Μπορεί η εξωσωματική γονιμοποίηση να διερευνήσει τις καθ’ έξιν αποβολές;

Σε τι οφείλονται οι επαναλαμβανόμενες αποβολές και θα μπορούσε η εξωσωματική γονιμοποίηση να βοηθήσει στην επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης;

αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης αποβολή Yulia Lisitsa

Ευχαριστούμε τον δρα Ηλία Γάτο, χειρουργό γυναικολόγο-µαιευτήρα, ειδικό στην εξωσωµατική γονιµοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, Διευθυντή Μ.Ι.Υ.Α Embio Medical Center (www.eliasgatos.gr, www.embio.com.gr)

Οι επανειλημμένες αυτόματες αποβολές αφορούν τρεις ή περισσότερες επιβεβαιωμένες κυήσεις. Εμφανίζονται περίπου στο 1-3% των ζευγαριών και συνήθως συμβαίνουν μέχρι τη 12η εβδομάδα.

Αίτια και θεραπείες

Σύμφωνα με μελέτες, ως πιθανά αίτια για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές αναφέρονται μεταξύ άλλων κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις. Ανάμεσά τους χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός), σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας, ανοσολογικοί, μολυσματικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες (70%), ενώ τo 30% οφείλεται σε αίτια που δεν έχουν αιτιολογηθεί επιστημονικά. Υπάρχει επίσης ένα ποσοστό 3-5% των ζευγαριών με ιστορικό «καθ’ έξιν» αποβολών, όπου ο ένας από τους δύο είναι φορέας μιας ισορροπημένης χρωμοσωμικής ανωμαλίας. Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος των εμβρύων (PGD/PGS) που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια θεραπευτική επιλογή που εφαρμόζεται για τον έλεγχο αριθμητικών χρωμοσωμικών ανωμαλιών με στόχο την εμβρυομεταφορά των πιο υγιών γενετικά εμβρύων μεγιστοποιώντας την πιθανότητα κύησης.

Διάβασε επίσης: Όσα θες να ξέρεις για τα τεστ εγκυμοσύνης

Διάβασε επίσης: Πολλαπλή σκλήρυνση και εγκυμοσύνη: Τα ΚΑΛΑ ΝΕΑ αν πάσχεις από τη νόσο και θέλεις να μείνεις έγκυος

Προληπτικός έλεγχος

Τι μπορεί να περιλαμβάνει:

1. Δεσμευτικά αντισώματα (Αντιπατρικά αντισώματα) Πρόκειται για αντισώματα τα οποία παράγει η μητέρα ως «απάντηση» στις ιστικές πληροφορίες που προέρχονται από τον πατέρα του εμβρύου. Η παραγωγή αυτού του τύπου αντισωμάτων από την υποψήφια μητέρα θεωρείται σημαντική λειτουργία για την επιβίωση του νεοσχηματισθέντα πλακούντα και κατ’ επέκταση για την εξέλιξη του εμβρύου.

2. Αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα Τα φωσφολιπίδια αποτελούν ουσιώδες συστατικό στοιχείο των κυττάρων του σώματός μας και μερικά από αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή μέρους του εμβρύου που εμφυτεύουμε σε πλακούντα. Η παρουσία αντισωμάτων εναντίον των φωσφολιπιδίων αποσυγκολλά και αποδιοργανώνει τα μόρια που συνθέτουν το έμβρυο (την τροφοβλάστη).

3. Φυσικά κυτταροκτόνα κύτταρα (Νatural Killer Cells) Για την προστασία του εμβρύου είναι απαραίτητη η μερική καταστολή, από μέρους της μητέρας, των ειδικών κυττάρων του ανοσολογικού της συστήματος που σκοπό έχουν να αντιδρούν αρνητικά απέναντι σε κάθε ξένο εισβολέα, μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να βλάψουν το έμβρυο.

Επιπλέον διεξάγονται κατά περίπτωση: αιματολογικός και ορμονολογικός έλεγχος, κολπικό υπερηχογράφημα, υστεροσκόπηση, διαγνωστική λαπαροσκόπηση, καρυοτυπικός έλεγχος ζεύγους, κυτταρογενετική ανάλυση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i