Είναι το αβοκάντο το "μυστικό" για χαμηλά λιπίδια και υγιή καρδιά;

Υπάρχει για το αβοκάντο η καλή φήμη ότι συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης και των λιπιδίων στο αίμα. Τι απαντά η επιστήμη;

αβοκάντο iStock

Πόσο λατρεύεις το guacamole; Αν η απάντηση σου είναι πολύ, τότε ίσως σε ενδιαφέρει να μάθεις για τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία σου. Φήμες θέλουν το διάσημο φρούτο του Μεξικού να συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερίνης, αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερίνης). Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Κάνει καλό το αβοκάντο στη χοληστερίνη;

Ας αποσαφηνίσουμε τα απλά. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι αυτά που προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας, σε αντίθεση με τα κορεσμένα (γαλακτοκομικά, κρέας) που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το αβοκάντο ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πράγμα που σημαίνει πως σίγουρα βρίσκεται στην "καλή" κατηγορία των τροφών. Ειδικότερα, το 2015 οι ερευνητές διεξήγαν μία μετά ανάλυση από 10 διαφορετικές μελέτες που εξέτασαν τη σχέση του φρούτου με τη χοληστερίνη, καταλήγοντας στο ότι τα άτομα που κατανάλωσαν αβοκάντο αντί για ζωικό λίπος παρατήρησαν μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης LDL (κακής) και στα τριγλυκερίδια. 

Παράλληλα, δεν παρατήρησαν πτώση της HDL, ωστόσο δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι αν τα οφέλη αυτά προήλθαν από τα ίδια τα αβοκάντο ή επειδή τα άτομα σταμάτησαν να έχουν στη διατροφή τους τροφές με ζωικό λίπος. 

Σύμφωνα με το NutritionFacts.org, η κατανάλωση των αβοκάντο ίσως δεν ήταν ο λόγος για τη χαμηλή χοληστερίνη, παρά περισσότερο η διακοπή των κορεσμένων λιπαρών. Ειδικότερα, ειδικοί ανέφεραν πως αν και τα αβοκάντο περιέχουν φυτοστερόλη, που θα μπορούσε να μειώσει την LDL χοληστερίνη, δυστυχώς δεν είναι αρκετή για να έχει αποτέλεσμα, πόσο μάλλον η ποσότητα που περιλαμβάνει ένα φρούτο. 

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως το αβοκάντο δεν βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης, καθώς σύμφωνα με μία έρευνα από το 2018, αποδείχθηκε πως αν και η κατανάλωσή του φρούτου δεν μείωσε την τιμή της LDL χοληστερίνης, αύξησε τουλάχιστον τα επίπεδα της HDL. Συνεπώς, η διακοπή των κορεσμένων λιπαρών σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει και αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στη ρύθμιση της χοληστερίνης σου. 

Άλλα ωφέλιμα συστατικά που περιλαμβάνει ένα αβοκάντο:

  • Βιταμίνη Α
  • Φυλλικό Οξύ
  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη Κ
  • Χολίνη
  • Χαλκό
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορο
  • Κάλιο

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i