Πέντε μύθοι για την περίοδο της λοχείας

Δύο γυναικολόγοι καταρρίπτουν μύθους που ακολουθούν την περίοδο μετά τη γέννηση του παιδιού σου.

μαμά - λοχεία iStock

Έχεις καταφέρει να διαβάσεις αρκετά βιβλία για την εγκυμοσύνη λίγο πριν φέρεις στον κόσμο το πρώτο σου παιδί, ωστόσο για το τι συμβαίνει μετά, λίγοι σε έχουν προετοιμάσει. Η περίοδος της λοχείας μοιάζει να παρουσιάζεται ως μία εύκολη υπόθεση, από τη στιγμή που τα "δύσκολα" της γέννας έχουν περάσει, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διάφορες άποψεις που στην ουσία δεν ισχύουν. Οι Laura Riley και Dena Goffman, γυναικολόγοι από τη Νέα Υόρκη και διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα τους, καταρρίπτουν 5 μύθους για την περίοδο μετά τη γέννα. 

1. Ο κόλπος σου θα ξεχειλώσει

Ακριβώς μετά τη γέννα σίγουρα δεν θα νιώθεις όπως παλιά. Πράγματι ο κόλπος σου έχει διογκωθεί, προκειμένου να καταφέρεις να φέρεις στον κόσμο το παιδί σου, ωστόσο δεν σημαίνει ότι αυτό θα παραμείνει από εδώ και στο εξής έτσι. Όπως εξηγούν οι γιατροί, στην αρχή δεν θα έχεις μία φυσιολογική αίσθηση, όμως σε λίγες εβδομάδες θα έχει θεραπευτεί η περιοχή. Μην ξεχνάς πως είναι μύες που δεν τους έχει χρησιμοποιήσει καιρό, οπότε με τη βοήθεια ασκήσεων θα επιστρέψει στο φυσιολογικό μέγεθος. 

2. Η κοιλίτσα θα πέσει κατευθείαν 

Είναι δεδομένο ότι η κοιλίτσα της εγκυμοσύνης θα πέσει, ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί με το που γεννήσεις το μωρό σου. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να επανέλθεις στα φυσιολογικά και αυτό έχει να κάνει: 1) με τη διογκωμένη σου μήτρα, που θα χρειαστεί χρόνο για να θεραπευτεί, 2) τα φυσιολογικά κιλά που έχεις πάρει λόγω εγκυμοσύνης, 3) τη μειωμένη κίνηση του εντέρου. 

3. Οι έντονοι πονοκέφαλοι είναι φυσιολογικοί

Οι ακρότητες ποτέ δεν αποτελούσαν μία φυσιολογική κατάσταση. Επομένως, οι έντονοι πονοκέφαλοι δεν μπορούμε να πούνε πως είναι αποτέλεσμα της λοχείας. Ειδικότερα, σίγουρα τον πρώτο καιρό ενδέχεται να αντιμετωπίσεις ελαφριές ημικρανίες που οφείλονται σε κούραση, άγχος και πείνα. Αν λοιπόν παρατηρήσεις πως οι πονοκέφαλοι δεν υποχωρούν με τα φάρμακα, αντιμετωπίζεις ναυτία και εμετούς, ενώ έχεις πόνο στην κοιλιά και τα πόδια, οφείλεις να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γιατρό σου, καθώς η κατάσταση αυτή ακούγεται σαν σοβαρή επιπλοκή μετά τη γέννα.

4. Όλες οι γυναίκες παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη

Όσο κι αν πρόκειται για μία αρκετά συχνή κατάσταση, την οποία βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, δεν συμβαίνει σε όλες. Σύμφωνα με τις Goffman και Riley, συνήθως οι γυναίκες που εμφανίζουν άγχος ή κατάθλιψη πριν από την εγκυμοσύνη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με την επιλόχειο κατάθλιψη. Ειδικότερα, αν παρατηρήσεις πως τα συμπτώματα θλίψης και κακής διάθεσης που ενδέχεται να οφείλονται στο λεγόμενο "baby blues" που λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά τη γέννα, επιμένουν για πάνω από 3-4 εβδομάδες, οφείλεις να δράσεις άμεσα και να έρθεις σε επαφή με κάποιον ειδικό που θα αξιολογήσει την κατάσταση, δίνοντάς σου την κατάλληλη θεραπεία.

5. Μπορείς να κάνεις σεξ αμέσως μετά τη γέννα

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, δύσκολα θα υπάρχει κάποια νέα μαμά που να έχει όρεξη να κάνει σεξ, αμέσως μετά τη γέννα. Αρχικά, δεν αποτελεί προτεραιότητα, όταν πρέπει να προσέχεις αν όλα πάνε καλά με την καινούρια ζωή που έφερες στον κόσμο. Από την άλλη δεν νιώθεις άνετα να το κάνεις, αφού το σώμα σου και οργανισμός σου δεν έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά. Ο σημαντικότερος λόγος, όμως, για να το αποφύγεις, έχει να κάνει με το ότι ο τράχηλος της μήτρας σου είναι ανοιχτός, επομένως είναι πολύ πιθανό μικροοργανισμοί του κόλπου να διεισδύσουν στη μήτρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποια μόλυνση. Συνήθως, αυτό που προτείνουν οι γιατροί είναι να έχει σταματήσει εντελώς η αιμορραγία, ώστε να είσαι πραγματικά ασφαλής να το επιχειρήσεις, αν έχεις την όρεξη.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i