Η "αθώα" καθημερινή συνήθεια που μπορεί να σου προκαλεί ξηροφθαλμία

Σκέψου τις κινήσεις σου το πρωί και θα βρεις τον "ένοχο".

ξηροφθαλμία - ξηρότητα στα μάτια iStock

Δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από την ξηροφθαλμία. Όπως ορίζει το Penn Medicine η ξηρότητα στα μάτια και ο ερεθισμός εμφανίζονται όταν δεν υπάρχει αρκετή ενυδάτωση στην περιοχή. Στην ουσία, όταν ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου και τα βλέφαρά σου κλείνουν, οι αδένες απελευθερώνουν δάκρυα προκειμένου να προστατεύσουν και να ενυδατώσουν το φιλμ που τα καλύπτει. Ωστόσο, συμβαίνει εξαιτίας διάφορων παραγόντων, τα δάκρυα να μην είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να καταλήγεις με την αίσθηση της ξηρότητας και της άμμου στα μάτια σου. Επόμενο είναι αυτά να κοκκινίσουν και να ερεθιστούν, αλλά και να δυσκολεύεσαι να τα ανοίξεις όταν ξυπνάς. 

Θα σου πήγαινε το μυαλό, όμως, ότι μία καθημερινή συνήθεια που ακολουθείς ενδέχεται να επηρεάζει την "υγεία" των ματιών σου; Πέρα από το γεγονός πως με την ηλικία το σώμα σου σταματά να παράγει την ίδια ποσότητα δακρύων ή ανεξάρτητα αν αντιμετωπίζεις κάποιο νοσήματος που αυξάνει την ξηροφθαλμία, υπάρχει ένας ακόμα λόγος που μπορεί να σε οδηγεί σε αυτή την ενόχληση. Όταν πλένεις το πρόσωπό σου χρησιμοποιείς κρύο ή ζεστό νερό; Δεδομένου ότι το ζεστό μοιάζει να είναι ανακουφιστικό, είναι αυτό που οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε. Ωστόσο, η συνήθεια αυτή είναι ο λόγος που ενδέχεται να εμφανίζεις ξηροφθαλμία. 

Ειδικότερα, η θερμότητα αφαιρεί τα φυσικά έλαια από το δέρμα σου πιο γρήγορα απ' ό,τι αν χρησιμοποιούσες κρύο νερό , με αποτέλεσμα να η ξηρότητα να καταλήγει σε όλο σου το δέρμα. Αν λοιπόν έχεις συμπτώματα ξηροφθαλμίας, καλό είναι να αποφύγεις το ζεστό νερό, ώστε να διατηρηθεί η ενυδάτωση στο σώμα σου. Και όσο κι αν το ζεστό μπάνιο είναι απολαυστικό, καλύτερα το νερό που θα χρησιμοποιήσει στο πρόσωπό σου να είναι χλιαρό ή και κρύο. Παράλληλα, αν πράγματι έχεις συμπτώματα ερεθισμού, αναμφίβολα το κρύο νερό είναι εκείνο που θα σε ανακουφίσει. 

Πώς θα αποφύγεις έξυπνα την ξηροφθαλμία ;

Κι αν δεν αντέχεις το κρύο νερό, μπορείς να δοκιμάσεις το χλιαρό, ωστόσο πραγματοποιώντας μία διαφορετική τεχνική. Κατά τον καθαρισμό του προσώπου σου προτίμησε ένα ήπιο καθαριστικό, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει συστατικά που υπάρχει περίπτωση να σε ερεθίσουν. Ειδικότερα, βάλε το σαπούνι σε μία μαλακή μικρή πετσέτα και κάνε μασάζ ελαφρά. Στη συνέχεια αφαίρεσέ το με καθαρό νερό, χωρίς να πάει στα μάτια σου. Στη συνέχεια, κάνε το ίδιο αυτή τη φορά σε ένα νέο πανάκι και διάλυσέ το με νερό. Με κλειστά τα μάτια σου, καθάρισε απαλά γύρω από τις βλεφαρίδες, ώστε να απομακρυνθεί οτιδήποτε εμποδίζει τους πόρους να παράγουν περισσότερα δάκρυα . Στο τέλος ξέπλυνε με χλιαρό νερό και κάνε το ίδιο στο άλλο μάτι.

Εάν η ξηροφθαλμία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για εσένα, ακολούθησε αυτή την τεχνική και δες αν θα παρατηρήσεις διαφορές στην καθημερινότητά σου. Αν πάλι η ξηρότητα στα μάτια σου εξακολουθεί να επιμένει, τότε είναι καλύτερο να επικοινωνήσεις με έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος ύστερα από εξέταση θα σε κατευθύνει προς την καλύτερη θεραπεία.

 

 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i