Διαταραχές στον κύκλο, άσθμα, αϋπνία και δερματικές παθήσεις από άγχος: Πώς αντιμετωπίζονται;

Μήπως φταίει το άγχος για τα προβλήματά σου; Ρωτήσαμε τους ειδικούς.

Διαταραχές στον κύκλο iStock

Συνεργάστηκαν οι Ιωάννης Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου "Υγεία" και Ιωάννα Σούχλα, ψυχολόγος. Το άγχος μπορεί να είναι υπεύθυνο για αρκετά προβλήματα που σε ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά σου. Ήρθε η ώρα να τα μάθεις και να δώσεις τη λύση που πρέπει.

Υποφέρεις από:

Δερματικές παθήσεις

Η αλλεργική δερματίτιδα, το έκζεμα, η τριχόπτωση, η ψωρίαση, η ακμή είναι κάποιες από τις παθήσεις που ενδεχομένως να έχουν τη ρίζα τους σε ψυχολογικούς παράγοντες, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία. Το στρες είναι ένας λόγος έξαρσης δερματολογικών προβλημάτων, όπως επίσης ο φόβος, η αγωνία, η στενοχώρια, ο καταπιεσμένος θυμός, τα αντιφατικά συναισθήματα κ.ά.

Διαταραχές στον κύκλο

Εάν τον τελευταίο καιρό ο κύκλος σου δεν είναι σταθερός όπως παλιότερα, ή παρατηρείς αίμα ανάμεσα στις περιόδους και η καθιερωμένη γυναικολογική σου εξέταση δεν έδωσε απάντηση σε αυτά τα συμπτώματα, ψάξε την αιτία μέσα σου. Μήπως τελευταία οι αγχώδεις καταστάσεις έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά σου, αισθάνεσαι έντονη στενοχώρια, βρίσκεσαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ή αισθάνεσαι ακόμη και κατάθλιψη; Τότε μόλις βρήκες την πιθανή αιτία του προβλήματός σου. Διάβασε επίσης: 6 πράγματα που δείχνει το χρώμα της περιόδου σου για την υγεία σου

Αϋπνία

Συμβαίνει σε όλους: ένα προσωπικό πρόβλημα, ένα δύσκολο project στη δουλειά, τα οικονομικά προβλήματα να μη μας αφήνουν να απολαύσουμε τον ύπνο μας και να νιώθουμε ένα κατακλυσμό από σκέψεις, με αποτέλεσμα η ώρα να περνά κι εμείς το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να βρισκόμαστε σε διαρκή πάλη με τα σεντόνια. Εάν η αϋπνία αποτελεί μόνιμη κατάσταση, φανερώνει την αδυναμία του ατόμου να αποστασιοποιηθεί από το άγχος, τους φόβους και τις ευθύνες που φέρνει η καθημερινότητα και αφορά συνήθως ανθρώπους που θέλουν να έχουν πλήρη έλεγχο σε καταστάσεις και φοβούνται μήπως τον χάσουν. Διάβασε επίσης: Αϋπνία τέλος! 3 tips της health editor για να κοιμάσαι καλύτερα και πιο εύκολα

Bρογχικό άσθμα

Δύο παράγοντες που συναντάμε συχνά σε άτομα που πάσχουν από άσθμα είναι η κατάθλιψη και το άγχος, ενώ στην περίπτωση των παιδιών με άσθμα έχει παρατηρηθεί αυξημένο άγχος, προβλήματα στο σχολείο, οικογενειακά προβλήματα και θετικό ψυχιατρικό ιστορικό στην οικογένεια. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ασθματικών, όπως υποστηρίζουν κάποιοι ειδικοί, είναι και η υποχωρητική διάθεση απέναντι σε καταστάσεις που τους απειλούν. Αυτό οδηγεί σε υπερβολική αντίδραση των βρόγχων, με αποτέλεσμα τη σύσπασή τους, κάτι που, όταν συμβαίνει τακτικά, μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα. Διάβασε επίσης: Πώς το άγχος σε κάνει να πονάς ή να αποκτάς ακμή (και πώς να αντιμετωπίσεις κάθε σύμπτωμα);

Δώσε τη λύση

Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου

Είναι επιβεβαιωμένο και αποδεδειγμένο από τους ειδικούς ότι τα ψυχοσωματικά προβλήματα εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους που είναι εσωστρεφείς και δεν εκφράζουν αυτό που νιώθουν, καταπιέζοντάς το. Συνεπώς η εξωτερίκευση των συναισθημάτων σου μπορεί να δράσει ως μέσο αντιμετώπισης, αλλά και πρόληψης.

Kάνε γιόγκα

Διάφορες μέθοδοι χαλάρωσης όπως η γιόγκα, που ταυτόχρονα ελέγχουν και την αναπνοή, μπορούν να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις τη βασική αιτία του "κακού", το στρες.

Άλλαξε τρόπο ζωής

Φτιάχνοντας ένα σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο, την ξεκούραση, τη γυμναστική σου, υιοθετώντας ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής και αναλαμβάνοντας μόνο τις υποχρεώσεις που μπορείς να φέρεις εις πέρας και όχι περισσότερες, θα  αποκτήσεις συναισθηματική σταθερότητα, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις στον παράγοντα άγχος.

Αντιμετώπισέ το

Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις τη στιγμή που συμβαίνουν και όχι να "κουκουλώνεις" το πρόβλημα, επειδή σε βολεύει.

Η ολιστική αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει

Η ολιστική ιατρική που αντιμετωπίζει τον οργανισμό ως σύνολο και τον άνθρωπο ως ψυχή, νου και σώμα, εξετάζει τα προβλήματα που σε απασχολούν σε συναισθηματικό, σωματικό και πνευματικό επίπεδο, βοηθώντας σε να καταπολεμήσεις τα ψυχικά προβλήματά σου. Η ομοιοπαθητική, το ρέικι, ο βελονισμός αποτελούν κάποιες από τις επιλογές σου σε αυτό τον τομέα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i