Πώς θα διαβάσει το παιδί; 4 tips για να μην μαλώνετε!

Όχι μόνο τώρα που είναι περίοδος εξετάσεων, αλλά και όλο το χρόνο το ερώτημα πώς θα διαβάσει το παιδί τα σχολικά του μαθήματα χωρίς να έρχεστε σε αντιπαράθεση είναι σημαντικό. Ο Γιάννης Μπιτζούνης μας δίνει χρήσιμες συμβουλές.

παιδί διάβασμα μαθήματα σχολείο evgenyatamanenko

Από τον Γιάννη Μπιτζούνη, υπεύθυνο σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Το ερώτημα πώς θα διαβάσει το παιδί -μόνο του και χωρίς να χρειαστεί να ερχόμαστε συνεχώς σε αντιπαράθεση!- απασχολεί όλους τους γονείς. Και όχι μόνο τώρα που τα μεγαλύτερα παιδιά δίνουν τις τελικές εξετάσεις αλλά όλο το χρόνο. Ο Γιάννης Μπιτζούνης μας δίνει 4 tips για να γίνει το διάβασμα εύκολη υπόθεση.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της εποχής που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι γονείς είναι σχετικά με το διάβασμα των παιδιών τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς έρχονται σε αντιπαράθεση με τα παιδιά τους για το διάβασμα της επόμενης μέρας, ενώ οι φορές που το παιδί θα πάει χωρίς να έχει μελετήσει πλήρως είναι ακόμη περισσότερες.

Πώς θα διαβάσει το παιδί χωρίς αντιπαραθέσεις;

1. Προσπαθήστε να μη βλέπει το παιδί το διάβασμα σα να κάνει καταναγκαστικά έργα!

Το διάβασμα είναι μια ευχάριστη διαδικασία – ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι – όπου το παιδί μαθαίνει και καλλιεργείται. Αν αυτό δεν το εξηγήσουν οι γονείς στα παιδιά τους από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουν στη συνέχεια μεγαλώνοντας.

Παιχνίδι με το παιδί: Τι είναι τα αισθητηριακά κουτιά και πως θα φτιάξεις τα δικά σου

8 ιδέες για εύκολα και υγιεινά παιδικά σνακ

2. Αφήστε το παιδί σας να ασχοληθεί με όσες δραστηριότητες είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει

Σαφώς και πρέπει το παιδί σε μικρή ηλικία να καταπιαστεί με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες και ενασχολήσεις ώστε να κατασταλάξει εν συνεχεία στο τι του αρέσει περισσότερο και προς τα που έχει κλίση. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζουμε το παιδί να κάνει πράγματα περισσότερα από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί γιατί του προκαλούμε σύγχυση και είναι αδύνατον να έχει απόδοση σε όλα. Οι επιπτώσεις είναι αναμενόμενες και στην καθημερινή του μελέτη όπως είναι λογικό.

3. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Με βάση τις ανάγκες του παιδιού, το σχολικό πρόγραμμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες του θα ήταν φρόνιμο να φτιάξετε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με σκοπό να τοποθετήσετε την ώρα μελέτης σε ένα χρόνο όπου το παιδί δε θα είναι ούτε εξαντλημένο αλλά δε θα έχει ούτε περίσσεια ενέργειας ώστε να μην κάθεται με τίποτα να διαβάσει. Κανένας άλλος πέρα από τον ίδιο το γονέα-κηδεμόνα δεν ξέρει καλύτερα να συνθέσει ένα τέτοιο πρόγραμμα για το παιδί του.

4. Μην πιέζετε το παιδί σας

Σε καμία περίπτωση αν το παιδί φέρει αντιστάσεις, ενώ εσείς έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, δε θα πρέπει να το πιέσετε να κάνει κάτι για το οποίο αρνείται πεισματικά. Στην περίπτωση της άρνησης για το διάβασμα και της συγκέντρωσης στη μελέτη, μπορεί να συντρέχουν και άλλοι λόγοι, που καλό θα ήταν να ερευνηθούν από κάποιο ειδικό (π.χ. λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, παιδοψυχολόγο) για τον εντοπισμό και τη λύση τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next