HPV λοίμωξη: Μύθοι και αλήθειες

H λοίμωξη των κονδυλωμάτων είναι πολύ συχνή και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προχωρήσει σε διηθητικό καρκίνο.

Γυναικολογική υγεία: τεστ Παπ και γυναικολογική εξέταση istock

Η δρ Χριστίνα Φουντά, χειρουργός γυναικολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων*, λύνει σημαντικές απορίες μας.

Γιατί σε ενδιαφέρει ο HPV; 

Αφενός γιατί η HPV (Human Papilloma Virus) λοίμωξη είναι εξαιρετικά συχνή και αφετέρου γιατί οι υψηλού κινδύνου τύποι του ιού δυνητικά προκαλούν προκαρκινικές βλάβες στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, κάποιες από τις οποίες μπορούν να προχωρήσουν σε διηθητικό καρκίνο.

Διαβάστε Επίσης

Ποια είναι η εξέλιξη της εμμένουσας HPV λοίμωξης;

Κατά μεγάλη πλειοψηφία, το ανοσοποιητικό σύστημα ελέγχει τη λοίμωξη με επιτυχία καταστέλλοντάς την εντός 2 ετών. Εάν αυτό δε συμβεί, είναι πιθανό να εμφανιστούν ήπιες (χαμηλόβαθμες) αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Οι χαμηλόβαθμες αλλοιώσεις υποστρέφουν αυτόματα σε υψηλό ποσοστό, όμως κάποιες είναι πιθανό να προχωρήσουν σε υψηλόβαθμες βλάβες. Στο στάδιο αυτό συνήθως συζητάμε για θεραπεία της αλλοίωσης (τοπική αφαίρεση). Κάποιες παραμελημένες υψηλόβαθμες αλλοιώσεις προχωρούν σε βάθος χρόνου σε διηθητικό καρκίνωμα. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την αρχική λοίμωξη μέχρι την εμφάνιση καρκίνου είναι 15+ έτη.

Γιατί να κάνεις HPV τεστ;

Το HPV τεστ χρησιμοποιείται πλέον διεθνώς ταυτόχρονα ή αντί του τεστ Παπανικολάου. Οι κατευθυντήριες οδηγίες στην Ελλάδα συνιστούν τη διενέργειά του μαζί με το τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Ο λόγος είναι ότι αυξάνει την ευαισθησία του ελέγχου. Με άλλα λόγια, η χρήση του μειώνει δραματικά τον αριθμό των γυναικών που θα αναπτύξουν καρκίνο λόγω ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος. 

Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το σώμα σου να καταστείλει την HPV λοίμωξη

Οι αφαιρετικές θεραπείες υψηλόβαθμων αλλοιώσεων δε διαφοροποιούν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο για HPV λοίμωξη. Είναι όμως πιθανό να βοηθήσουν στη βραχυπρόθεσμη καταστολή του, μειώνοντας το ιικό φορτίο, και υπάρχουν δεδομένα ότι ο εμβολιασμός αμέσως μετά τη θεραπεία μειώνει την πιθανότητα υποτροπής. Διαπιστωμένα, η διακοπή του καπνίσματος διπλασιάζει την πιθανότητα για καταστολή του HPV από το ανοσοποιητικό. Η χρήση προφυλακτικού, η επιτυχής θεραπεία μακροχρόνιων τραχηλικών φλεγμονών, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα και οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, καθώς και η καλή ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου έχει, επίσης, φανεί σε δημοσιευμένες μελέτες να αυξάνει στατιστικά την πιθανότητα καταστολής της ενεργού λοίμωξης. Θετική συνεισφορά φαίνεται, επίσης, ότι έχουν εξειδικευμένα σκευάσματα που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της ανοσολογικής απόκρισης κατά του HPV.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i