Baby led weaning: Ένας διαφορετικός τρόπος έναρξης στέρεων τροφών

Τι είναι το baby led weaning; Είναι εύκολο και γιατί να το ακολουθήσεις;

στερεές τροφές μωρό nastya_ph

Από τη Σταυρούλα Κρίκη, διαιτολόγο-διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, stavroulacooking.com

To Baby Led Weaning (BLW) είναι μία μέθοδος απογαλακτισμού όπου τα ινία τα παίρνει το μωρό. Αντίθετα από την αλεσμένη τροφή, όπου ο γονέας ταΐζει το μωρό με το κουτάλι, κατά την προσέγγιση BLW το μωρό από την αρχή των στέρεων μαθαίνει να τρώει μόνο του, χωρίς βοήθεια από τον γονιό.

Γιατί να ακολουθήσει κάποιος τη μέθοδο;

Τα μωρά που ξεκινούν στέρεες τροφές με τη μέθοδο baby led weaning έχουν την ευκαιρία της εξερεύνησης διαφόρων υφών και γεύσεων. Έχουν ξεκάθαρη εικόνα της γεύσης κάθε τροφίμου αφού αυτά δεν είναι πολτοποιημένα μεταξύ τους. Μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν τρόπο αποφυγής της παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή, καθώς από την πρώτη στιγμή το μωρό μαθαίνει να τρώει όσο θέλει, ρυθμίζοντας τον κορεσμό μόνο του. Δεν εξαναγκάζονται να τελειώσουν το πιάτο τους, δεν τους βιάζει κανείς και ούτε πιέζονται να επιλέξουν ανάμεσα στα φαγητά. Βελτιώνει πάρα πολύ την λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό χεριών – ματιών. Τέλος, αυξάνεται κατά πολύ η αυτοπεποίθησή, η αυτονομία και η ανεξαρτησία τους.

Υπάρχει κίνδυνος πνιγμονής;

Όποια μέθοδο και να ακολουθήσει ένας γονιός, η πιθανότητα πνιγμονής είναι η ίδια (σύμφωνα με την μελέτη BLISS στην επιθεώρηση BMC Pediatrics). Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που θα ήταν φρόνιμο όποιος είναι μαζί με το μωρό στην ώρα του φαγητού να έχει παρακολουθήσει πρώτες βοήθειες για βρέφη και να μάθει να διαχωρίζει την πνιγμονή από το gagging (αναγούλιασμα που φαίνεται σαν πνιγμονή). Το gagging είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό το οποίο είναι σημαντικό για να μάθουν τα μωρά να χειρίζονται το φαγητό τους με ασφάλεια. Όταν το πάθουν μερικές φορές, μαθαίνουν τι πρέπει να κάνουν ώστε να το αποφύγουν.

Πώς θα μασήσει το μωρό χωρίς δόντια;

Τα ούλα των μωρών είναι πολύ πιο δυνατά από ότι νομίζουμε και δεν χρειάζεται ένα μωρό να βγάλει δόντια για να μασήσει. Ακόμα και εάν βγούνε τα μπροστινά δόντια, αυτά δεν είναι βοηθητικά στη μάσηση. Σκεφτείτε ότι ακόμα και ένα μωρό που έχει ξεκινήσει τροφές με τη συμβατική μέθοδο των αλεσμένων, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει να τρώει ολόκληρες τροφές πριν ακόμα βγουν τα πίσω δόντια (γομφίοι) που βοηθάνε στη μάσηση (ηλικία περίπου 1,5-2,5 ετών).

Τι μπορεί να φάει το μωρό;

Μία από τις βασικές αρχές του baby led weaning είναι ότι το μωρό συμμετέχει στα γεύματα της οικογένειας. Δεν υπάρχει ξεχωριστό φαγητό για εκείνο, αρκεί αυτό να είναι στην κατάλληλη μορφή. Όπως και με τα αλεσμένα, αυτά που δεν μπορεί να καταναλώσει ένα βρέφος είναι αλάτι, ζάχαρη, μέλι, φρέσκο γάλα, χυμοί φρούτων, τσάι, ολόκληρα στρογγυλά φρούτα και ολόκληροι ξηροί καρποί.

