Τεστ κοπώσεως: Που γίνεται, τι να φοράω, τι να περιμένω

Ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει για πολλούς λόγους ένα τεστ κόπωσης, όπως για να ελέγξει ένα στοιχείο που βρήκε στην κλινική εξέταση ή επειδή γυμνάζεσαι έντονα.

Γυναίκα σχηματίζει με τα χέρια της καρδιά - υγιής καρδιά istock

Το τεστ κοπώσεως ή δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα είναι μια πολύ συνηθισμένη, μη επεμβατική εξέταση που διενεργείται για τον πιθανό εντοπισμό και την παρακολούθηση καρδιαγγειακών νοσημάτων και για τον έλεγχο της λειτουργίας της καρδιάς. Είναι επίσης μία εξέταση που μπορεί να δείξει την αντοχή της καρδιάς και το πώς αντιδρά στην άσκηση, την διακύμανση της αρτηριακής πίεσης κατά την άσκηση ή πιθανές αρρυθμίες. 

Γιατί να κάνω τεστ κοπώσεως;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η εξέταση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης για καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση ή αρρυθμίες - μεταξύ άλλων. Φυσικά θα συζητήσεις με τον καρδιολόγο τους λόγους που σύστησε το τεστ κόπωσης και δεν θα πρέπει να διστάσεις να του θέσεις οποιαδήποτε απορία.

Διαβάστε Επίσης

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το τεστ κόπωσης

Πού γίνεται το τεστ κοπώσεως;

Το τεστ κόπωσης μπορεί να γίνει σε διαγνωστικό κέντρο ή σε νοσοκομείο. Καλό είναι να μην έχεις φάει τις προηγούμενες 2-3 ώρες -αλλά να μην είσαι νηστική- και να είσαι επαρκώς ενυδατωμένη.

Τι να φοράω στο τεστ κόπωσης;

Επειδή η διαδικασία είναι σαν να κάνεις έντονα διάδρομο καλό είναι να φοράς φόρμα, κολάν ή ένα άνετο παντελόνι και αθλητικά παπούτσια. Για να μπορεί να γίνει η ταυτόχρονη καρδιακή παρακολούθηση θα πρέπει να γδυθείς από τη μέση και πάνω, άρα ένα αθλητικό σουτιέν είναι μια πολύ καλή επιλογή απ' όλες τις απόψεις.

Ποια είναι η διαδικασία για το τεστ κόπωσης;

Μπαίνοντας στο ιατρείο, ο γιατρός θα σου πάρει την πίεση και το ιατρικό σου ιστορικό. Το πιεσόμετρο θα παραμείνει στερεωμένο στο χέρι σου γιατί ο γιατρός θα μετρά την πίεσή σου κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Εκτός από το πιεσόμετρο, θα κολλήσει σε διάφορα σημεία στο στέρνο και την κοιλιά σου ειδικά αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια που θα συνδεθούν με μία συσκευή. Θα είναι σαν να κάνεις όλη την ώρα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αφού... καλωδιωθείς πλήρως, θα ανέβεις στο διάδρομο και θα ξεκινήσει η δοκιμή. Ο γιατρός θα σου έχει ήδη πει ότι πρέπει να αναφέρεις την παραμικρή ενόχληση που μπορεί να νιώσεις, όπως σφίξιμο ή πόνο στο στήθος, δυσφορία, δύσπνοια ή ζάλη. 

Αφού είσαι έτοιμη, θα ανέβεις στο διάδρομο και θα αρχίσεις να περπατάς. Η ταχύτητα και η κλίση του διαδρόμου θα αλλάζουν συχνά οπότε θα είναι όλο και μεγαλύτερη η πρόκληση για το σώμα και την καρδιά σου. Στο τελευταίο επίπεδο του τεστ, φτάνοντας στο τέλος, πιθανότατα θα τρέχεις εκτός κι αν έχεις μεγάλο ή γρήγορο δρασκελισμό. 

Πόση ώρα διαρκεί το τεστ κόπωσης;

Ο διάδρομος για το τεστ κοπώσεως λειτουργεί με βάση ένα πρόγραμμα που ανεβάζει την ταχύτητα και την κλίση κάθε περίπου 3 λεπτά. Ο γιατρός θα σου πει ποιος είναι ο στόχος μέγιστων παλμών για σένα, που συνήθως βγαίνει από έναν τύπο που είναι το 200-η ηλικία σου. 

Ο χρόνος διάρκειας εξαρτάται από τη φυσική σου κατάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση όσο καλύτερη είναι, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί το σώμα σου για να φτάσει στη μέγιστη καρδιακή συχνότητα που επιθυμεί ο καρδιολόγος. Ένας μέσος όρος είναι τα 10 - 12 λεπτά. 

Αφού ολοκληρωθεί η δοκιμασία στον τάπητα (στο διάδρομο δηλαδή) θα ξαπλώσεις στο εξεταστικό κρεβάτι και ο γιατρός θα σου παίρνει την πίεση κάθε λίγα λεπτά. Ο ρυθμός με τον οποίο θα πέσουν οι παλμοί και η πίεσή σου μετά την έντονη αυτή δοκιμασία είναι επίσης σημαντικό στοιχείο της εξέτασης. 

Θα κουραστώ πολύ με το τεστ κόπωσης;

Εάν γυμνάζεσαι τακτικά, δεν θα νιώσεις ιδιαίτερη κόπωση. Εάν δεν ασκείσαι, μπορεί να νιώσεις σαν να έχεις κάνει μια σύντομη προπόνηση.

Αποτελέσματα από το τεστ κοπώσεως

Αυτά θα τα αξιολογήσει ο γιατρός που σε παρακολουθεί και θα σου δώσει τις απαραίτητες οδηγίες ή τυχόν συμπληρωματικές εξετάσεις. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i