Ινομυώματα: Πότε είναι αθώα και πότε ένοχα;

Ο ειδικός λύνει τις βασικές απορίες μας για τα ινομυώματα.

Γυναίκα που πονάει στην κοιλιά και το στομάχι - γαστρεντερίτιδα. istock

Τα ινομυώματα μπορεί να αποδειχθούν ένοχα για μια σειρά από προβλήματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες, όπως υπογονιμότητα, συχνές αιμορραγίες, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και σίγουρα μεγάλη ανησυχία κι απορίες. Σε πολλές περιπτώσεις όμως τα ινομυώματα μπορεί να υπάρχουν χωρίς ποτέ να το αντιληφθούμε. Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και τι επιλογές θεραπείας έχουμε;

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθη μορφώματα της μήτρας και δημιουργούνται από υπερπλασία των λείων μυϊκών ινών, δηλαδή από το υλικό που αποτελείται η μήτρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ινομυώματα δεν δημιουργούν συμπτώματα και γι΄ αυτό και δεν γίνονται αντιληπτά από τη γυναίκα. Όταν όμως δημιουργούν συμπτώματα, αυτά είναι τέτοια, που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Που οφείλεται η ανάπτυξη των ινομυωμάτων;

Η ανάπτυξη των ινομυωμάτων σχετίζεται με την παραγωγή οιστρογόνων, γι΄αυτό και παρουσιάζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, 25-45 ετών. Στην εμμηνόπαυση, οπότε και τα οιστρογόνα μειώνονται δραστικά, σπάνια μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει ινομυώματα. Οι ακριβείς αιτίες εμφάνισής τους δεν είναι γνωστές, ωστόσο φαίνεται να παρουσιάζονται σε γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση.

Δείτε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i