Έχουν τα ταμπόν ημερομηνία λήξης;

Κάνει να χρησιμοποιήσεις ταμπόν από ανοιγμένο κουτί;

ταμπόν iStock

Είναι σχεδόν σίγουρο πως ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείς ταμπόν στην καθημερινότητά σου, στις καλοκαιρινές σου διακοπές θα θέλεις να έχεις μαζί σου ένα κουτάκι, σε περίπτωση που η περίοδος φτάσει νωρίτερα από την ημέρα που την περίμενες. Και από το να χάσεις μία ημέρα στην παραλία, θα προτιμήσεις να φορέσεις το μικρό, αλλά θαυματουργό εργαλείο. Συνεπώς, από τη στιγμή που δεν τα χρησιμοποιείς συχνά, παρά τα θυμάσαι κατά την περίοδο του καλοκαιριού είναι επόμενο να μην είσαι σίγουρη το πότε τα αγόρασες. Και τότε αναρωτιέσαι: Έχουν ημερομηνία λήξης τα ταμπόν ή θα χρειαστεί να αγοράσω καινούρια;

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Alexis May Tran Kimble από το Λος Άντζελες, η απάντηση δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή ένα όχι. Στην ουσία, τα ταμπόν δεν έχουν ημερομηνία λήξης, γι' αυτό κιόλας δεν αναγράφεται κάποια ημερομηνία στο κουτί. Δεν λειτουργεί όπως ένα τρόφιμο ή ένα φάρμακο. Επιπλέον, ούτε αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής τους, κάτι που για τη γιατρό θα έπρεπε να υπάρχει επάνω στο κουτί.

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να πούμε πως τα ταμπόν λήγουν, αναμφίβολα έχουν μία συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Όμως, και πάλι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πετάξεις τα ταμπόν σου, παρόλα αυτά πρέπει να έχεις στον νου σου πως ίσως δεν θα λειτουργούν με την ίδια ισχύ.

Σύμφωνα με τη γιατρό, τα ταμπόν έχουν συνήθως 3-5 χρόνια διάρκεια ζωής όταν είναι αποθηκευμένα σε ένα δροσερό και ξηρό περιβάλλον, χωρίς αυτό να οδηγεί στο συμπέρασμα πως ύστερα από το πέρας του χρόνου αυτού πρέπει οπωσδήποτε να τα πετάξεις. 

Ποτέ πρέπει σίγουρα να τα πετάξεις;

Χωρίς δεύτερη σκέψη όταν το περιτύλιγμα του ταμπόν είναι ανοιγμένο, πρέπει οπωσδήποτε να το πετάξεις. "Θα έχει εκτεθεί στον αέρα και στην υγρασία, κάτι μπορεί να χυθεί πάνω του και όλα αυτά θα επηρεάσουν την ποιότητα του ταμπόν", εξηγεί η Kimble. Από την άλλη, από τη στιγμή που το περιτύλιγμα θα αφήσει εκτεθειμένο το ταμπόν, αυτό μπορεί να επιτρέψει την είσοδο διάφορων βακτηρίων που θα μολύνουν το εργαλείο, τα οποία ενδέχεται να απορροφηθούν από τον κόλπο σου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να προκληθούν διάφορες μολύνσεις, ακόμα και το χειρότερο σενάριο που ακούγεται στο όνομα Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, που αν και σπάνιο, μπορεί να απειλήσει τη ζωή σου, όπως επισημαίνει η γυναικολόγος Kimble.

Πώς θα τα διατηρήσεις σωστά;

Όπως προαναφέρθηκε οφείλεις να τα κρατήσεις σε έναν δροσερό και ξηρό χώρο, όπου δεν θα υπάρχει υγρασία. Αν, ωστόσο, επιμένεις να τα διατηρείς στο μπάνιο σου, θυμήσου να τα αποθηκεύσεις σε κάποιο ντουλάπι, μέσα σε αεροστεγή νεσεσέρ ή σε γυάλινα μπωλ. Από την άλλη, αντί να αγοράζεις πολλά για να έχεις στοκ, καλύτερα να προτιμήσεις να αποκτήσεις ένα κουτί όταν το χρειάζεσαι. Επιπλέον, αν θέλεις να γνωρίζεις το πότε τα αγόρασες, για να είσαι σίγουρη, μπορείς να γράψεις στο κουτί τους την ημερομηνία της αγοράς.

Πάντως, αν νιώσεις πως δεν είσαι σίγουρη το πότε το αγόρασες και προκειμένου να αποφύγεις πιθανή μόλυνση και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, το καλύτερο είναι να αγοράσεις ένα νέο κουτί για να είσαι πλήρως ξέγνοιαστη στις διακοπές σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i