Πόσο πρέπει να τρώει το παιδί τον πρώτο χρόνο ζωής του (από το γάλα στο φαγητό)

Πόσο πρέπει να τρώει το παιδί από τη γέννησή του μέχρι και τον δωδέκατο χρόνο ζωής του, όταν πια μαθαίνει να τρώει και μόνο του;

μωρό φαγητό στερεές τροφές μαμά NataliaDeriabina

Το διαρκές άγχος κάθε νέας μαμά στον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού της είναι ένα: Έφαγε το παιδί; Έφαγε αρκετά; Ήπιε αρκετό γάλα; Χόρτασε;

Η Αμερικάνικη Ένωση Παιδιάτρων δίνει κάποιες γενικές γραμμές για το φαγητό του παιδιού και το πόσο πρέπει να τρώει το παιδί, ξεκινώντας από το γάλα και καταλήγωντας στις στερεές τροφές. Ιδού:

*Μην ξεχνάς, πως κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και οι γενικές οδηγίες δεν αποτελούν νόμο αλλά μια ιδέα για το πόσο πρέπει να τρώει το παιδί.

Νεογέννητο

Τα μωρά που θηλάζουν, ειδικά τις πρώτες 100 ημέρες της ζωής τους, τρώνει πολύ, τρώνε ακανόνιστα και η λογική του θηλάζω κάθε 2-3 ώρες από το ένα και μετά από το άλλο στήθος, δεν ισχύει. Το μωρό έχει τις δικές του ανάγκες και είναι πιθανό να πεινάει κάθε 1 ώρα, να θέλει να θηλάσει και από τα δύο στήθη χωρίς κανένα πρόγραμμα. Αυτό που αξίζει να θυμάσαι είναι πως στα πρώτα 10 λεπτά θηλασμού, το μωρό καταναλώνει το 90% του γάλακτος που χρειάζεται.

Αν το μωρό πίνει γάλα σκόνη, τον πρώτο μήνα καταναλώνει 60-80 ml γάλα ανά γεύμα. Αν πάλι θηλάζεις, δεν είναι απαραίτητο να βγάζεις με το θήλαστρο την ίδια ποσότητα γάλακτος, μιας και το μωρό ρουφάει το γάλα με άλλο τρόπο από εκείνον που αντλείς το γάλα από το θήλαστρο.

Αυτό που αξίζει να προσέξεις είναι τα σημάδια που δίνει το μωρό πως χόρτασε: είτε θα αποκοιμηθεί, είτε θα σπρώξει το μπουκάλι ή το στήθος. Από την άλλη αν το μωρό πεινάει ακόμα μετά το γεύμα, θα ψάχνει με τα χειλάκια του το μπουκάλι ή το στήθος, θα κλαίει ή δεν θα ηρεμεί. Προσοχή: το μωρό στους πρώτους μήνες ζωής του, κλαίει και είναι ανήσυχο χωρίς να σημαίνει πως πεινάει, απλά γιατί έχει πονάκια ή κολικούς.

1-3 μήνες

Μετά τον πρώτο μήνα και μέχρι τον τρίτο, η όρεξη του μωρού αυξάνεται και στο τρίμηνο θα πίνει μέχρι και 150 ml, 6-8 φορές την ημέρα.

Αν θηλάζεις, η παράγωγη γάλακτος, εδραιώνεται μετά τις 40 ημέρες (όχι μαγικά αλλά μέχρι τους 2 μήνες) και αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού.

4-6 μήνες

Ανάμεσα στους 4- 6 μήνες, το μωρό αρχίζει να κάθεται και να πιάνει πράγματα μόνο του και σιγά σιγά μπαίνει και στις πολτοποιημένες τροφές. Μπορεί να απολαμβάνει 1-2 κουταλιές ρυζάλευρο ή φρούτα, 2 φορές τη μέρα ενώ ο πολτός αποτελεί σνακ και το γάλα συνεχίζει να να είναι η βασική τροφή για το μωρό.

6-8 μήνες

Στους 6 μήνες, το μωρό θα καταναλώνει 180- 220 ml γάλακτος σε κάθε γεύμα. Εδώ, οι πολτοποιημένες τροφές μπαίνουν σε μεγαλύτερο εύρος, το μωρό δοκιμάζει νέες γεύσεις, 1 τουλάχιστον γεύμα του στηρίζεται σε αυτές και το μωρό δεν ξεπερνάει τη συνολική κατανάλωση 950 ml γάλακτος μέσα σε ένα 24ωρο.

8-12 μήνες

Στους 8 ως 12 μήνες, το μωρό καταναλώνει κανονικά στέρεες τροφές αλλά ακόμα χρειάζεται σημαντικά και το γάλα στη διατροφή του. Ειδικά στο βραδινό γεύμα πριν τον ύπνο, το γάλα αποτελεί το βασικό στοιχείο διατροφής του μωρού. Το μωρό καταναλώνει 120-160 ml γάλα ανά γεύμακαι μπορεί να φτάνει τα 240 ml γάλακτος στο βραδινό γεύμα πριν τον ύπνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i