Πολυκυστικές ωοθήκες: Μάθε όλα τα ύποπτα συμπτώματα

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο μπορεί να πλήξει τη γονιμότητά τους. Εσύ γνωρίζεις τα συμπτώματα;

12.01.2018

εχεις διαβασει

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Γάτος, xειρουργός γυναικολόγος- μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός διευθυντής emBIO medical center (www.eliasgatos.gr).

 

Ίσως δε θα σκεφτόσουν να πας στο γυναικολόγο επειδή τα μαλλιά σου έχουν γίνει πιο αδύναμα, για την ακμή, επειδή έχει αυξηθεί η τριχοφυΐα στο σώμα σου, πήρες βάρος ή επειδή η επιδερμίδα σου έχει γίνει ευαίσθητη, όλα αυτά όμως είναι κόκκινες σημαίες για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Αυτό επηρεάζει έως και το 20% των γυναικών και, επειδή δε δίνει γυναικολογικά συμπτώματα, πολλές γυναίκες περνούν χρόνια πηγαίνοντας σε λάθος γιατρούς και λαμβάνοντας λάθος διαγνώσεις. Εάν έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για ακανόνιστες περιόδους και πόνο στην περιοχή της πυέλου, οι ωοθήκες σου παράγουν περισσότερα ανδρογόνα από το συνηθισμένο. «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει. Αρχίζουν περίπου 20 να μεγαλώνουν και να συσσωρεύουν υγρό, αλλά κανένα δε μεγαλώνει αρκετά και κάποια από αυτά μπορούν να παραμείνουν στις ωοθήκες ως κύστεις» εξηγεί ο δρ Ηλίας Γάτος, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, διευθυντής της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής emBIO.

«Οι κύστεις που παραμένουν παράγουν ανδρικές ορμόνες που παρεμβαίνουν στην επόμενη ωορρηξία εμποδίζοντάς την» σχολιάζει ο δρ Ηλίας Γάτος. Κάποιες φορές μια κύστη είναι απλώς μια κύστη. Το πιο συνηθισμένο είδος κύστης αναπτύσσεται όταν ένα ωοθυλάκιο δε σπάει για να απελευθερώσει το ωάριο, αλλά, αντί γι’ αυτό, γεμίζει με υγρό.

Στην πλειοψηφία τους αυτές οι κύστεις είναι μικρές και ανώδυνες και μπορεί να μη συνειδητοποιείς καν πως βρίσκονται εκεί μέχρι να τις νιώσει ο γιατρός σε μια πυελική εξέταση (εσύ δε θα μπορείς να τις αισθανθείς διά της αφής μόνη σου στα αρχικά στάδια).

Σε κάποιες γυναίκες οι κύστεις προκαλούν κοιλιακό πόνο, αίσθημα φουσκώματος χαμηλά στην κοιλιά και ακανόνιστες περιόδους. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σου πιθανότατα θα ζητήσει να γίνει ένας κολπικός υπέρηχος για να μάθει περισσότερα.
Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα: οι περισσότερες κύστεις φεύγουν από μόνες τους και σπάνια είναι πρόδρομοιτου καρκίνου.

Τι μπορείς να κάνεις

  • Μην ξεχνάς την ετήσια εξέταση. Καθώς ο καρκίνος των ωοθηκών δε δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι αργά, η πυελική εξέταση είναι πολύ σημαντική για να εντοπιστούν έγκαιρα κύστεις και πιθανοί όγκοι.
  • Μην καπνίζεις.Τα χημικά στον καπνό του τσιγάρου βλάπτουν το γενετικό υλικό των ωαρίων και τα κάνουν να πεθαίνουν πιο γρήγορα. Μόλις συμβεί αυτό, δεν μπορούν να αναγεννηθούν ή να αντικατασταθούν. Το αποτέλεσμα: Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συλλάβεις και η εμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει 1 έως 4 χρόνια νωρίτερα.
  • Θυμήσου: Καθώς αρχίζουν να εξασθενούν, οι ωοθήκες σου μπορεί να περάσουν μια φάση έντονης λειτουργίας.
  • Η μείωση βάρους μπορεί να βοηθήσει να γίνει η μετάβαση στην εμμηνόπαυση
    πιο ομαλά.

Περισσότερα από Υγεία

Μήπως έχεις φαγούρα εκεί κάτω;

Ο κνησμός στην ευαίσθητη περιοχή σίγουρα δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα και οπωσδήποτε δεν μπορείς να τον αγνοήσεις.

ζευγάρι σεξ κρεβάτι
Πόνος στη διάρκεια του σεξ; Να τι μπορείς να κάνεις

Ο πόνος στη διάρκεια του σεξ δεν σου χαλάει μόνο την ερωτική διάθεση, μπορεί και να σχετίζεται με ενδομητρίωση, μία κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. 

Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5′ θα έχεις την απάντηση

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα και πως ακόμη κι αν η εξέταση για ηπατίτιδα βγει θετική υπάρχει αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία;

πόνος στη μέση
Πόνος στη μέση; Έτσι θα περάσει ΧΩΡΙΣ φάρμακα!

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που στοχεύουν στην ανακούφιση στον πόνο στη μέση. Μάθε τις πιο απατελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους.

Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak
Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak

Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει διαδεδομένους μύθους για το σεξ.

Σε ποια σημεία ΔΕΝ πρέπει να κάνεις piercing; Γιατί πρέπει να γίνεται μόνο με βελόνα;

Κάθε piercing που παρεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα.

#shapegreece