω και κάτω άκρα.

  • Η ανάστροφη ψωρίαση Εμφανίζεται σε παχύσαρκα άτομα στις πτυχές του σώματος, όπως κάτω από τους μαστούς, τη βουβωνική περιοχή και τις μασχάλες.

  • Η φλυκταινώδης Εμφανίζονται φυσαλίδες με υγρό που περιβάλλονται από κόκκινο δέρμα κυρίως σε παλάμες και πέλματα (Φλυκταινώδης ψωρίαση παλαμών-πελμάτων).

  • Η ψωριαστική αρθρίτιδα Προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Κυρίως προσβάλλονται τα χέρια, τα πόδια, οι αγκώνες, οι καρποί και η μέση.

  • Η ψωρίαση ονύχων Επηρεάζει τα νύχια και υπάρχει περίπτωση να εντοπίζεται μόνο σε αυτά. Η προσβολή των νυχιών πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από τη μυκητίαση.


Δες εδώ αν θεραπεύεται οριστικά και πως


Θεραπεύεται;

Η ψωρίαση είναι νόσος που επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπεία. Όμως, η ιδανική αντιμετώπιση εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση για το μέλλον. Η θεραπεία είναι συνάρτηση της έκτασης της νόσου. Στην κατά πλάκας μορφή είναι προτιμότερη η τοπική αγωγή, εφόσον η έκταση είναι περιορισμένη. Χρησιμοποιούνται παράγωγα της βιταμίνης D, τοπικά κορτικοειδή, ή συνδυασμός των δύο προηγούμενων και λιγότερο συχνά η πίσσα, η ανθραλίνη και τα παράγωγα της βιταμίνης Α. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι θεραπευτική επιλογή που χορηγείται με τη βοήθεια ειδικών λυχνιών, lasers ή την άμεση έκθεση του ασθενούς στην ηλιακή ακτινοβολία. Προτιμότερο είναι το narrowband UVB φάσμα παρά η UVA υπεριώδης ακτινοβολία, γιατί έχει κατηγορηθεί για απώτερη καρκινογόνο δράση στο δέρμα.

Οι συστηματικές αγωγές χορηγούνται όταν η δερματική προσβολή είτε είναι εκτεταμένη είτε υπάρχει αρθροπάθεια. Τα χορηγούμενα φάρμακα πρέπει να δίνονται έπειτα από καλή μελέτη του ασθενούς, γιατί μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Μηλεούνη, δερματολόγο -αφροδισιολόγο, για τις πληροφορίες

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i