Η νέα προληπτική επέμβαση της Angelina Jolie: αφαίρεσε ωοθήκες και σάλπιγγες (Διάβασε όλο το γράμμα της)

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη διπλή προληπτική μαστεκτομή, η Αντζελίνα Τζολί αποκαλύπτει πως προχώρησε σε προληπτική αφαίρεση των ωοθηκών και σαλπιγγών της.

Angelina-Jolie-

Τζολί καρκίνος : σημειώσατε 2-0! Η αμερικανίδα ηθοποιός συγκλονίζει και πάλι από το νέο της άρθρο στους New York Times στο οποίο ανακοίνωσε πως προχώρησε σε προληπτική αφαίρεση τόσο των ωοθηκών, όσο και των σαλπιγγών της.Διάβασε το συγκλονιστικό κείμενο της Τζολί που ήδη έχει 290 σχόλια από γυναίκες που εκφράζουν τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση ή περνούν ένα παρόμοιο πρόβλημα υγείας.

«To ημερολόγιο μιας χειρουργικής επέμβασης»

"Πριν από δυο χρόνια έγραψα για την επιλογή μου να κάνω μια προληπτική διπλή μαστεκτομή. Μία απλή εξέταση αίματος αποκάλυψε ότι έφερα μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA. Μου είπαν ότι έχω 87% πιθανότητες να προσβληθώ από καρκίνο του στήθους και 50% από καρκίνο των ωοθηκών. Έχασα τη μαμά μου, τη γιαγιά μου και τη θεία μου από καρκίνο.Ήθελα και άλλες γυναίκες με τον ίδιο κίνδυνο να γνωρίσουν τις προοπτικές. Υποσχέθηκα να ενημερώνω με κάθε γνώση που θα ήταν χρήσιμη, συμπεριλαμβανομένης και της επόμενης προληπτικής επέμβασης, αυτή της αφαίρεσης των ωοθηκών και των σαλππίγγων μου.

Το σχεδίαζα αρκετό καιρό. Πρόκειται για μια επέμβαση λιγότερο σύνθετη από τη μαστεκτομή αλλά με πιο σοβαρές επιπτώσεις. Βάζει μια γυναίκα σε υποχρεωτική εμμηνόπαυση. Έτσι, προετοίμαζα τον εαυτό μου ψυχολογικά και συναισθηματικά, συζητούσα τις πιθανότητες με τους γιατρούς, έκανα έρευνες για εναλλακτικές ιατρικές μεθόδους και κατέγραφα τις ορμόνες μου, για πιθανά υποκατάστατα των οιστρογόνων ή της προγεστερόνης. Αλλά ένιωθα πως έχω ακόμα μήνες μέχρι να έρθει η στιγμή για το νυστέρι.

jolie1

Όμως, πριν από δύο εβδομάδες μου τηλεφώνησε ο γιατρός με τα αποτελέσματα των εξετάσεών μου. 'Η CA-125 είναι φυσιολογική', μου είπε και ανέπνευσα με ανακούφιση. Αυτή η εξέταση μετρά την πρωτεΐνη CA-125 στο αίμα, και καταγράφει τον καρκίνο των ωοθηκών. Είναι μια εξέταση που κάνω κάθε χρόνο εξαιτίας του οικογενειακού ιστορικού μου.

Όμως μου είπε κι άλλα. 'Υπάρχουν αρκετοί υψηλοί δείκτες που φανερώνουν την ύπαρξη φλεγμονής και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη καρκίνου στα αρχικά στάδια που μας έχει ξεφύγει', είπε. Ήθελε να με δει επειγόντως χειρουργός και να ελέγξει τις ωοθήκες μου.

Σκέφτηκα όλα όσα φαντάζομαι θα ένιωθαν και χιλιάδες άλλες γυναίκες. Είπα στον εαυτό μου να μείνει ήρεμη, δυνατή και ότι δεν είχα λόγο να πιστεύω ότι δεν θα κατάφερνα να ζήσω για να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και να γνωρίσω τα εγγόνια μου...

Τηλεφώνησα τον σύζυγό μου στη Γαλλία, ο οποίος μπήκε αμέσως στο αεροπλάνο και ήρθε. Το ωραίο κομμάτι αυτών των ζητημάτων στη ζωή είναι ότι υπάρχει τόση διαύγεια. Ξέρεις για ποιοόλόγο ζεις και τι αξίζει.

Την ίδια μέρα πήγα να δω τη χειρουργό μου, που είχε βοηθήσει και τη μητέρα μου. Την είχα δει τελευταία φορά τη μέρα που πέθανε η μητέρα μου και εκείνη έβαλε τα κλάματα μόλις με είδε: 'Είσαι ίδια με εκείνη', μου είπε και με τσάκισε. Όμως, χαμογελάσαμε και αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα.

