3 βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις για το τεστ ΠΑΠ

Για τις γυναίκες αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προληπτικής φροντίδας.

τεστ ΠΑΠ iStock

Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι υγείας αποτελούν βασικό κομμάτι της υπεύθυνης υγειονομικής περίθαλψης και, για τις γυναίκες, το τεστ Παπανικολάου (ή τεστ ΠΑΠ) αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προληπτικής φροντίδας. Αυτά τα τεστ έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό πιθανού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή άλλων προβλημάτων. Εδώ θα βρεις τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το τεστ Παπανικολάου:

1. Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ)

Το τεστ Παπανικολάου, γνωστό και ως τεστ Παπ ή τεστ του τραχήλου της μήτρας, είναι μια ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει τη συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας για ανάλυση. Ο τράχηλος είναι το κάτω μέρος της μήτρας που ανοίγει στον κόλπο. Το τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μια πάθηση που απαντάται συχνότερα σε άτομα άνω των 30 ετών.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το τεστ Παπανικολάου δεν είναι το ίδιο με το τεστ HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων). Τα τεστ HPV συνήθως συνιστώνται σε άτομα ηλικίας 21 ετών και άνω με μη φυσιολογικά αποτελέσματα τεστ Παπανικολάου ή σε άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γυναικολογίας μπορεί να πραγματοποιήσει και τις δύο εξετάσεις, εάν χρειάζεται.

2. Πόσο συχνά πρέπει να κάνω Τεστ Παπανικολάου;

Οι ειδικοί έχουν καθορίσει οδηγίες για το πότε και πόσο συχνά τα άτομα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου. Οι γενικές συστάσεις είναι ότι πρέπει να συμπίπτει με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας και να γίνεται στη συνέχεια κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό να συζητάς το κατάλληλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με τον γιατρό σου, καθώς οι μεμονωμένες περιστάσεις μπορεί να διαφέρουν.

3. Προετοιμασία για το τεστ Παπανικολάου 

Για να διασφαλίσεις την ακρίβεια του τεστ Παπανικολάου, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις για περίπου 48-72 ώρες πριν από την εξέταση.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Σεξουαλική επαφή
  • Ταμπόν
  • Κύπελλα εμμήνου ρύσεως
  • Κολπικά λιπαντικά
  • Κολπικά σαπούνια ή καθαριστικά

Εκτός από το τεστ Παπανικολάου, υπάρχουν και άλλες βασικές εξετάσεις καρκίνου που συνιστώνται για τις γυναίκες:

  • Μαστογραφία: Ξεκινώντας από την ηλικία των 35, συνιστάται στις γυναίκες να κάνουν ετήσιο έλεγχο για καρκίνο του μαστού.
  • Κολονοσκόπηση: Η πρώτη κολονοσκόπηση θα πρέπει να προγραμματίζεται στην ηλικία των 45 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Τεστ οστικής πυκνότητας: Για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν αυτό το τεστ ξεκινώντας από την ηλικία των 65 ετών, αν και εκείνες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να το χρειαστούν νωρίτερα.

Οι γενικές συστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και τους παράγοντες κινδύνου, επομένως είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς τον αρμόδιο γιατρό για να σου παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες της υγείας σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i