Ποιες είναι οι πιθανές ενδείξεις εγκυμοσύνης;

Αναρωτιέσαι μήπως είσαι έγκυος; Ο μόνος τρόπος για να το μάθεις με βεβαιότητα είναι με ένα τεστ. Υπάρχουν όμως κάποια πρώτα συμπτώματα που μπορεί να ενισχύουν τις υποψίες σου για εγκυμοσύνη.

Έχουν όλες οι γυναίκες πρόωρα συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Το ίδιο και ο τρόπος που ζει την εγκυμοσύνη της. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα – μάλιστα μπορεί η ίδια γυναίκα να έχει διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε της εγκυμοσύνη.

Επίσης, επειδή τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μοιάζουν συχνά με τα συμπτώματα που έχεις πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, δεν είναι εύκολο να τα αναγνωρίσεις. Τέλος, έχε στο νου σου πως ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν εγκυμοσύνη αλλά μπορεί να οφείλονται και σε άλλες καταστάσεις. Ο μόνος τρόπος για να ξέρεις με βεβαιότητα είναι να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Σταγόνες αίματος και κράμπες

Μερικές μέρες μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα από τα πιο πρόωρα συμπτώματα εγκυμοσύνης – σταγόνες αίματος και μερικές φορές κράμπες.

Η διαδικασία αυτή αποκαλείται εμφύτευση του ωαρίου. Μπορεί να συμβεί από έξι έως δώδεκα μέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Οι κράμπες μοιάζουν με τις κράμπες και τους πόνους που έχεις πριν την περίοδο, οπότε κάποιες γυναίκες τις συνδυάζουν με τις σταγόνες του αίματος και θεωρούν πως έχει ξεκινήσει η περίοδός τους. Η αιμορραγία και οι κράμπες αυτές, ωστόσο, είναι και τα δύο ελαφριά.

Πέρα από το αίμα, μπορεί να προσέξεις μια λευκή, γαλακτώδη έκκριση από τον κόλπο. Αυτή σχετίζεται με την πάχυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, που ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τη γονιμοποίηση. Η αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων που καλύπτουν τον κόλπο προκαλεί αυτές τις εκκρίσεις.

Η έκκριση αυτή, που μπορεί να συνεχιστεί σε όλη την εγκυμοσύνη, δεν είναι βλαβερή και δεν απαιτεί θεραπεία. Αν όμως υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή, αίσθηση καψίματος ή φαγούρας, ενημέρωσε το γιατρό σου ώστε να ελέγξει αν πρόκειται για μύκητες ή βακτηριακή μόλυνση.

Αλλαγές στο στήθος

Οι αλλαγές στο στήθος είναι άλλο ένα πρόωρο σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες σου αυξάνονται απότομα μετά από τη σύλληψη. Έτσι μπορεί να νιώθεις το στήθος σου πιο ευαίσθητο, πρησμένο ή να έχεις μια αίσθηση σαν μυρμήγκιασμα. Ή μπορεί να το νιώθεις πιο βαρύ και πιο γεμάτο. Η περιοχή γύρω από τη θηλή, η άλως όπως λέγεται, σταδιακά θα αρχίσει να σκουραίνει.

Κούραση

Είναι φυσιολογικό να νιώθεις πολύ κουρασμένη στην εγκυμοσύνη, ακόμη και από τις πρώτες μέρες. Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να νιώθει πολύ κουρασμένη ακόμη και μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

Γιατί; Συχνά αυτό συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται προγεστερόνη, παρότι η κούραση μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, χαμηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη παραγωγή αίματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i