Τίποτα στην εξέταση και τον υπέρηχο δεν ήταν ανησυχητικό. Ήταν ανακουφιστικό, γιατί αν ήταν καρκίνος θα ήταν στα αρχικά στάδια. Αν ήταν κάπου αλλού στο στο σώμα μου, θα το ήξερα σε πέντε μέρες. Πέρασα αυτές τις πέντε δύσκολες μέρες παρακολουθώντας τους αγώνες ποδοσφαίρου των παιδιών μου, δουλεύοντας και προσπαθώντας να μείνω ήρεμη.

Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για καρκίνο. Ήμουν χαρούμενη αν και λόγω ραδιενέργειας στην οποία εκτέθηκα, δεν μπορούσα να αγκαλιάσω τα παιδιά μου αμέσως. Υπήρχε όμως ακόμη μια πιθανότητα καρκίνου αν και αυτό δεν συγκρίνεται μπροστά στην πιθανότητα ενός όγκου. Προς μεγάλη μου ανακούφιση, είχα ακόμη την επιλογή να αφαιρέσω τις ωοθήκες και τις σάλπιγγές μου και επέλεξα να το κάνω.

Πρέπει να πω ότι δεν έκανα την επέμβαση αυτή απλά και μόνο επειδή κουβαλάω το γονίδιο BRCA1 και θέλω οι γυναίκες να το ακούσουν αυτό. Ένα θετικό τεστ BRCA1 δεν σημαίνει αυτόματα χειρουργίο. Έχω ήδη μιλήσει με πολλούς γιατρούς και χειρουργους.

Υπάρχουν επιλογές. Κάποιες γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια σε συνδιασμό με τακτικούς επανελέγχους. Υπάρχου πάντα περισσότεροι από ένα δρόμους στα θέματα υγείας. Το πιο σημαντικό είναι να μάθεις τις επιλογές που έχεις και να επιλέξεις αυτή που είναι σωστή για εσένα.

Στην περίπτωσή μου οι γιατροί σε Ανατολή και Δύση συμφώνοι πως η χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών και σαλπιγγών είναι η καλύτερη επιλογή αφού εξαιτίας του γονιδίου BRCA,  τρεις γυναίκες στην οικογένειά μου πέθαναν από καρκίνο. Οι γιατροί πίστευαν πως πρέπει να κάνω την προληπτική επέμβαση μια δεκαετία πριν από το διάστημα που ο καρκίνος σκότωσε τις γυναίκες συγγενείς μου. Η μητέρα μου πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών στα 49 και εγώ είμαι 39...

Την περασμένη εβδομάδα έκανα την αφαίρεση λαπαροσκοπικά. Υπήρχε ένας καλοήθης όγκος σε μία ωοθήκη, όμως κανένα ίχνος καρκίνου σε άλλον ιστό.

Είναι πιθανό να μην έχει αποσοβηθεί πλήρως ο κίνδυνος να παρουσιάσω καρκίνο. Θα αναζητήσω φυσικούς τρόπους να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα, να νιώθω θηλυκή προκειμένου να μην πουν ποτέ τα παιδιά μου "η μαμά μου πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών".

Μου τοποθετήθηκε ένα μικρό αυτοκόλλητο που περιέχει οιστρογόνα και τοποθετήθηκε προγεστερόνη στην μήτρα με σκοπό να υπάρχει ορμονική ισορροπία, ώστε να μην υποφέρω αργότερα από καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ανεξάρτητα από τα υποκατάστατα ορμονών που παίρνω είμαι τώρα σε εμμηνόπαυση. Δεν θα μπορέσω να κάνω άλλα παιδιά, θα υποστώ κάποιες αλλαγές στο σώμα. Ομως νιώθω άνετα με ό,τι έρθει, όχι επειδή είμαι δυνατή αλλά γιατί αυτό είναι μέρος της ζωής. Δεν πρέπει να το φοβάσαι.

Νιώθω στεναχώρια για τις γυναίκες που έζησαν τέτοιες στιγμές νωρίς στη ζωή τους, πριν αποκτήσουν παιδιά. Η κατάστασή τους είναι σαφώς χειρότερη από τη δική μου. Ομως έμαθα ότι υπάρχουν τρόποι για να αφαιρούν οι γυναίκες τις σάλπιγγες αλλά να κρατούν τις ωοθήκες, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά.

Δεν είναι εύκολο να πάρεις τέτοιες αποφάσεις. Αλλά είναι σημαντικό να μπορείς να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου και να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα υγείας. Να ζητήσεις συμβουλές, να μάθεις τις εναλλακτικές, να κάνεις επιλογές που σου ταιριάζουν».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i