Θέλεις να μείνεις έγκυος;

Να πώς μπορείς να προετοιμάσεις το σώμα σου και τις συνθήκες για να δεις γρήγορα θετικό το τεστ εγκυμοσύνης.

ζευγάρι εγκυμοσύνη τεστ εγκυμοσύνης laflor

Από τη Στέλλα Ροΐδη, χειρουργό μαιευτήρα-γυναικολόγο (roidi.gr)

Η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης είναι ένα ταξίδι και κάθε γυναίκα που θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία σκέφτεται με ανυπομονησία τον προορισμό, που δεν είναι άλλος από τη μητρότητα και ένα υγιές μωρό. Αναφορικά με τη διαδικασία, είναι πιθανότερο να υπάρξει επίτευξη κύησης την ημέρα της ωορρηξίας, όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και ταξιδεύει μέσω της σάλπιγγας προς τη μήτρα.

Στην πορεία του αυτή είναι που θα συναντηθεί με το σπερματοζωάριο. Στατιστικά, οκτώ στις δέκα γυναίκες κάτω των 35 ετών θα μείνουν έγκυοι εντός ενός έτους από την έναρξη της προσπάθειάς τους, με τακτική σεξουαλική επαφή και χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. Αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος και ανυπομονείς να δεις θετικό τεστ, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

Συχνή ερωτική επαφή

Έχετε ερωτική επαφή με τον σύντροφό σου 2 έως 3 φορές την εβδομάδα χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. Είναι πολύ βασικό να βεβαιωθείτε ότι το σπέρμα εισέρχεται στον κόλπο.

Διαβάστε Επίσης

Προσπαθήστε να έχετε επαφή την ημέρα της ωορρηξίας

Σαφέστατα, η ωορρηξία διαφοροποιείται για κάθε γυναίκα, καθώς έχει να κάνει με τις ημέρες του κύκλου της. Για να βρει μια γυναίκα την εν λόγω ημέρα, αφαιρεί τον αριθμό 14 από τις ημέρες του κύκλου της. Αν, δηλαδή, έχει 28 ημέρες περίοδο, τότε 28 - 14 = 14. Επομένως, ωορρηξία κάνει τη 14η μέρα του κύκλου. Ομοίως, αν μια γυναίκα έχει 35 ημέρες έμμηνο ρύση, θα κάνει την πράξη: 35 - 14 = 21. Αυτό σημαίνει ότι ωορρηξία θα έχει την 21η μέρα του κύκλου της. Αξίζει να θυμάσαι ότι ένα ωάριο επιζεί για 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του. Για να υπάρξει εγκυμοσύνη, ένα σπερματοζωάριο θα πρέπει να γονιμοποιήσει το ωάριο μέσα σε αυτό το διάστημα. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι το σπέρμα μπορεί να επιζήσει έως και 5 ημέρες μέσα στο σώμα της γυναίκας. 

Πάρε συμπλήρωμα φολικού οξέος

Συνιστάται σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυοι. Εννοείται ότι αυτό θα το συζητήσεις με τον γιατρό σου! Ως γενική οδηγία, θα πρέπει να λαμβάνεις συμπλήρωμα 400 μικρογραμμαρίων καθημερινά πριν από την εγκυμοσύνη και για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την επίτευξή της. Το φολικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης βλάβης στον νευρικό σωλήνα του μωρού και όσο νωρίτερα το ξεκινήσεις τόσο καλύτερα είναι για εκείνο. Σε ορισμένες γυναίκες (με διαβήτη ή επιληψία) συνιστάται υψηλότερη δόση από τα 5 mg ημερησίως. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσετε με τον γιατρό σου. Ωστόσο, μην ανησυχείς αν μείνεις απροσδόκητα έγκυος και δεν έχεις μπει στη διαδικασία λήψης του συμπληρώματος έως εκείνη τη στιγμή. Μπορείς να το ξεκινήσεις μόλις το μάθεις.

