Απαγορεύονται τα εσπεριδοειδή μαζί με τα φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερόλης;

Τι συμβαίνει με τα λεμόνια και τη θεραπεία για τη χοληστερόλη;

λεμόνι iStock

Πολλές φορές το λεμόνι αποτελεί αναντικατάστατη γεύση στο φαγητό, καθώς στη μεσογειακή κουζίνα όπως και σε άλλες χρησιμοποιείται κατά κόρον. Παράλληλα, χάρη στα θρεπτικά συστατικά του και την αντισηπτική του δράση, προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα αν συνδυαστεί με φάρμακα για την χοληστερόλη;

Είναι γνωστό πως η θεραπεία για τη διατήρηση της χοληστερόλης συστήνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα επίπεδα αυτής, καταφέρνοντας με τη χορήγηση φαρμάκων να αποφύγουν ταυτόχρονα επιμέρους καρδιακά επεισόδια και ασθένειες. Τα φάρμακα που ο εκάστοτε γιατρός θα χορηγήσει στον ασθενή του εξαρτώνται από το ίδιο περιστατικό, ωστόσο ανεξάρτητα από το συστατικό που περιλαμβάνουν, τα περισσότερα λειτουργούν με το να απορροφούν την περίσσεια χοληστερόλη στο έντερο ή με την αύξηση της απέκκρισης της από το σώμα. Ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά φάρμακα αποτελούν οι στατίνες, τα οποία ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα εσπεριδοειδή. 

Βέβαια, σύμφωνα με μία έρευνα από τη Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, κατά την οποία μελετήθηκε η επίδραση των λεμονιών στον οργανισμό χάμστερ, αποδείχθηκε πως τα τα επίπεδα χοληστερόλης των χάμστερ που έτρωγαν τις φλούδες λεμονιού ήταν χαμηλότερα από τα επίπεδα εκείνων που κατανάλωναν τη δίαιτα με κυτταρίνη. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκδόσεις υγείας του Χάρβαρντ τα οφέλη του φρούτου αυτού γίνονται ορατά και στον ανθρώπινο οργανισμό, με μείωση της χοληστερόλη στο αίμα. Και μπορεί τα εσπεριδοειδή να είναι πράγματι βοηθητικά στην κατάσταση αυτή, ένα όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. 

Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες που έχουν διεξαχθεί γύρω από τα εσπεριδοειδή, το γκρέιπφρουτ είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, κυρίως με εκείνα που σχετίζονται με τη θεραπεία της χοληστερόλης. Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο φρούτο περιλαμβάνει χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός να διασπάσει σωστά ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των στατινών - συγκεκριμένα της σιμβαστατίνης, της λοβαστατίνης και της ατορβαστατίνης. Για την ακρίβεια, η κατανάλωση των γκέιπφρουτ σε οποιαδήποτε μορφή ενδέχεται να εμποδίσει το συκώτι να διασπάσει τα φάρμακα, με αποτέλεσμα να μείνουν στον οργανισμό για περισσότερο χρονικό διάστημα. Τι σημαίνει αυτό; Αυξάνεται αυτόματα η ισχύς του φαρμάκου ενώ υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες.

Συνεπώς, το "παρεξηγημένο" λεμόνι "απαλλάσσεται από τις κατηγορίες", καθώς αποδεδειγμένα αποτελεί μία ιδανική εναλλακτική του γκρέιπφρουτ που θεωρείται απαγορευτικό για τη θεραπεία της χοληστερόλης. Για οποιαδήποτε απορία οφείλεις να συμβουλευθείς έναν εξειδικευμένο γιατρό, προκειμένου να γνωρίζεις ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγεις.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i