Μαγνητική μαστογραφία: Τι είναι, πώς γίνεται, πόση ακτινοβολία έχει

Τι μπορεί να σημαίνει εάν ο γιατρός σου ζητήσει μια συμπληρωματική εξέταση για το στήθος, τη μαγνητική μαστογραφία; Όσα θέλεις να γνωρίζεις.

γυναίκα καρκίνος μαστού istock

Συνεργάστηκε η Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, διευθύντρια Δ' Ογκολογικής Κλινικής Ομίλου Υγεία, διευθύντρια Care and Cure Oncology Center (careandcure.gr)

Κοντεύεις τα 40 ή είσαι λίγο μετά. Οι ειδικοί σού μιλούν πλέον για ετήσιο προληπτικό έλεγχο στήθους. Και μέσα στο πλαίσιο των εξετάσεων, μπορεί ο γιατρός να σου συστήσει μαγνητική μαστογραφία. Μάθε πότε είναι πραγματικά χρήσιμη και πώς γίνεται.

Διαβάστε Επίσης

Πώς γίνεται η μαγνητική μαστογραφία;

Θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά, εσύ είσαι ξαπλωμένη μπρούμυτα και ο τομογράφος θα λάβει μερικές δυναμικές λήψεις μετά την ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας. Δεν εκτίθεσαι σε ακτινοβολία.

Γιατί η μαγνητική μαστογραφία είναι συμπληρωματική εξέταση;

Χρησιμοποιείται κυρίως συμπληρωματικά για την περαιτέρω διερεύνηση ευρημάτων στην ψηφιακή μαστογραφία και στο υπερηχογράφημα μαστών, σε γυναίκες υψηλού ρίσκου, καθώς και προεγχειρητικά κατά την αρχική σταδιοποίηση επιβεβαιωμένου καρκίνου του μαστού. Επίσης, επειδή είναι εξέταση με υψηλό κόστος, ενώ εμφανίζει αδυναμία απεικόνισης των μικροαποτιτανώσεων. Σε περίπτωση που η μαστογραφία δώσει υπόνοιες για κακοήθεια, άμεσα πρέπει να επισκεφθείς χειρουργό με ειδική εκπαίδευση στο μαστό.

Τι είναι τα "ψευδώς αρνητικά” και τι τα "ψευδώς θετικά” ευρήματα;

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η μαστογραφία μπορεί να υποδείξει μη ύπαρξη καρκίνου, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει. Τότε γίνεται λόγος για "ψευδώς αρνητική" μαστογραφία, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η μαστογραφία μπορεί να δείχνει μια αλλοίωση η οποία να εκλαμβάνεται ως καρκίνος, αλλά στη βιοψία που ακολουθεί να μην αποδεικνύεται. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για "ψευδώς θετική" μαστογραφία. Τα ψευδώς αρνητικά ευρήματα εμφανίζονται συνήθως σε νεότερες γυναίκες με πυκνό μαστό και σε γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Με βάση τα διεθνή ποσοστά, μία στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου δε γίνεται αντιληπτή στη μαστογραφία. Από την άλλη, τα ψευδώς θετικά ευρήματα οδηγούν τη γυναίκα σε άσκοπες βιοψίες και, φυσικά, σε μεγάλη αναστάτωση. Το ποσοστό των ψευδώς θετικών ευρημάτων κυμαίνεται γύρω στο 5%.

Πώς θα μειωθούν οι πιθανότητες για εσφαλμένο αποτέλεσμα;

Η κλινική εξέταση από έμπειρο μαστολόγο και η κυτταρολογική εξέταση υλικού που πάρθηκε από τη βλάβη με παρακέντηση με λεπτή βελόνα βοηθούν πολύ στη σωστή διάγνωση. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i