Dry January: Ιανουάριος χωρίς αλκοόλ - δέχεσαι την πρόκληση;

Παραδοσιακά, την Πρωτοχρονιά βάζουμε στόχους. Θα δοκίμαζες μια αποτοξίνωση από το ποτό για τις επόμενες εβδομάδες;

αλκοόλ istock

Από την Αναστασία Μαργούτα - Ασκητή, παθολόγο

Μετά την περίοδο των γιορτών όπου όλοι τρώμε και πίνουμε περισσότερο από το συνηθισμένο, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα η πλήρης αποχή από το αλκοόλ. Έτσι μπορεί να αποτοξινωθεί ο οργανισμός μας και να λάμψει η επιδερμίδα μας!

#DryJanuaryChallenge

Είναι το λεγόμενο και πολύ της μόδας Dry January, καθώς πολύς κόσμος αποφασίζει τον Ιανουάριο να μην πιει καθόλου για ένα μήνα. Τα οφέλη είναι ανάλογα φυσικά με το πόση εξάρτηση είχε κανείς πριν την διακοπή, δηλαδή ανάλογα με την ποσότητα και την τακτικότητα που κανείς έπινε πριν.

Γιατί όμως να το δοκιμάσεις; Καταρχήν δίνεις μία καλή ευκαιρία στο συκώτι σου να αποτοξινωθεί, να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει από τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ σε αυτό. Αυτό βοηθά στο ήπαρ να δώσει έμφαση στις υπόλοιπες λειτουργίες του, όπως είναι ο μεταβολισμός βασικών ουσιών (πχ ορμονών) και λίπους. Έπειτα για όσα άτομα δεν έχουν ιδιαίτερη εξάρτηση από το ποτό, η διακοπή αυτού οδηγεί σε μείωση του λίπους γύρω από το συκώτι. Αντιθέτως για άτομα με μεγάλη εξάρτηση που ίσως και να κινδυνεύουν από κίρρωση ήπατος, η διακοπή του ποτού είναι ένα τεράστιο βήμα στην προσπάθεια επιβράδυνσης αυτής της κατάστασης.

Σταματώντας κανείς το αλκοόλ, βοηθά τον εγκέφαλό του να σκέφτεται καθαρότερα και σαφέστερα, να μην ξεχνά. Κι έτσι οξύνεται ο νους. Επίσης βοηθά στην βελτίωση του ύπνου, ουσιαστικά κάνοντας ποιοτικότερο τον ύπνο άρα και χορταστικότερο.

Διαβάστε Επίσης

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η μείωση των πιθανοτήτων για διάφορες μορφές καρκίνου. Κυριότερες από αυτές είναι ο καρκίνος του εντέρου (κυρίως του παχέως), του μαστού, του οισοφάγου και του εγκεφάλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ποσοστό περίπου 3% στην Αμερική συνδέεται με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος, αποφεύγοντας το αλκοόλ βοηθάμε στην απώλεια βάρους. Η κατάχρηση του ποτού κάνει κατακράτηση υγρών, άρα μας δείχνει βαρύτερους. Ειδικά εάν συνδυάζεται με κατανάλωση σνακ και γρήγορου φαγητού, τότε το όφελος με την διακοπή και των δύο κακών συνηθειών είναι διπλό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i