Όλη η αλήθεια για τα αντισυλληπτικά χάπια

Μύθοι και αλήθειες για τα αντισυλληπτικά χάπια από τον Δρ Νικόλαο Ναούμ.

χάπι αντισυλληπτικό χάπι υγεία mraoraor

Ευχαριστούμε τον Δρ. Νικόλαο Ναούμ, Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, ειδικευμένο στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία,  www.ananeosi.

Οι αλήθειες και οι μύθοι για τα αντισυλληπτικά χάπια σε έχουν μπερδέψει; Ο ειδικός απαντά και λύνει τις βασικές απορίες μας.

Πώς δρουν και πόσο αποτελεσματικά είναι

Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, τα αντισυλληπτικά χάπια «ξεγελούν» κατά κάποιο τρόπο τον οργανισμό και εμποδίζουν την ωορρηξία. Επίσης, παρεμποδίζουν τη δημιουργία ενδομητρίου (το εσωτερικό στρώμα της μήτρας που εμπλουτίζεται με πολύτιμα στοιχεία κάθε μήνα για να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο). Ταυτόχρονα, τα αντισυλληπτικά δημιουργούν πυκνή τραχηλική βλέννα που δυσχεραίνει τη διέλευση του σπέρματος προς το ωάριο. Θεωρούνται από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, όπου το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 98%.

Διάβασε επίσης: Όσα θες να ξέρεις για τα τεστ εγκυμοσύνης

Διάβασε επίσης: Αντισύλληψη στην εφηβεία: Πώς θα μάθεις στην κόρη σου να προσέχει;

Θα παχύνεις αν πάρεις αντισυλληπτικά  χάπια;

Τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνει η κάθε γυναίκα είναι ιδανικά για τη δική της περίπτωση. Σήμερα μάλιστα, τα αντισυλληπτικά χάπια δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε γενικές γραμμές  τα αντισυλληπτικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα άρα δεν προκαλούν αύξηση βάρους. Αν παρατηρηθεί αίσθηση «φουσκώματος» αυτή οφείλεται σε κατακράτηση υγρών που ενδεχομένως να γίνεται ή στην μεγαλύτερη όρεξη που μπορεί να δημιουργηθεί. Όπως και να έχει, με μία απλή παρακολούθηση και αλλαγή του χαπιού αν κριθεί απαραίτητο, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Συνδέεται η κατάθλιψη με τα αντισυλληπτικά χάπια;

Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που έχουν αναφέρει μεταπτώσεις στην ψυχολογία τους, κατά τον πρώτο καιρό που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια. Αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι αρκετά σπάνιες, ενώ συνήθως η κατάθλιψη προϋπήρχε και ίσως επιδεινώθηκε μετά τη λήψη των χαπιών.

Αντισυλληπτικά και ομαλοποίηση του κύκλου

Αρκετές γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια για να φτιάξουν τον κύκλο τους! Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλείται καμία ανωμαλία στον κύκλο, αφού οργανισμός της γυναίκας δρα κανονικά κατά την έμμηνο ρύση.

Στειρότητα και αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά δεν επηρεάζουν ούτε τη γονιμότητα, ούτε μία μελλοντική κύηση. Αντίθετα, μετά τη διακοπή τους οι πιθανότητες για σύλληψη είναι σημαντικά αυξημένες.

«Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου γυναικολόγου. Με τα  κατάλληλα χάπια η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και θα μπορέσει να απολαύσει την ερωτική της ζωή χωρίς τον φόβο της ανεπιθύμητης κύησης. Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι από μία απόξεση είναι στατιστικά πολύ μεγαλύτεροι, από οποιαδήποτε σπάνια παρενέργεια των αντισυλληπτικών που είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη με μία επίσκεψη σε γυναικολόγο», συμβουλεύει ο Δρ Ναούμ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i