Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα ταμπόν - plus οι ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις

Τι είναι καλό να γνωρίζεις για το ταμπόν, την ασφάλεια και τη χρήση του; Ο Δημήτρης Μπιλάλης μας λύνει όλες τις απορίες.

ταμπόν iStock

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG - CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Μαιευτηρίου "ΛΗΤΩ" (www.bilalisgynaikologos.gr).

Κάποιες γυναίκες ορκίζονται στα ταμπόν, ενώ άλλες τα απεχθάνονται. Αν ανήκεις κάπου στη μέση ή αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά ταμπόν, οι απαντήσεις του Δημήτρη Μπιλάλη θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις σωστά και να εφαρμόσεις τους κανόνες υγιεινής.

"Πώς "λειτουργούν” τα ταμπόν;"

Τα ταμπόν, όπως και οι σερβιέτες, ανήκουν στα "προϊόντα προσωπικής υγιεινής" και χρησιμοποιούνται για να απορροφήσουν το αίμα της έμμηνου ρύσης. Είναι κατασκευασμένα από απορροφητικό βαμβάκι που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία και είναι συμπιεσμένα σε μορφή κυλίνδρου. Απορροφούν το αίμα πριν βγει από το σώμα και ανάλογα με το μέγεθός τους έχουν συγκεκριμένη απορροφητικότητα.

"Τι είδη υπάρχουν;"

Τα ταμπόν κυκλοφορούν με ειδικό απλικατέρ, που διευκολύνουν την τοποθέτησή τους, και χωρίς απλικατέρ, που κατευθύνει μόνη της η γυναίκα στη σωστή θέση στο εσωτερικό του κόλπου. Τις πρώτες φορές ίσως σε διευκολύνει το απλικατέρ, αν και μετά από μερικές δοκιμές θα δεις ποιος τύπος σου ταιριάζει περισσότερο. Θα τα βρεις σε σε τρία μεγέθη, ώστε να καλύπτουν κάθε ροή και ημέρα της περιόδου.

"Είναι λύση για να κολυμπάω όταν έχω περίοδο;"

Για πολλές γυναίκες, ναι. Προφανώς θα πρέπει να συζητήσεις το θέμα με το γυναικολόγο σου και να ακολουθήσεις τις συμβουλές του. Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσεις να μπεις στη θάλασσα ή στην πισίνα με ταμπόν, θα πρέπει να το αλλάξεις αμέσως μόλις βγεις από το νερό, για να μειώσεις την πιθανότητα μόλυνσης.

"Θα το καταλαβαίνω ότι φοράω ταμπόν;"

Αν ακολουθήσεις τις αναλυτικές οδηγίες της συσκευασίας και το χρησιμοποιήσεις σωστά, όχι, δε θα το καταλαβαίνεις. Για την ακρίβεια, αν καταλαβαίνεις το ταμπόν, τότε μάλλον δεν το έχεις τοποθετήσει σωστά.

Oι κράμπες της περιόδου είναι τόσο επώδυνες όσο το έμφραγμα

Άστατη περίοδος; 5 συμπτώματα και η ερμηνεία τους

"Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ (ΣΤΣ);"

Πρόκειται για σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με τη χρήση ταμπόν. Το ΣΤΣ οφείλεται σε μόλυνση από βακτήριο, συνήθως σταφυλόκοκκο, και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ξαφνικός υψηλός πυρετός, ζαλάδα ή και τάση λιποθυμίας, εμετός, εξάνθημα σαν ηλιακό έγκαυμα και διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να πας αμέσως στα Επείγοντα.

3 βασικοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας:

▶ Να πλένεις πάντα τα χέρια σου πριν και μετά την τοποθέτησή του και να το αντικαθιστάς κάθε 3-4 ώρες ή και συντομότερα όταν έχεις αυξημένη ροή.

▶ Εάν νιώθεις τσούξιμο, κάψιμο, φαγούρα ή άλλη ενόχληση, χρησιμοποίησε σερβιέτα μέχρι να σε δει ο γιατρός σου.

▶ Απόφυγε να το φοράς στον ύπνο, αφού αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει στο σώμα σου για περισσότερες ώρες.

"Μπορεί να χαθεί μέσα στο σώμα μου;"

Όχι, ο κόλπος έχει συγκεκριμένο μέγεθος και σταματά στην είσοδο του τραχήλου. Το κορδονάκι που κρέμεται από το ταμπόν είναι αρκετά μακρύ για να προεξέχει πάντα από τον κόλπο, ώστε να μπορείς να το αφαιρέσεις.

"Μπορεί να σπάσει τον παρθενικό υμένα;"

Ο παρθενικός υμένας βρίσκεται βαθιά μέσα στον κόλπο και έχει από τη φύση του μια μικρή οπή ώστε να μπορεί να αποβληθεί το αίμα της περιόδου. Η χρήση των μίνι ταμπόν θεωρείται ασφαλής για κορίτσια και γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.

"Μπορώ να το φοράω για να κάνω σεξ ενώ έχω περίοδο;"

Όχι, αφού θα "φράσσει" ένα τμήμα του κόλπου. Εάν έχεις αποφασίσει με το σύντροφό σου να κάνετε έρωτα ενώ έχεις περίοδο, αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς τη χρήση ειδών προσωπικής υγιεινής..

"Θα πρέπει να αλλάζω κάθε φορά που χρησιμοποιώ την τουαλέτα;"

Παρότι στην ούρηση δεν είναι απαραίτητο, για λόγους υγιεινής και πρόληψης μόλυνσης είναι καλό να αλλάζεις ταμπόν μετά την αφόδευση, αφού, αν έχει λερωθεί το σχοινάκι του, μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια και βακτήρια στο εσωτερικό του κόλπου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i