Μήπως έχεις πολυκυστικές ωοθήκες; Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία τους;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν διαφορετικές μορφές, αλλά και διάφορες επιπτώσεις στην υγεία σου. Μάθε πώς αντιμετωπίζονται.

12.11.2018

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

Μήπως έχεις πολυκυστικές ωοθήκες; Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία τους;

Συνεργάστηκαν οι Γιώργος Φαρμακίδης, γυναικολόγος μαιευτήρας και Αναστάσιος Γιαντζόγλου , γυναικολόγος μαιευτήρας, επιστημονικός συνεργάτης του Μαιευτηρίου “Μητέρα”.

 

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών υπολογίζεται ότι αφορά τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες, ηλικίας 20 έως 40 χρόνων. Σήμερα, 74 χρόνια μετά την επίσημη «πρώτη» του σε ιατρικές δημοσιεύσεις, συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό γυναικολογικό πρόβλημα, για το οποίο ευτυχώς οι ειδικοί έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν πολλές από τις διαφορετικές μορφές του και έτσι να το αντιμετωπίσουν. Οι πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν τον οργανισμό σου με πολλούς τρόπους, πλήττωντας κυρίως το αναπαραγωγικό και το ορμονικό σύστημα και προκαλώντας από αυξημένη ακμή, τριχοφυΐα και διαταραχές στην έμμηνη ρύση μέχρι παχυσαρκία και υπογονιμότητα.

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες

Πρόκειται για εκείνες τις ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις, σε μέγεθος περίπου 8 χιλιοστών η καθεμία, οι οποίες συνήθως εντοπίζονται κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Οι μικρές αυτές κύστεις είναι ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια και τα οποία για διάφορους λόγους, συνήθως ορμονικούς, δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και παρουσιάζουν στασιμότητα στην πορεία εξέλιξής τους. Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν αποτελούν πάθηση, νόσο, αλλά σύνδρομο. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει μία αιτία και ένα ή περισσότερα συμπτώματα που να συνδέονται ευθέως με την εμφάνιση του προβλήματος, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ούτε μία συγκεκριμένη θεραπεία.

Τα διαγνωστικά κριτήρια

Η διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελούσε για δεκαετίες θέμα διαφωνίας ανάμεσα στους ειδικούς, από το 1935 που έγινε η πρώτη επιστημονική δημοσίευση σχετικά με αυτό μέχρι το 2005, οπότε θεσπίστηκε πρωτόκολλο προσδιορισμού του. Το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ το 2005 τελικά καθιέρωσε τρία συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια μέσα από τα οποία αποκτά ο ειδικός με ακρίβεια το «στίγμα» του συνδρόμου: την κλινική εικόνα (ακμή, αυξημένη τριχοφυΐα, παχυσαρκία, διαταραχές στην έμμηνη ρύση, προβλήματα υπογονιμότητας), τον εργαστηριακό ορμονολογικό έλεγχο και την υπερηχογραφική εξέταση. Για να διαγνώσει με βεβαιότητα ο γιατρός ότι μία γυναίκα έχει αυτό το σύνδρομο, θα πρέπει να βγαίνουν θετικές οι διαγνώσεις σε δύο από τα τρία παραπάνω κριτήρια. Οι ειδικοί, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι σήμερα οι περισσότερες διαγνώσεις αφορούν το πρόβλημα των μικρο-πολυκυστικών ωοθηκών το οποίο αποτελεί την ήπια μορφή του συνδρόμου, και που αποδίδεται κυρίως στους έντονους ρυθμούς ζωής και εργασίας που χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των γυναικών.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece