Πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο: Οδηγός... επιβίωσης

Διάβασε τα tips των ειδικών για μια ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα και πώς θα είναι τα πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο γιορτινά και ήρεμα για όλους σας.

shutterstock_513017425

Η απόφαση του διαζυγίου δεν είναι εύκολη. Όταν όμως την πάρετε, ένα σημαντικό θέμα που θα απασχολεί και τους δυο σας είναι πώς θα είναι ευκολότερη η μετάβαση του παιδιού ή των παιδιών σας στη νέα κατάσταση. Και οι πρώτες γιορτές τώρα που ζείτε χωριστά με τον μπαμπά του είναι σημαντικές για το παιδί – και για εσένα. Ένα διαζύγιο, ακόμη και το πιο φιλικό, δεν είναι εύκολο για κανένα μέλος της οικογένειας. Και η ευθύνη για να είναι ομαλή και ήρεμη για το παιδί η μετάβαση στην καινούργια οικογενειακή κατάσταση (γιατί όταν υπάρχει παιδί, ακόμη κι αν χωρίσεις με τον σύζυγό σου, παραμένετε για πάντα οικογένεια) πέφτει στους δύο γονείς. Γι’ αυτό και τα πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο, μια κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή, είναι σημαντικά για το παιδί αλλά και για εσένα. Και παρότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο συναισθηματικά απ’ ότι μια οποιαδήποτε άλλη αργία, δεν είναι ακατόρθωτο να διαχειριστείτε οι δύο γονείς το θέμα με λογική και τρυφερά ώστε να παραμείνει μια γιορτή αγάπης και τρυφερότητας για το παιδί σας.

Μερικές αλήθειες για τα πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο

Τα Χριστούγεννα είναι στο μυαλό μας καταγεγραμμένα ως μια οικογενειακή γιορτή και έτσι η πρώτη χρονιά μετά το διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στο παιδί. Διαβάσαμε και σου μεταφέρουμε μερικές από τις συμβουλές της ψυχολόγου και ειδικού συμβούλου για διαζευγμένα ζευγάρια Cathy Meyer για να περάσετε πιο ήπια και ήρεμα τις πρώτες σας γιορτές χωριστά:

  • Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες αυτές γιορτές θα είναι δύσκολες για εσένα, τον πρώην σύζυγό σου και το παιδί σας. Μην κλείνεις τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα και όλα θα πάνε καλύτερα. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη ζωή όλων σας. Γι' αυτό προσπάθησε να είσαι ανοιχτή για να το συζητήσεις με το παιδί εάν σου κάνει ερωτήσεις – που είναι αναμενόμενο ότι θα κάνει!

  • Ανάλογα με την ηλικία του μικρού σου, δείξε του πως καταλαβαίνεις και συμμερίζεσαι τις ανησυχίες και τη θλίψη του. Εξήγησέ του όμως πως το διαζύγιο ήταν μια επιλογή που σε βάθος χρόνου θα είναι θετική για όλους σας στην οικογένεια. Οι γιορτές όπως και οι άλλες αργίες και οικογενειακές μέρες θα είναι από δω και πέρα διαφορετικές, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι καλύτερες ούτε όμως και χειρότερες.

  • Μην αποκλείεις τον πατέρα του παιδιού από τις συζητήσεις που κάνεις με το μικρό σου για το πώς θα περάσετε αυτές τις ημέρες. Πες του για παράδειγμα, "την Παραμονή και τη μέρα των Χριστουγέννων θα φάμε στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού και θα είσαι μαζί με τα ξαδέρφια σου. Μετά, συμφωνήσαμε με τον μπαμπά να πάτε το απόγευμα μαζί να δείτε μια ταινία στον κινηματογράφο. Το βράδυ θα μείνεις μαζί του στο καινούργιο σπίτι και την άλλη μέρα θα σε περιμένουν οι άλλοι παππούδες για να σου δώσουν τα δώρα τους!" Όποιο κι αν είναι το πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνοντας τα σχέδια του μπαμπά στη συζήτηση μαζί με τα δικά σου περνάς στο παιδί το μήνυμα ότι παρά το διαζύγιο συνεργάζεστε σαν γονείς και ενδιαφέρεστε από κοινού για αυτό.

 

Διαβάστε Επίσης

 

  • Αν το διαζύγιο είναι πολύ πρόσφατο και η κατάσταση είναι συναισθηματικά φορτισμένη, θα ήταν ίσως καλύτερη ιδέα να μην επαναλάβετε το συνηθισμένο γιορτινό τελετουργικό με τον μπαμπά απόντα γιατί τότε η απουσία του θα είναι πιο έντονη.
  • Αν έχεις τη δυνατότητα κάνε ένα μικρό ταξίδι μαζί με το παιδί σε φίλους ή συγγενείς σε άλλη πόλη, στο εξωτερικό ή σε ένα χωριό μαζί με συγγενείς που έχουν κι εκείνοι παιδιά ή με οικογενειακούς φίλους που σου συμπαραστέκονται. Θυμήσου πως είναι σημαντικό να νιώθεις συναισθηματική ασφάλεια σε αυτή τη φάση της ζωής σου και η παρέα να είναι τέτοια που δεν θα καταλήξεις να νιώσεις άσχημα που εσύ θα είσαι χωρίς τον σύντροφό σου και το παιδί χωρίς τον πατέρα του.

  • Εάν έχετε επιτύχει μια καλή σχέση με τον σύντροφό σου μπορείτε να περάσετε μαζί μια από τις γιορτινές μέρες. Το καλύτερο θα ήταν να πάτε κάπου έξω για να διασκεδάσει το παιδί, π.χ. σε ένα μεγάλο λούνα παρκ ή χριστουγεννιάτικο πάρκο. Μπορείτε επίσης με την ευκαιρία αυτή να του δώσετε ένα κοινό δώρο, από τη μαμά και το μπαμπά, όπως κάθε χρονιά.

  • Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, ζήτησε τη γνώμη του για το πώς θα ήθελε να περάσει τις διακοπές. Ποιες μέρες προτιμά να μείνει με το μπαμπά του, αν θέλει να μείνετε σπίτι ή να βγείτε έξω, ποιους συγγενείς ή φίλους θα ήθελε να επισκεφθείτε και να σας επισκεφθούν. Είναι καλό για το παιδί να νιώσει ότι σε ένα βαθμό έχει τον έλεγχο μιας κατάστασης που δυστυχώς εξελίχθηκε πέρα από τη δική του θέληση.

  • Και μια τελευταία αλλά πολύ σημαντική συμβουλή. Μην έχεις ενοχές. Είναι σίγουρο ότι η απόφαση του διαζυγίου δεν λήφθηκε με ελαφριά καρδιά και πως θα κάνετε και οι δύο γονείς το καλύτερο για το παιδί σας. Δες τη θετική πλευρά της κατάστασης και αντιμετώπισέ το σαν μια από τις δυσκολίες της ζωής που όμως με τη βοήθεια του χρόνου ξεπερνιούνται.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i