Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Ποια είναι τα "όπλα" σου απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζεις το οικογενειακό σου ιστορικό.

καρκίνος ωοθηκών ThitareeSarmkasat

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG - CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Μαιευτηρίου "Λητώ" (www.bilalisgynaikologos.gr).

Η ενημέρωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάψουμε να χαρακτηρίζουμε τον καρκίνο των ωοθηκών "σιωπηλό δολοφόνο" και ίσως τότε να μην έχει τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από όλους τους γυναικείους καρκίνους.

"Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι συχνά ένας σιωπηλός δολοφόνος"; Ίσως.

Τα δύο τρίτα των γυναικών δε γνωρίζουν πως ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να έχει συμπτώματα, αλλά όχι πάντα. Το 93% των γυναικών με τον συγκεκριμένο καρκίνο βιώνουν τα πιο γνωστά συμπτώματα της νόσου:

  • Πόνος στην κοιλιά ή στην πύελο
  • Αύξηση στο μέγεθος της κοιλιάς ή επίμονο φούσκωμα
  • Ανάγκη για συχνότερη ούρηση και δυσφορία
  • Αίσθημα κορεσμού ακόμα και μετά από μικρά γεύματα

Shape tip: Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως υποδιαγιγνώσκεται εξαιτίας των ασαφών συμπτωμάτων του, κάποια από τα οποία συχνά μπορεί να αποδίδονται σε ψυχοσωματικές διαταραχές ή στην εμμηνόπαυση ή σε προβλήματα του πεπτικού, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να καθυστερούν να κάνουν έλεγχο ή να ζητήσουν συμβουλή γιατρού.

"Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καρκίνου των ωοθηκών και του καρκίνου του μαστού": Αλήθεια

Οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει τη μία ή και τις δύο μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο των ωοθηκών και/ή καρκίνο του μαστού. Στο γενικό πληθυσμό, οι πιθανότητες να παρουσιάσει μια γυναίκα καρκίνο των ωοθηκών είναι περίπου 1,3%. Εάν κληρονομήσει μια γυναίκα τη μετάλλαξη BRCA1, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται στο 59%, ενώ η μετάλλαξη BRCA2 αυξάνει στο 17% τις πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο των ωοθηκών.

"Κάθε γυναίκα μπορεί να πάθει καρκίνο των ωοθηκών": Αλήθεια

Παρότι ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, η νόσος μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται η πρώιμη εφηβεία ή η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, το ιστορικό ενδομητρίωσης, η μη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, το κάπνισμα.

Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών θα επιβιώσουν": Εξαρτάται

Εάν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, οι γυναίκες έχουν 92% πιθανότητα να είναι ζωντανές μετά από 5 χρόνια, σύμφωνα με το American Cancer Society. Τότε γιατί ο συγκεκριμένος καρκίνος έχει διεθνώς το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από κάθε άλλο γυναικείο καρκίνο; Επειδή μόνο το 15% των γυναικών διαγιγνώσκονται σε τόσο αρχικό στάδιο. Aπό την άλλη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, το ποσοστό των θανάτων στην Ελλάδα ήταν 3,5% ανά 100.000 γυναίκες στον γενικό πληθυσμό το 2012, που είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη, μετά την Πορτογαλία (3%), πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης (5,2%), αλλά και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

"Κληρονομείς μόνο από τη μητέρα σου τις γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA που αυξάνουν τον κίνδυνο": Μύθος

Τα ένοχα γονίδια BRCA μπορείς να τα κληρονομήσεις και από τους δύο γονείς και υπάρχουν 50% πιθανότητες αν έχεις τη συγκεκριμένη μετάλλαξη να την κληροδοτήσεις στα παιδιά σου. Εάν έχεις κληρονομήσει μία ή και τις δύο μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA, σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στην παρακολούθηση των πιθανών συμπτωμάτων. Θεωρείται πως έχεις οικογενειακό ιστορικό αν ισχύει ένα από τα παρακάτω:

  • Συγγενής Α' βαθμού διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού πριν τα 50.
  • Συγγενής Α' βαθμού διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών.
  • Υπάρχουν δύο ή περισσότερες Α' βαθμού συγγενείς με καρκίνο του μαστού ή/και των ωοθηκών.
  • Άνδρας συγγενής Α' βαθμού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Μύθοι και αλήθειες Διάβασε επίσης: 9 βασικές πληροφορίες για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι ο καρκίνος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i