Σταμάτησε το κάπνισμα

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με υπογονιμότητα, καθώς ο καπνός είναι τοξικός για την ωοθήκη, αλλά και προκαλεί σοβαρά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη, όπως:
1. Πρόωρος τοκετός.
2. Χαμηλό βάρος γέννησης.
3. Σύνδρομο ξαφνικού βρεφικού θανάτου (SIDS). 
4. Προβλήματα αναπνοής του βρέφους ή συριγμός κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του.

Διατήρησε ένα υγιές βάρος

Η παχυσαρκία, αλλά και η λιποσαρκία, μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σου να συλλάβεις. Οι υπερβολές στο σωματικό λίπος μπορεί να σε κάνουν να έχεις ακανόνιστες περιόδους ή να μην έχεις καθόλου έμμηνο ρύση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της σύλληψης. Το βάρος σου είναι υγιές όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μεταξύ 20 και 25. Επιπρόσθετα, αν ο ΔΜΣ του συντρόφου σου είναι μεγαλύτερος από 30, η γονιμότητά του είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη από το κανονικό.

Μάθε ποια φάρμακα μπορείς να πάρεις

Δεν είναι ασφαλές να παίρνεις κάθε φάρμακο ούτε όταν είσαι έγκυος ούτε όταν σχεδιάζεις μια εγκυμοσύνη, είτε πρόκειται για ιατρική συνταγή είτε για φάρμακα που μπορείς να αγοράσεις σε κάποιο φαρμακείο ή κατάστημα. Συζητήστε μαζί με τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις την προσπάθεια για εγκυμοσύνη αναφορικά με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις, είτε κλασικής είτε ολιστικής ιατρικής. Προσοχή! Μη σταματήσεις να παίρνεις το φάρμακό σου χωρίς να μιλήσεις με τον γιατρό.

Εμβολιάσου

Ορισμένες λοιμώξεις, όπως η ερυθρά (γερμανική ιλαρά), μπορούν να βλάψουν το έμβρυο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανοσία στην ερυθρά, χάρη στη λήψη του εμβολιασμού κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR). Για παράδειγμα, αν δεν είχες κάνει δύο δόσεις του εμβολίου MMR ή δεν είσαι βέβαιη, ζήτησε από τον γιατρό σου να ελέγξει το ιστορικό εμβολιασμού σου. Εάν δεν το έχεις κάνει και δεν έχεις ανοσία, θα πρέπει να εμβολιαστείς και να αποφύγεις να μείνεις έγκυος για τουλάχιστον 1 μήνα.

Συζήτησε με το γιατρό αν έχεις κάποιο χρόνιο νόσημα

Ενώ συνήθως δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να έχεις μια ομαλή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, ορισμένες συνθήκες υγείας χρειάζονται προσεκτική διαχείριση για να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους τόσο για εσένα όσο και για το μωρό σου. Πριν μείνεις έγκυος, συζήτησε με τον γιατρό σου σχετικά με την εγκυμοσύνη. Εάν λαμβάνεις φάρμακο για μια πάθηση, μη σταματήσεις τη λήψη του χωρίς την κατεύθυνση του ειδικού. Χρόνιες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν μια εγκυμοσύνη είναι: άσθμα, διαβήτης, επιληψία, καρδιακή νόσος, προϋπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα ψυχικής υγείας κ.ά.

Ελεγχθείτε με τον σύντροφό σου για το στίγμα μεσογειακής αναιμίας και κυστικής ίνωσης

Η ασθένεια της μεσογειακής αναιμίας και της κυστικής ίνωσης είναι δύο τελείως διαφορετικές ασθένειες, με ολέθριες όμως επιπτώσεις στο έμβρυο. Στον προγεννητικό έλεγχο πλέον θεωρείται υποχρεωτικός ο έλεγχος γι’ αυτές τις ασθένειες σε έναν από τους γονείς και παρέχεται με δωρεάν συνταγογράφησ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i