Sun Filos: Προστατέψου από το μελάνωμα - κλείσε ραντεβού για δωρεάν δερματολογική εξέταση

Από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου κλείσε δωρεά ραντεβού με τον δερματολόγο για μια προληπτική εξέταση.

ελιές σπίλοι μελάνωμα εξέταση δέρμα ChesiireCat

Οι μέρες αυτές είναι μέρες εγρήγορσης και ενημέρωσης για το μελάνωμα; Τι μπορείς να κάνεις για να είσαι σίγουρη πως αυτή η μορφή του καρκίνου του δέρματος δεν σε αφορά;

Τα πέντε χαρακτηριστικά του μελανώματος

Με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), επανέρχεται το θέμα του μελανώματος. Πρόκειται για τον 7ο πιο συχνός τύπος καρκίνου για τις γυναίκες και 6ο πιο συχνό τύπο καρκίνου για τους άνδρες, παγκοσμίως. Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται διαρκώς και κάθε χρόνο 3-4 άτομα ανά 100.000 νοσούν από καρκίνο του δέρματος.

Πώς μπορεί όμως κανείς να διακρίνει ένα καρκίνωμα του δέρματος, το γνωστό μελάνωμα; Πέντε χαρακτηριστικά είναι αυτά τα οποία θα προδώσουν έναν ύποπτο σπίλο:

Α = Asymmetry (Ασυμμετρία)

Aν φέρουμε μια νοητή οριζόντια ή κάθετη γραμμή, η αριστερή με την δεξιά πλευρά και ο άνω με τον κάτω πόλο ενός υγιούς σπίλου πρέπει να ταυτίζονται, ώστε να μην υπάρχει ανομοιομορφία.

B = Borders (Όρια)

Ένας σπίλος σαφώς περιγεγραμμένος, σφαιρικός ή ωώδης είναι καλοήθης. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και ο σπίλος έχει δαντελωτή περιφέρεια, είναι ανομοιόμορφος και έχει ασαφή όρια, αποτελεί έναν ύποπτο για κακοήθεια σπίλο.

C = Colour (Χρώμα)

Ο χρωματισμός του σπίλου αποτελεί ένδειξη καλοήθειας ή κακοήθειας. Αν ο σπίλος είναι ποικιλόχρωμος και όχι μονόχρωμος, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από κλινικό δερματολόγο.

D = Diameter (Διάμετρος)

Εάν ο σπίλος είναι μεγαλύτερος των 6 χιλιοστών είναι ένας ύποπτος σπίλος.

E = Evolving (Εξέλιξη)

Μελετούμε και την εξέλιξη του σπίλου κατά τη διάρκεια ζωής του ασθενούς. Αν ένας σπίλος αρχίζει να διαφοροποιείται, να αυξάνει σε μέγεθος, να προκαλεί πόνο ή φαγούρα, να παρουσιάζει εξελκώσεις στην επιφάνειά του, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο.

F = Family (Κληρονομικότητα)

Όταν έχει καταγραφεί ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια, θα πρέπει να γίνεται τακτική παρακολούθηση από κλινικό δερματολόγο.

Κλείσε σήμερα ραντεβού για δωρεάν εξέταση

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Cosmetic Derma Medicine στηρίζει την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία – ΕΔΑΕ, στην εκστρατεία για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. H Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος - αφροδισιολόγος  και επιστημονική διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine τονίζει το ρόλο που παίζει η πρόληψη και η συστηματική παρακολούθηση από δερματολόγο στην προστασία ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.

«Σε πρώτο στάδιο είναι απαραίτητη η κλινική επισκόπηση από δερματολόγο που θα εξετάσει δια γυμνού οφθαλμού και με μεγάλη προσοχή έναν ασθενή από την κορυφή έως τα νύχια και τις μεσοδακτύλιες πτυχώσεις, ώστε να εντοπίσει κάποιον τυχόν ύποπτο σπίλο. Έπειτα, η εξέταση μέσω μεγέθυνσης, η λεγόμενη δερματοκόπηση, θα διαγνώσει τυχόν ατυπίες ή ενδείξεις κακοήθειας, δίνοντάς μας καλύτερη εικόνα για την ποιότητα των σπίλων που φέρει ο ασθενής στο σώμα του. Η χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί επίσης μια δημοφιλή διαγνωστική εξέταση καθώς προσφέρει μικροσκοπική, φωτογραφική απεικόνιση των σπίλων. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι τα φωτογραφικά στοιχεία αποθηκεύονται για μελλοντική σύγκριση κατά την επανεξέταση του ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο δερματολόγος να εντοπίσει διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη των σπίλων ενός ασθενούς κατά την πάροδο του χρόνου».

Την εβδομάδα Υπεύθυνης Συμπεριφοράς απέναντι στον Ήλιο 3-7 Ιουνίου, μπορείς να κλείσεις  δωρεάν το ραντεβού σου με τους δερματολόγους σε μία από τις παρακάτω κλινικές Cosmetic Derma Medicine σε όλη την Ελλάδα (κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας για διαθεσιμότητα ραντεβού).

Αθήνα: +30 210 6980451

Γλυφάδα: +30 210 8980444

Κηφισιά: +30 210 6232220

Περιστέρι: +30 210 5715507

Πειραιάς: +30 210 4100601

Πάτρα: +30 2610 226562

Ρόδος: +30 22410 33222

Ηράκλειο Κρήτης: +30 2810 222303

www.cosmeticdermamedicine.gr

Facebook: Cosmetic Derma Medicine

Instagram: @cdm.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i