Τα πιο εύκολα φαγητά για να ξεκινήσει ένα βρέφος με αυτή τη μέθοδο είναι βρασμένα λαχανικά κομμένα σε σχήμα που να μπορεί να πιάνει με τη χούφτα του. Δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά βρασμένα, ώστε να μην διαλύονται στα χέρια του μωρού. Συνήθως τα λαχανικά τα βράζουμε τόσο ώστε να λιώνουν εάν τα πιέσουμε δυνατά ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά μας. Δεν θα πρέπει αν είναι σε μικρά κομμάτια καθώς το μωρό ακόμα δεν έχει μάθει να πιάνει αντικείμενα ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα και έτσι δεν θα μπορέσει να τα φέρει στο στόμα. Επίσης, με πιο μεγάλα κομμάτια το μωρό θα κόψει από μόνο του το μέγεθος που μπορεί το ίδιο να διαχειριστεί.

Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι φουντίτσες μπρόκολου, βραστά καρότα, στίκς από κολοκυθάκια, γλυκοπατάτα, γλυκοκολυκύθα. Σε τρόφιμα που μπορεί να γλιστράνε, όπως το αβοκάντο και το αχλάδι, μπορούμε να κόψουμε εγκοπές κατά μήκος ώστε να πιάνονται πιο εύκολα. Ή εάν έχουν φλούδα, όπως η μπανάνα, μπορεί να δοθεί κομμένη στη μέση και το μισό να έχει τη φλούδα πάνω ώστε να το κρατάνε από εκεί. Το κρέας μπορούμε να το δώσουμε σε ίνες μαζεμένο σε «βουναλάκι» μπροστά του ώστε το μωρό να τα πιάνει με τη χούφτα του. Επίσης μπορεί να δοθεί σαν μπιφτέκια.

Πόσο θα φάει;

Στην αρχή το μωρό απλά θα παίζει με το φαγητό του. Μπορεί να φέρνει το φαγητό στο στόμα και να το γλύφει ή να το ρουφάει ή απλά να το λιώνει στα χεράκια του και να το πετάει κάτω. Θα πρέπει να θυμάται κάνεις ότι δεν περιμένουμε το μωρό να φάει ποσότητα, αλλά να έρθει σε γνωριμία με το φαγητό. Η βασική τροφή παραμένει το γάλα, και για αυτό ο θηλασμός συνεχίζει ελεύθερα ή εάν το μωρό τρέφεται με φόρμουλα, δεν κόβονται τα γεύματα ιδίως στην αρχή της μεθόδου. Όσο το μωρό αρχίζει και τρώει, τα ταΐσματα ενδεχομένως θα μειώνονται.

Υπάρχει κάποιο μειονέκτημα από το baby led weaning;

Ένα σοβαρό μειονέκτημα είναι η ακαταστασία που δημιουργείται. Πολλά φαγητά καταλήγουν στο πάτωμα και το μωρό πιθανότατα να χρειάζεται ένα καλό μπάνιο μετά το γεύμα. Αυτό όμως όσο προχωράει ο καιρός περιορίζεται σημαντικά και στον γονιό μένουν οι αστείες εικόνες και οι όμορφες αναμνήσεις.

Διάβασε επίσης: Εισαγωγή στερεών τροφών στο μωρό: Η διαιτολόγος Σταυρούλα Κρίκη μας βοηθά με βασικές οδηγίες

Διάβασε επίσης: Η εισαγωγή στερεών τροφών και τι να κάνεις αν μεγαλώνεις vegan μωρό

The Mamagers Update

Βάλε το παιδί στο πάτωμα!

Κικίλιας: Υποχρεωτικά εμβόλια σε παιδιά έως 4 ετών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i