Τα συμπτώματα που "προδίδουν" παθήσεις της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις καλύπτουν μεγάλο εύρος και αφορούν άντρες και γυναίκες - τις τελευταίες, περισσότερο κατά την εμμηνόπαυση. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι "αποκαλυπτικά", αν και πάντα πρέπει να αξιολογηθούν από γιατρό.

καρδιά istock

Η καρδιά μας είναι ένα ζωτικό όργανο και το να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί και ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να χτυπήσουν το "καμπανάκι του κινδύνου" είναι πολύ σημαντικό, και για τα δύο φύλα και για κάθε ηλικία. 

Από τις φραγμένες αρτηρίες μέχρι τις λοιμώξεις, τα καρδιαγγειακά νοσήματα καλύπτουν μεγάλο εύρος: Πρόκειται για μια ομάδα παθολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την καρδιά και το σώμα με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια και αποτελούν την πιο κοινή αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε Επίσης

Πώς λειτουργεί η καρδιά

Πολύ απλουστευμένα, η καρδιά είναι ένας μυς που συσπάται και διακινεί το αίμα στο σώμα. Έχει τέσσερις θαλάμους, δύο πάνω που ονομάζονται κόλποι και δύο κάτω που ονομάζονται κοιλίες. Οι κόλποι συγκεντρώνουν το αίμα από όλο το σώμα και οι κοιλίες το στέλνουν πίσω, οξυγονωμένο. 

Στεφανιαία Νόσος (CHD)

Κατά τη στεφανιαία νόσο, σχηματίζονται πλάκες από μια λιπαρή ουσία μέσα στις αρτηρίες της καρδιάς. Αρχικά, δεν παρουσιάζει συμπτώματα, σταδιακά όμως ο άνθρωπος νιώθει περιορισμό στις δυνάμεις του, δύσπνοια και κόπωση αφού με την κατάσταση αυτή δεν αιματώνεται σωστά ο καρδιακός μυς. 

Τι προκαλεί η στεφανιαία νόσος στο σώμα

Με λιγότερη ροή αίματος, η καρδιά δεν παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, ειδικά κατά την άσκηση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά αντλεί αίμα η καρδιά και να κάνει το υπόλοιπο σώμα να στερείται οξυγόνου, επίσης. Χωρίς αυτό, τα κύτταρα δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο θα έπρεπε, και μπορεί να προκληθεί δύσπνοια ή εξάντληση. Εάν η πλάκα που καλύπτει το εσωτερικό των αγγείων σπάσει σε κομμάτια, κάποια από αυτά μπορεί να μπλοκάρουν εντελώς μια αρτηρία, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή.

Πιθανά συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου σε γυναίκες και σε άνδρες

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες και τους άνδρες διαφορετικά. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν έντονο πόνο στο στήθος. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν σφίξιμο ή πίεση στο στήθος, αλλά μπορεί επίσης να αισθάνονται άβολα, όπως όταν ένα γεύμα δεν χωνεύεται σωστά. Είναι πιο πιθανό να είναι πολύ κουρασμένες συχνά και να έχουν δύσπνοια και ναυτία. Αυτές οι διαφορές μπορεί να είναι επειδή οι γυναίκες τείνουν να έχουν απόφραξη στις μικρότερες αρτηρίες της καρδιάς.

Διαβάστε Επίσης

Ασθένεια καρδιακών βαλβίδων

Οι βαλβίδες που καθοδηγούν το αίμα μέσα από την καρδιά είναι πτερύγια που ανοίγουν και κλείνουν με κάθε καρδιακό παλμό. Τρία διαφορετικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τις καρδιακές βαλβίδες:

  • Δεν υπάρχει άνοιγμα στη βαλβίδα, οπότε το αίμα δεν ρέει.
  • Αντίστροφη ροή: Η βαλβίδα αφήνει το αίμα να πάει προς τα πίσω αντί προς τα εμπρός.
  • Στένωση: Τα πτερύγια γίνονται παχιά ή άκαμπτα ή ενώνονται μεταξύ τους και περνάει λιγότερο αίμα.

