Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πρώτη περίοδο μετά την εγκυμοσύνη

Πότε επιστρέφει, με ποιους όρους και τι να περιμένεις.

περίοδος iStock

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί ένα σοκ μόνο για εσένα και τους γύρω σου, αλλά και για το ίδιο σου το σώμα, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται αρκετές αλλαγές προκειμένου να φέρεις στον κόσμο το παιδί σου. Μία από αυτές είναι ότι σταματάει η περίοδός σου για τους μήνες που εξακολουθείς να είσαι έγκυος, με αποτέλεσμα να ξεχάσεις το πώς είναι για αρκετό καιρό. Η προσγείωση, λοιπόν, στην πραγματικότητα και στην κανονικότητα ίσως σε βρει απροετοίμαστη, καθώς η περίοδος θα επιστρέψει ξαφνικά, σίγουρα όταν δεν θα το περιμένεις. 

Αιμορραγία μετά τη γέννα

Μην μπερδευτείς! Η αιμορραγία που θα δεις μετά τη γέννηση του παιδιού σου, η οποία θα διαρκέσει για κάποιες εβδομάδες, δεν αποτελεί την πρώτη σου περίοδο. Πιο αναλυτικά, τα λόχια - όπως ονομάζεται η αιμορραγία μετά τον τοκετό- δεν αποτελεί τον κανονικό σου κύκλο, παρά απεκκρίσεις από τη μήτρα, λευκά αιμοσφαίρια, βλέννα, όπως υπογραμμίζει η μαιευτήρας γυναικολόγος, Jessica Shepherd. "Οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν θρόμβους, ωστόσο δεν αποτελεί κάτι το ανησυχητικό", εξηγεί η γιατρός. 

Όπως αναφέρει η γιατρός, η περίοδος των λόχιων διαρκεί από 4 έως 6 εβδομάδες, όπου η αιμορραγία στην αρχή θα μοιάζει σαν μία έντονη περίοδος ενώ τις επόμενες ημέρες θα εξασθενεί. Ειδικότερα, στην αρχή - τις πρώτες 4 ημέρες- θα χρειάζεσαι αλλαγή σερβιέτας κάθε 2 με 3 ώρες και ανάλογα τη ροή σου, ενώ είναι πιθανό να έχεις πόνους περιόδου.

Αν η έντονη αιμορραγία συνεχίσει και μετά τις 5 ημέρες, τότε οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος θα σε κατευθύνει σχετικά με την αντιμετώπιση. Από την 12η ημέρα και μέχρι να ολοκληρωθούν 6 εβδομάδες έχεις εισέλθει στο τρίτο στάδιο, τα λευκά λόχια, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται αιμορραγία, παρά κιτρινωπές και λευκές απεκκρίσεις. Σε αυτή την περίοδο, απαγορεύεται από τους ειδικούς να χρησιμοποιήσεις ταμπόν, συστήνοντάς σου να χρησιμοποιείς τις σερβιέτες και τις πάνες μετά τον τοκετό. 

Η πρώτη περίοδος

Θεωρητικά, η δρ. Shepherd αναφέρει πως η πρώτη περίοδος μπορεί να επιστρέψει μετά τις 6 με 8 εβδομάδες. Όμως, αν θηλάζεις και για όσο καιρό συμβαίνει αυτό, ο κύκλος σου δεν θα επιστρέψει. "Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη που σε ωθεί να κατεβάσεις γάλα σε εμποδίζει από το να έχεις ωορρηξία και περίοδο", είπε χαρακτηριστικά. Αυτό δεν συνεπάγεται όμως ότι δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όσο θηλάζεις, ακόμα κι αν έρευνες θεωρούν πως υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες. Έτσι, όταν σταματήσεις με τον θηλασμό, η περίοδος θα επιστρέψει λίγο αργότερα, ωστόσο δεν γνωρίζουμε το πότε ή το πώς. Είναι πιθανό να είναι εντονότερη ή πιο ήπια και να διαρκέσει περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό. Όπως αναφέρει η γιατρός, το σώμα μας αλλάζει και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση των ορμονών, γι' αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν όμως η περίοδος δεν επιστρέψει στο κανονικό μετά από έναν χρόνο και ενώ δεν θηλάζεις, οφείλεις να το αναφέρεις στον γιατρό σου. 

Οι "πρώτες" εμπειρίες μετά τον τοκετό ενδέχεται να σου φανούν ξένες, μαζί με τις αλλαγές που θα βιώσεις, γι'αυτό τον λόγο καλύτερα να είσαι τακτικά σε επαφή με τον γιατρό σου για να σιγουρέψεις πως όλα βαίνουν καλώς. Αν για παράδειγμα την περίοδο των λοχίων έχεις πυρετό, κρυάδες, ζαλάδα, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου, καθώς αν και αποτελεί σπάνιο γεγονός, μπορεί να βιώνεις κανονική αιμορραγία που οφείλεται στον τοκετό.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i