5 μύθοι και αλήθειες για μια αποβολή

Η αποβολή είναι σίγουρα μια οδυνηρή κατάσταση. Το να γνωρίζουμε που σταματούν οι μύθοι και που ξεκινά η αλήθεια θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μπροστά.

αποβολή επιλόχειος κατάθλιψη istock

Μία αποβολή στην αρχή της εγκυμοσύνης ή σε πιο προχωρημένη κύηση είναι από τα πιο δυσάρεστα που μπορεί να συμβούν όταν είσαι στη φάση που προσπαθείς να μεγαλώσεις την οικογένειά σου. Και το χειρότερο; Να νιώθεις ότι συνέβη από δικό σου λάθος.

Αμερικανική έρευνα βρήκε πως το 41% των γυναικών που είχαν αποβάλει ένιωθαν πως ήταν από δική τους υπευθυνότητα. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. "Πολλές γυναίκες έχουν ενοχές μετά από μία αποβολή, σκέφτονται ότι δεν ξεκουράζονταν αρκετά, δεν έτρωγαν σωστά, ήταν πολύ αγχωμένες και πως όλα αυτά προκάλεσαν τη διακοπή της εγκυμοσύνης. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που συνέβη μια αποβολή, συνήθως όμως δεν θα μπορούσατε να έχετε κάνει κάτι για να την αποτρέψετε. Σε κάποιες αποβολές δεν βρίσκεται εξήγηση, άλλες οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες, σε υποκείμενα προβλήματα υγείας ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις σε κάποιου είδους μόλυνση"," λέει η ειδικός γονιμότητας Jane Frederick, MD.

5 συνηθισμένοι μύθοι για την αποβολή εμβρύου ξεδιαλύνονται

Μύθος Νο 1: Εάν σου συμβεί μια αποβολή είναι πιο πιθανό να συμβεί ξανά.

"Μετά από μια πρώτη αποβολή δεν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για να έχεις και μια δεύτερη", καθησυχάζει η Frederick. Ωστόσο, οι πιθανότητες αυξάνονται ελαφρά αν έχεις δύο αποβολές. "Εάν μια γυναίκα υποφέρει από επαναλαμβανόμενες αποβολές, είναι καλό να συμβουλευτεί έναν ειδικό γονιμότητας που θα μπορεί να συστήσει εξετάσεις και τυχόν θεραπείες".

Διαβάστε Επίσης

Μύθος Νο 2: Εάν δεις κηλίδα αίματος ή έχεις αιμορραγία στην εγκυμοσύνη σου σημαίνει ότι θα αποβάλεις.

"Η αιμορραγία από τον κόλπο είναι απίστευτα συνηθισμένη στο πρώτο τρίμηνο και συμβαίνει στο 20-40% των εγκύων" απαντά ο μαιευτήρας γυναικολόγος Brian Levine, MD. Μπορεί να υπάρξει ακόμη και βαριά, παρατεταμένη αιμορραγία και η εγκυμοσύνη να είναι απόλυτα υγιής.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i