Κάνει να κόβουμε τα πετσάκια μας;

Είσαι σίγουρη πως κάνεις σωστή περιποίηση των νυχιών σου;

νύχια iStock

Δεν περιμένεις όσο τίποτε άλλο τη στιγμή που θα φτάσει η μέρα του ραντεβού σου για μανικιούρ και θα έχεις φρεσκοφροντισμένα νύχια, με κανένα πετσάκι να χαλάει το κάδρο και ένα φωτεινό από τα χρώματα της σεζόν να τραβάει τα βλέμματα. Δεν είσαι η μόνη που μετράς τις ημέρες ανάποδα, κοιτώντας επίμονα το ημερολόγιό σου, ωστόσο αυτό που θα σου πούμε παρακάτω ίσως σε βάλει σε σκέψεις, θέλοντας να καθυστερήσεις για λίγο το ραντεβού σου. Γιατί κι εμείς αυτό πάθαμε! 

Είναι τελικά καλό να "πειράζουμε" τα πετσάκια του νυχιού μας; Ιδού απορία. Αν και δεν πρόκειται για μία τόσο περίπλοκη και βαθυστόχαστη ερώτηση σαν εκείνη που έθεσε ο Σαίξπηρ διά στόματος Άμλετ, σίγουρα θα μας προβληματίσει. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, δεδομένου ότι το πετσάκι - ή πιο λόγια το παρωνύχιο - αποτελεί την έξτρα στρώση δέρματος γύρω από το νύχι που καλύπτει την κοίτη του (ή αλλιώς μαξιλαράκι) και λειτουργεί ως το εμπόδιο ανάμεσα στη ρίζα του και τον έξω κόσμο, δεν είναι ιδιαίτερα συνετό να το κόβουμε. Πιο αναλυτικά, αφαιρώντας το πετσάκι από το νύχι, εκτίθεται περισσότερο η επιφάνειά του, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ευάλωτο στους κινδύνους. 

Και ποιοι είναι αυτοί; Σίγουρα υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης, από τη στιγμή που το προστατευτικό κομμάτι που εμποδίζει την επαφή ανάμεσα στην κοίτη και το εξωτερικό περιβάλλον, απουσιάζει. Χωρίς να εννοούμε πως κάθε φορά που κόβεις τα πετσάκια σου, παθαίνεις μόλυνση, αναμφίβολα το νύχι σου είναι πιο ευάλωτο απέναντι στη σκόνη και τα βακτήρια. 

Από την άλλη, κόβοντας το παρωνύχιο, ενδέχεται να προκαλέσεις ζημιά ή τραύμα στην κοίτη του νυχιού. Φυσικά, δεν πρόκειται για κάτι σημαντικό, ωστόσο μπορεί να προκληθούν ανωμαλίες στην υφή του νυχιού και να σπάει πιο εύκολα. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, ούτε το να σπρώχνεις τα πετσάκια προς τα πάνω είναι ένας καλός τρόπος να τα "εξαφανίσεις". Όσο κι αν δεν είναι τόσο επικίνδυνο, όπως το να τα κόβεις, η κοίτη εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη σε τυχόν μολύνσεις.

Η σωστή περιποίηση

Αν λοιπόν πείστηκες και δεν θες να κόψεις ξανά τα πετσάκια σου, ένας τρόπος να τα περιποιηθείς είναι μέσω της ενυδάτωσης. Βάζε συχνά κρέμα ή έλαιο για τη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγεις σε "ακραίες" επιλογές. Παράλληλα, οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιείς, θυμήσου να το απολυμαίνεις μία φορά τον μήνα, για να αποφύγεις τις μολύνσεις. Αν ωστόσο επισκέπτεσαι κάποιο κατάστημα για το καθιερωμένο μανικιούρ, βεβαιώσου πως ο/η επαγγελματίας χρησιμοποιεί αποστειρωμένα εργαλεία ή καινούρια.

Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου με το να κόβεις τα πετσάκια σου, ωστόσο το καλύτερο θα είναι να τα αφήσεις ως έχουν, ώστε να μην το παρακάνεις. Μπορείς να τα περιποιείσαι με τους παραπάνω ασφαλείς τρόπους και να αφήνεις το κόψιμο για εξαιτερικά ειδικές περιπτώσεις.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i