Μήπως ο ιδρώτας σου είναι πρόβλημα όλο το χρόνο;

Που οφείλεται η έντονη εφίδρωση και τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις.


Ο Γεράσιμος Καρούσος, MD, MSc, MRCP (UK), Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογίας Αθηναϊκής Mediclinic μάς εξηγεί τι σημαίνει η υπερβολική εφίδρωση και μοιράζετε μαζί μας τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να την νικήσουμε.

 

Τι φταίει

Οι κυριότεροι λόγοι που προκαλούν έντονη εφίδρωση είναι η ζέστη και η έντονη άσκηση. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται και σε:

  • Διάφορα φαγητά και ποτά, όπως αυτά που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ, καθώς και τα πικάντικα πιάτα.

  • Φαρμακευτικές ουσίες, όπως τα αντιψυχωσικά, η μορφίνη και η θυροξίνη σε μεγάλες δόσεις. Εφίδρωση μπορεί επίσης να προκαλέσει η υπερδοσολογία αναλγητικών.

  • Υπερθυρεοειδισμό. Συχνά ο θυρεοειδής παράγει υπερβολική ποσότητα θυροξίνης, προκαλώντας μία σειρά συμπτωμάτων όπως απώλεια βάρους, αρρυθμία, εριστικότητα και υπερευασισθησία στη ζέστη. Το τελευταίο μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε εφίδρωση.

  • Εμμηνόπαυση. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν συχνές εξάψεις, εξαιτίας της μείωσης των οιστρογόνων.

 

Τι μπορείς να κάνεις

Το προφανές: επισκέψου ένα δερματολόγο. Θα σε υποβάλει σε μια εξέταση «ορμονολογικού προφίλ», για να διαπιστωθεί και να επιβεβαιωθεί πού οφείλεται το πρόβλημα. Επιπλέον, ένας γιατρός μπορεί να σου χορηγήσει αντιιδρωτικά. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις ενδεχομένως να σου συστήσει και ενέσεις Botox. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις παλάμες, τις πατούσες και τις μασχάλες, ενώ η θεραπεία διαρκεί περίπου 8 μήνες. Μάλιστα, τα Botox για υπεριδρωσία διατίθενται δωρεάν για θεραπευτικούς λόγους, καθώς συνταγογραφούνται και από τα ταμεία.

 

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία

 

  • Κάνε μπάνιο καθημερινά: Βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού αριθμού των βακτηρίων στο δέρμα.

  • Χαλάρωσε. Για να το πετύχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορες ειδικές τεχνικές, όπως τη γιόγκα ή το διαλογισμό.. Θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις το στρες, το οποίο ενδέχεται να σου προκαλεί υπερβολική εφίδρωση.

  • Άλλαξε τη διατροφή σου: Εάν έχεις παρατηρήσει ότι συγκεκριμένες τροφές ή ποτά σε κάνουν να ιδρώνεις περισσότερο από το κανονικό, καλό είναι να αποφύγεις την κατανάλωσή τους.

  • Παρατήρησε το σώμα σου: Αν, παράλληλα με την εφίδρωση, έχεις και νευρικότητα, ευσυγκινησία, μυϊκή αδυναμία, εύκολη κόπωση, αϋπνίες κ.τ.λ., ενδέχεται να πάσχεις από υπερθυρεοειδισμό. Σ’ αυτή την περίπτωση, φρόντισε να ζητήσεις τη βοήθεια ενδοκρινολόγου.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i