Πιθανά συμπτώματα της νόσου των καρδιακών βαλβίδων

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν σημάδια για χρόνια, ενώ άλλοι τα εμφανίζουν ξαφνικά. Όπως και να έχει, συχνά χειροτερεύουν. Το κύριο σύμπτωμα είναι ένα μουρμούρισμα - ένας ήχος μεταξύ των καρδιακών παλμών. Τα προβλήματα των βαλβίδων μπορούν να κάνουν την καρδιά να δουλεύει σκληρότερα και να προκαλέσουν προβλήματα ροής αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση κόπωσης, δύσπνοιας, πρηξίματος στα πόδια, τους αστραγάλους ή την κοιλιά

Αρρυθμία

Αρρυθμίες είναι οι ακανόνιστοι ή επιπλέον του "ρυθμού" χτύποι της καρδιάς. Ακόμη, μπορεί να προκληθεί η αίσθηση ότι η καρδιά φτερουγίζει ή παραλείπει έναν χτύπο. Αυτό προκαλείται από μια αλλαγή στο ρυθμό της καρδιάς - που ονομάζεται αρρυθμία - και είναι συνήθως αβλαβής. Μια μικρή αλλαγή στον χτύπο της καρδιάς συνήθως δεν είναι πρόβλημα, αλλά μια πιο σοβαρή αρρυθμία μπορεί να εμποδίσει την καρδιά να κάνει τη δουλειά της με τον τρόπο που θα έπρεπε και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Μυοκαρδιοπάθεια

Αυτή είναι μια ομάδα ασθενειών που κάνουν τον καρδιακό μυ παχύ, άκαμπτο ή μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Με την πάροδο του χρόνου, η καρδιά μπορεί να γίνει πιο αδύναμη και είναι πιο δύσκολο για αυτήν να αντλεί αίμα και να διατηρεί τον κανονικό ρυθμό της. Ο πιο συνηθισμένος τύπος ονομάζεται διασταλμένη μυοκαρδιοπάθεια και συμβαίνει στην αριστερή κοιλία. Καθώς χειροτερεύει, η κοιλία δεν μπορεί να αντλήσει αίμα πολύ καλά και το αίμα αρχίζει να συλλέγεται στην καρδιά.

Πιθανά συμπτώματα και επιπτώσεις της μυοκαρδιοπάθειας

Καθώς ο καρδιακός μυς πυκνώνει, μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος, οπότε επέρχεται έλλειψη οξυγόνου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ζάλη, λιποθυμία και δύσπνοια. Ο ρυθμός της καρδιάς μπορεί επίσης να αλλάξει και η καρδιά να φτερουγίζει, να χτυπά γρήγορα ή να αρχίζει να δυσκολεύεται. Τα νεφρά μπορεί να αντιδράσουν σε χαμηλότερες ποσότητες αίματος συγκρατώντας περισσότερο νερό και αλάτι από το συνηθισμένο, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πόδια και τα όργανα.

Καρδιακές Λοιμώξεις

Όπως και σε άλλα μέρη του σώματος, μικρόβια όπως βακτήρια ή ιοί μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη στην καρδιά και αυτό θεωρείται ένας τύπος καρδιακών παθήσεων. Μερικές φορές, οι λοιμώξεις περνάνε αργά, άλλες φορές, γρήγορα. Μερικές φεύγουν μόνες τους, ενώ άλλες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή αν δεν θεραπευτούν.

Πιθανά συμπτώματα καρδιακής λοίμωξης

Αυτά εξαρτώνται από το πού είναι η μόλυνση. Αν είναι στον σάκο γύρω από την καρδιά, μπορεί να δημιουργηθεί πρήξιμο που προκαλεί πόνο στο στήθος. Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
  • Πυρετός
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κούραση

Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες

Αυτά είναι καρδιακά ελαττώματα με τα οποία κανείς γεννιέται και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το αίμα ρέει στην καρδιά του. Συμβαίνουν όταν τα τοιχώματα, οι βαλβίδες ή τα αιμοφόρα αγγεία δεν αναπτύσσονται με τον σωστό τρόπο πριν γεννηθεί. Ορισμένα προβλήματα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν ή δεν χρειάζονται καθόλου θεραπεία. Άλλα, όπως μια βαλβίδα που λείπει, μπορεί να χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία.

Πώς τα καρδιακά προβλήματα επηρεάζουν το σώμα

Συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά χωρίς κανονική ροή αίματος, το σώμα δεν παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μπλε δέρμα, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης. Τα προβλήματα αυτά συχνά κάνουν την καρδιά να λειτουργεί σκληρότερα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια - όταν η καρδιά είναι πολύ αδύναμη για να αντλήσει αίμα με τον τρόπο που θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αρρυθμία, δυσκολία στην αναπνοή και υγρό στους πνεύμονες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i