Είναι πραγματικά καθαρή είναι η κουζίνα σου; (Θα απαντήσεις αφού διαβάσεις το άρθρο!)

Ποια είναι τα... hot spots των μικροβίων μέσα στην κουζίνα και ποια είναι τα μυστικά για να είναι υγιεινά καθαρή;

καθαρή κουζίνα καθαριότητα καθάρισμα istock

Η κουζίνα είναι το σημείο με τα περισσότερα μικρόβια μέσα σε ένα σπίτι" υποστηρίζει ο Charles Gerba, PhD, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ. Κι αυτό επειδή στο συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού υπάρχει πάντα μια σταθερή "φωλιά" τροφής για τα βακτήρια (από ψίχουλα μέχρι χώροι αποθήκευσης). "Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρότινος ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση απολυμαντικών στις κουζίνες μας" τονίζει ο Gerba. Να που ο κορονοϊός όμως ήρθε για να μας αλλάξει τις συνήθειες καθαριότητας, ενώ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τα μικρόβια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις, όπως το E. coli και η σαλμονέλα, που έκαναν ανέκαθεν "πάρτι" στις κουζίνες μας. Η λύση είναι μία και ακούει στη λέξη "απολύμανση". Παρακάτω θα βρεις το πλήρες σχέδιο δράσης.

Πρώτον, καθαριότητα παντού

"Η καθαριότητα αφαιρεί τη βρομιά και κάποια μικρόβια από τις επιφάνειες, αλλά δε σκοτώνει απαραίτητα ιούς και βακτήρια" επισημαίνει η Nancy Goodyear, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοϊατρικής και Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Lowell της Μασαχουσέτης, και προσθέτει: "Αυτός είναι ο στόχος της απολύμανσης που έπεται της καθαριότητας. Για αρχή, όμως, αυτό που θα κάνεις σχολαστικά είναι ένα καλό καθάρισμα. Πρόκειται για δουλειά ζωτικής σημασίας μέσα στο σπίτι για τον εξής λόγο: Αν δεν καθαρίσεις καλά όλες τις επιφάνειες πριν απολυμάνεις, η βρομιά μπορεί να μπλοκάρει τη δράση των απολυμαντικών και να εμποδίσει τον πρωταρχικό τους στόχο, που είναι η εξόντωση των μικροβίων. Προτίμησε, λοιπόν, να μην τα αδρανοποιήσεις, έχοντας τις επιφάνειες της κουζίνας σου καθαρές πριν τα χρησιμοποιήσεις".

Διαβάστε Επίσης

Δεύτερον, εξόντωση μικροβίων

"Κι αφού τελειώσεις με την καθαριότητα, προχωράμε στο plan B. Τώρα θα χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν που θα σε βοηθήσει να εξολοθρεύσεις τα μικρόβια" λέει ο Jason Marshall, από το Ινστιτούτο Toxics Use Reduction στη Μασαχουσέτη. Βέβαια, εδώ χρειάζεται να είσαι πολύ προσεκτική με τις ετικέτες. Ένα απλό απολυμαντικό θα μειώσει τον αριθμό των μικροοργανισμών που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις σε ένα καλό επίπεδο, αλλά μόνο ένα δυνατό μικροβιοκτόνο μπορεί να σκοτώσει ιούς όπως αυτός που προκαλεί την COVID-19. Σε αυτή τη φάση πρέπει να ξεχάσεις το "ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε". Για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, χρειάζεται το απολυμαντικό να μείνει σε επαφή με την επιφάνεια για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Χρειάζεται, λοιπόν, να διαβάσεις καλά την ετικέτα πριν από τη χρήση. 

Τα hot spots ΤΩΝ μικροβίων

Νεροχύτης και πάγκος: Ο νεροχύτης είναι χώρος αναπαραγωγής μικροβίων και οι πάγκοι είναι το σημείο που διαρκώς αγγίζουμε, αφού εκεί ακουμπάμε συνήθως κάτι όσο είμαστε στην κουζίνα. Ιδανικά, απολύμανέ τα μία ή δύο φορές τη μέρα.

Σφουγγάρι: Πρόκειται για μαγνήτη μικροβίων. Απολύμανέ το στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων ή μούλιασέ το σε αραιωμένη χλωρίνη ανά 2-3 ημέρες. Αντικατάστησέ το κάθε λίγες εβδομάδες.

Χερούλια και πόρτες Οι λαβές στο ψυγείο, τα ντουλάπια, το πλυντήριο πιάτων αλλά και τα πόμολα στις πόρτες γίνονται εστία μικροβίων, αφού όλη την ώρα τα ανοιγοκλείνουμε για να πάρουμε κάτι. Απολύμανέ τα μία ή δύο φορές την ημέρα.

Επιφάνειες κοπής: "Αυτές συνήθως φιλοξενούν περισσότερα E. coli από τη λεκάνη της τουαλέτας" σημειώνει ο Gerba. Αφού, λοιπόν, τεμαχίσεις στην επιφάνεια κοπής το ωμό κρέας που θα μαγειρέψεις, ρίξ’ τη αμέσως στο νεροχύτη για μια γερή απολύμανση.

Δοχεία φύλαξης και μπλέντερ: Ακόμα κι εκεί διεισδύουν μικρόβια και βακτήρια παραμονεύοντας για την ώρα και τη στιγμή που θα μας τη φέρουν! Κάθε φορά που ένα τέτοιο δοχείο αδειάζει ή όταν τελειώνεις την εργασία σου στο μπλέντερ πλύνε καλά κάθε κομμάτι ξεχωριστά και στέγνωσε λεπτομερώς πριν τα αποθηκεύσεις σε κάποιο ντουλάπι.

Πετσέτες κουζίνας: Είναι διαρκώς μέσα στην υγρασία, γι’ αυτό φρόντισε να τις αντικαθιστάς κάθε 2 ημέρες. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i