10 tips που βοηθούν να "προλάβουμε" τον καρκίνο του μαστού

Να θυμάσαι πάντα ότι ο καρκίνος του μαστού σήμερα θεραπεύεται, αρκεί να βρεθεί νωρίς και να αντιμετωπιστεί σωστά. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο, γιατί μιλάμε για τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες.

διατροφη_μετα_τα_50 Istock

Γράφει ο Γιάννης Π. Φύσσας, MD, PhD, ειδικός μαστολόγος-χειρουργός μαστού (fyssas.gr), διευθυντής Β' Κλινικής Μαστού και Ογκοπλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομείου "Metropolitan General", διευθυντής κέντρου μαστού διαγνωστικού κέντρου Πρόληψις.

Τα εισαγωγικά στη λέξη να "προλάβεις" στον τίτλο, δεν μπήκαν τυχαία, γιατί δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να προλάβεις τον καρκίνο, όπως, για παράδειγμα, κάνουμε εμβόλιο για τον τέτανο και ξέρουμε ότι δεν θα τον πάθουμε. Μπορείς όμως να μειώσεις την πιθανότητα να εμφανίσεις και αυτό εφόσον υιοθετήσεις τα tips που θα διαβάσεις παρακάτω και τα κάνεις καθημερινές συνήθειες. Άλλος τρόπος για να τον "προλάβεις" είναι η έγκαιρη διάγνωση, να ακολουθείς δηλαδή τα σωστά βήματα της πρόληψης ώστε, αν σου τύχει, να τον ανακαλύψεις νωρίς και να σώσεις τη ζωή σου.

Πώς μπορείς να "προλάβεις" τον καρκίνο του μαστού 

1/Μείωσε το αλκοόλ. Όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο. Αν δε γίνεται να το αντικαταστήσεις τελείως με κάποιο μη αλκοολούχο ποτό, προσπάθησε τουλάχιστον να πίνεις μόνο κοινωνικά, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, και όχι πάνω από ένα ποτό ή δύο μικρά ποτήρια κρασί.
2/Προσπάθησε να τρέφεσαι όσο πιο υγιεινά γίνεται. Τρώγε κάθε μέρα σαλάτες και φρούτα, γιατί περιέχουν ευεργετικές ουσίες. Προτίμησε τα πουλερικά και τα θαλασσινά αντί για κόκκινο κρέας. Απόφευγε τις συντηρημένες τροφές και τα καπνιστά κρεατικά που περιέχουν καρκινογόνα.
3/Αύξησε τη σωματική άσκηση. Η γυμναστική διατηρεί τα οιστρογόνα σε φυσιολογικά επίπεδα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Οι παχύσαρκες γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο του μαστού.
4/Μείωσε την άσκοπη χρήση οιστρογονικών σκευασμάτων. Τέτοια είναι η λήψη ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση, η κατάχρηση αντισυλληπτικών χαπιών και οι πολλές απόπειρες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
4/Βελτίωσε την ψυχολογία σου. Το τοξικό άγχος και η μεγάλη και παρατεταμένη στενοχώρια μειώνουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και βλάπτουν το DNA των κυττάρων.

Διαβάστε Επίσης

Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Όταν ένα όγκος είναι μεγάλος σαν πορτοκάλι, τον βλέπουν όλοι οι γιατροί. Όταν είναι πολύ μικρός και στην αρχή του, τον βρίσκουν μόνο ελάχιστοι εξειδικευμένοι γιατροί ή μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστος μέχρι τον επόμενο έλεγχο. Άρα:
1/Δε μπορείς μόνη σου να τον βρεις νωρίς. Εμπιστεύσου έναν ειδικό χειρουργό μαστού (μαστολόγο) που να συνεργάζεται με έναν ειδικό ακτινολόγο, σε ένα κέντρο μαστού με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Έτσι, θα έχεις τις λιγότερες πιθανότητες να περάσει απαρατήρητος ένας πρώιμος καρκίνος μαστού. Το σωστό τσεκάπ του μαστού είναι ομαδική δουλειά. Δεν είσαι καλυμμένη με μια σκέτη μαστογραφία ούτε με μια επίσκεψη στον γυναικολόγο.
2/Ο καρκίνος του μαστού δεν πονάει. Μην περιμένεις να σε πονέσει το στήθος για να πας να το ελέγξεις. Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού συνήθως δεν προκαλεί το παραμικρό σύμπτωμα. Κλείσε το ραντεβού σου μία φορά τον χρόνο εντελώς προληπτικά. 
3/Παρατήρησε τους μαστούς σου στον καθρέφτη σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Είναι ίδιοι; Μήπως κάπου κάνει λακκούβα το δέρμα ή η θηλή; Μήπως υπάρχει κάπου μια κοκκινίλα ή ένα σπυράκι που δεν το είχες; Μήπως βγαίνει υγρό από τη θηλή; 
4/Ρώτα τον μαστολόγο σου αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όπως, π.χ, αν έχεις οικογενειακό ιστορικό, πυκνούς μαστούς, πολλά ογκίδια κ.λπ. Είναι σημαντικό για να ξέρεις με ποια συχνότητα πρέπει να ελέγχεσαι, αλλά και αν χρειάζεσαι και κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα, όπως γονιδιακό έλεγχο. 
5/Εμπιστεύσου το στήθος σου στον μαστολόγο. Μη φορτώνεσαι και αυτή την ευθύνη. Αρκετές ευθύνες έχεις ήδη στο σπίτι, στην οικογένεια και τη δουλειά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i