Εισαγωγή στερεών τροφών στο μωρό: Η διαιτολόγος Σταυρούλα Κρίκη μας βοηθά με βασικές οδηγίες

Η εισαγωγή στερεών τροφών είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη διατροφή του μωρού.

μωρό φαγητό στερεές τροφές μαμά NataliaDeriabina

Από την Σταυρούλα Κρίκη, διαιτολόγο-διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, stavroulacooking.com

Η εισαγωγή των στέρεων τροφών είναι κάτι που συνήθως οι γονείς περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία αλλά και με αρκετή ανησυχία. Πως ξεκινάω; Θα φάει το μωρό; Θα χορταίνει; Θα του αρέσουν οι γεύσεις; Θα παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά; Θα παρουσιάσει αλλεργία; Αυτές είναι λίγες μόνο από τις ερωτήσεις που κατακλύζουν το μυαλό του γονιού, ιδίως εάν είναι και το πρώτο του παιδάκι.

Μία μεταβατική περίοδος

Ας ξεκαθαρίσουμε καταρχήν κάποια πράγματα. Οι στέρεες τροφές για τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού είναι συμπληρωματικές. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα συνεχίζει να είναι η βασική τροφή και ο πρωταρχικός στόχος δεν είναι να αντικατασταθεί το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα με φαγητό.

Αυτό που βιώνει το μωρό είναι μία μεταβατική περίοδος. Σε αυτήν την περίοδο μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται την τροφή. Μαθαίνει να δέχεται νέες γεύσεις και υφές. Μαθαίνει ότι μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα του και με άλλα πράγματα εκτός από το γάλα. Όλα αυτά όμως δεν μπορεί να τα μάθει από τις πρώτες μέρες της έναρξης φαγητού.

Εάν ο γονιός το κατανοήσει αυτό, είναι σίγουρο ότι θα του φύγει ένα μεγάλο άγχος. Δεν χρειάζεται να βιαστούμε και ούτε χρειάζεται το μωρό να φάει όλο του το μπολ. Όταν οι συνθήκες είναι σωστές, και μόνο η επαφή του μωρού με την όλη διαδικασία είναι αρκετή για να θεωρηθεί πρόοδος.

Πότε ξεκινάμε την εισαγωγή των στερεών τροφών;

Οι επίσημες συστάσεις αναφέρουν ότι ένα μωρό είναι έτοιμο στους 6 μήνες (180 μέρες ζωής) να δεχτεί την τροφή. Εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος και μόνο υπό ιατρικές οδηγίες, η έναρξη θα μπορούσε να ξεκινήσει και νωρίτερα, αλλά όχι πιο νωρίς από τους 4 μήνες. Εκτός από την ηλικία του μωρού, θα πρέπει να υπάρχουν και σημάδια ετοιμότητας. Αυτά είναι να μπορεί το βρέφος να κάθεται μόνο του αρκετά καλά χωρίς υποστήριξη, να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό και να έχει αρχίσει να υποχωρεί το αντανακλαστικό της ώθησης με τη γλώσσα.

Με τι ξεκινάμε την εισαγωγή των στερεών τροφών;

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε τα πρώτα φαγητά ενός μωρού, μας έρχεται στο μυαλό ένας πουρές από λαχανικά χωρίς μπαχαρικά ή μία φρουτόκρεμα ή ένα μπολ ρυζάλευρο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει επίσημα κάποια σωστή ή λάθος σειρά εισαγωγής τροφών. Όμως, αν αναλογιστούμε ότι οι κύριες απαιτήσεις ενός βρέφους 6 μηνών είναι ο σίδηρος, η λογική λέει ότι καλό είναι να ξεκινήσουμε με κρέας. Κατά τα άλλα, όλα τα φαγητά και μπαχαρικά μπορούν να δοθούν σε ένα μωρό εκτός από φρέσκο γάλα, μέλι, αλάτι, ζάχαρη, χυμοί φρούτων (ακόμα και φυσικοί), τσάι καθώς και τρόφιμα που ενέχουν κινδύνους πνιγμονής όπως ολόκληρα στρογγυλά φρούτα (πχ σταφύλι) και ολόκληρους ξηρούς καρπούς. Επίσης, ιδανικό είναι τα φαγητά να είναι σπιτικά μαγειρεμένα και να αποφευχθούν έτοιμα βαζάκια ή κρέμες σε σκόνη.

Να αποφύγω ή να καθυστερήσω να δώσω αλλεργιογόνα τρόφιμα;

Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε για να εισάγουμε αλλεργιογόνα τρόφιμα σε ένα μωρό. Όπως αναφέρθηκε, όλα τα τρόφιμα, πλην των ελάχιστων εξαιρέσεων, μπορούν να δοθούν στο βρέφος. Οι νέες συστάσεις αναφέρουν ότι όσο πιο νωρίς εισάγουμε ισχυρά αλλεργιογόνα τρόφιμα, μειώνεται και η πιθανότητα να εμφανίσει το μωρό αλλεργία σε αυτά αργότερα στη ζωή του. Ωστόσο θα ήταν συνετό σε κάθε νέα εισαγωγή τροφίμου να περιμένουμε 2-3 μέρες μέχρι να δώσουμε κάτι καινούργιο. Σε αυτές τις ημέρες παρατηρούμε εάν το μωρό εμφανίσει σημάδια αλλεργίας, όπως οίδημα, εξάνθημα, αίμα στα κόπρανα ή οτιδήποτε προκαλέσει στον γονιό ανησυχία.

Αν το μωρό αρνηθεί κάποιο τρόφιμο;

Είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε το μωρό και να μην πιέζουμε καταστάσεις δημιουργώντας αρνητικές εμπειρίες. Τα μωρά πολλές φορές χρειάζονται επαναλαμβανόμενη έκθεση σε κάποιο φαγητό μέχρι να το δεχτούν. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το διάστημα είναι περίπου 8-10 συνεχόμενες μέρες.

Πότε αρχίζει η μετάβαση από τα αλεσμένα στα κομμάτια;

Εάν ένα μωρό έχει ξεκινήσει να τρέφεται με αλεσμένο φαγητό, τότε περίπου στους 8 μήνες είναι το πρώτο παράθυρο για την μετάβαση σε κομμάτια. Κατά την μετάβαση προσφέρουμε στο μωρό φαγητό λιγότερο αλεσμένο και πολύ μαλακά finger food. Σιγά σιγά προχωράμε τη μετάβαση με το ρυθμό που μας καθορίζει το ίδιο το μωρό ανάλογα με την ικανότητά του να διαχειρίζεται τις νέες υφές. Ποτέ δεν θα πρέπει ο γονιός να βιάζεται και να πιέζει καταστάσεις. Ιδανικά θα ήταν καλό μέχρι περίπου το έτος να έχει γίνει εξολοκλήρου η μετάβαση σε οικογενειακό φαγητό.

Διάβασε επίσης: 8 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν το μωρό είναι άρρωστο (και 3 που δεν πρέπει): Τα έμαθα και στα λέω

Διάβασε επίσης: Είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα το μωρό σου; Μάθε τα βασικά tips

The Mamagers Update

Βάλε το παιδί στο πάτωμα!

Κικίλιας: Υποχρεωτικά εμβόλια σε παιδιά έως 4 ετών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i