True story: Μια survivor του καρκίνου του μαστού μοιράζεται την ιστορία της

H Μαργαρίτα νόσησε στα 36 της από καρκίνο του μαστού. Σήμερα είναι καλά και μας διηγείται την δική της ιστορία.

καρκίνος γυναίκα survivor istock

Η Μαργαρίτα έχει περάσει καρκίνο του μαστού σε μια ηλικία που δεν είναι η "αναμενόμενη". Η προσωπική της ιστορία χαρακτηρίζεται από εσωτερική δύναμη, αλλά και καθρεφτίζει τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση στη διαχείριση της νόσου. 

Μαργαρίτα, βρέθηκες αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού. Θα μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου;

Η σχέση με τον καρκίνο του μαστού ξεκίνησε νωρίς, όταν τον αντιμετώπισε η μητέρα μου στα 47 της. Εμφανίστηκε αμφοτερόπλευρα και κατάφερε να τον αντιμετωπίσει με απίστευτη δύναμη και αποφασιστικότητα. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, παραμένει κοντά μας! Οι ιατρικές οδηγίες για μένα ήταν αυστηρές. Λόγω οικογενειακού ιστορικού, ξεκίνησα κλινικές εξετάσεις στα 30. Ακολουθούσα τις οδηγίες και ένιωθα ασφαλής. Όμως, στα 36 μου χρόνια ψηλάφισα μια σκληρή περιοχή στον δεξιό μαστό. Ανησυχώντας, επισκέφθηκα ειδικό μαστολόγο και τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν καρκίνο στον δεξιό μαστό. Ήταν αδύνατον να συνειδητοποιήσω αυτό που είχε συμβεί και τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα. Θυμός, φόβος και αναπάντητα ερωτήματα. 

Ποια θεραπεία ακολούθησες για την καταπολέμηση του καρκίνου;

Ακολούθησα ριζική μαστεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό, εννέα κύκλους χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπεία. Απομακρύνθηκε ο καρκινικός ιστός με τίμημα την απώλεια του μαστού, που για κάθε γυναίκα σημαίνει ζωή, χάδι, μητρότητα. Η πλαστική αποκατάσταση με βοήθησε να δεχτώ τη νέα μου εικόνα ηπιότερα. Οι θεραπείες ήταν τα "όπλα" που εξασφάλισαν την αντεπίθεσή μου στον καρκίνο. Η στήριξη οικογένειας και φίλων, αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης που είχα αναπτύξει με τους θεράποντες ιατρούς βοήθησαν να αντιμετωπίσω υπομονετικά τη δύσκολη αυτή περίοδο των 7 μηνών. Σιγά σιγά άρχισα να επανέρχομαι στην καθημερινότητά μου ως σύζυγος, μητέρα, κόρη και εργαζόμενη, πάντα όμως με ανασφάλεια για την πορεία της υγείας μου. 

Υποβλήθηκες σε γονιδιακό έλεγχο για κληρονομούμενο καρκίνο; 

Λόγω οικογενειακού ιστορικού, υποβλήθηκα σε γονιδιακό έλεγχο μαζί με τη μητέρα μου. Βρεθήκαμε και οι δύο θετικές σε μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1. Αυτό σήμαινε ότι βρισκόμουν σε μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσω καρκίνο και στον άλλο μαστό, αλλά και καρκίνο ωοθηκών. Είχα να διαλέξω ανάμεσα σε συχνούς ελέγχους και στην "ακραία" επιλογή προφυλακτικής αφαίρεσης του άλλου μαστού και των ωοθηκών. Οι ειδικοί μιλούσαν με πιθανότητες, αλλά η τελική απόφαση ήταν δική μου. Ο φόβος μήπως νοσήσω ξανά με οδήγησε να επιλέξω τα προφυλακτικά χειρουργεία. Πολύτιμη στάθηκε και η στήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής". Σήμερα, 20 χρόνια μετά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι πήρα τη σωστή απόφαση! 

Από εμπειρία, ποια τεστ θεωρείς ότι πρέπει να κάνει μια γυναίκα σε σχέση με τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού;

Είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι, αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, η νόσος είναι πλήρως ιάσιμη. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές. Κάθε γυναίκα πρέπει να τηρεί τακτική κλινική εξέταση των μαστών και απεικονιστικό έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία της. Επίσης, σημαντική είναι η γνώση της κληρονομικότητας και του οικογενειακού ιστορικού, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να μεταφέρεις στις γυναίκες;

Ο καρκίνος του μαστού έχει τρεις μεγάλους συμμάχους: τον φόβο, την άγνοια και την προκατάληψη, που, δυστυχώς, είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας. Το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω είναι να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε φόβους και προκαταλήψεις και να τα αντικαταστήσουμε με έγκυρη ενημέρωση. Να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς και να εντάξουμε τον προληπτικό έλεγχο στη ζωή μας. Έτσι, μπορούμε να προλάβουμε έγκαιρα, να θεραπεύσουμε και ίσως μελλοντικά να εξαλείψουμε τον καρκίνο του μαστού.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις γονιδιακές εξετάσεις για τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού Genekor.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i