7 τρόποι με τους οποίους παραμελείς την υγεία των ματιών σου

Τα λάθη που κάνεις και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία των ματιών σου.

υγεία των ματιών iStock

Συχνά νιώθουμε πως είμαστε άτρωτοι, με αποτέλεσμα να έχουμε την ψευδαίσθηση πως η υγεία μας δεν πάθει ποτέ τίποτα. Ωστόσο, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε αυτό είναι απίθανο, από τη στιγμή που συνεχώς είμαστε εκτεθειμένοι σε κινδύνους και αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, δυστυχώς θα έχουμε πρόβλημα. Την πρόληψη λοιπόν οφείλουμε να την κάνουμε συνήθειά μας, πράγμα που σημαίνει πως δεν πρέπει να αμελούμε ούτε το παραμικρό. Ποιο είναι το όργανο που συνήθως λαμβάνουμε ως δεδομένο; Μα φυσικά τα μάτια, τα οποία λένε πολλά για τη γενικότερη υγεία σου. Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε σχετικά με την υγεία των ματιών;

1. Αμελείς τα ραντεβού στον οφθαλμίατρο

Όπως κάνεις το καθιερωμένο ετήσιο check-up, σε αυτό θα πρέπει να βρίσκεται και η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Ειδικότερα, μετά την ηλικία των 40 πρέπει να είσαι ιδιαίτερα επιμελής, αφού μέσω της εξέτασης αυτής, ο γιατρός μπορεί να μάθει περισσότερα και να προλάβει πιθανές ασθένειες που ενδέχεται να εμφανίσεις στο μέλλον.

2. Είσαι μπροστά από οθόνες

Αναμφίβολα, η σύγχρονη ζωή θα σε βρει για πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη, είτε ονομάζεται υπολογιστής, κινητό, τάμπλετ, τηλεόραση. Ωστόσο, η υπερέκθεση αυτή θα κουράσει τα μάτια σου, σε σημείο που μπορεί να έχεις πονοκεφάλους. Οφείλεις να έχεις μια υγιή σχέση με τις οθόνες και να προτιμάς να τις κλείνεις όταν αυτό είναι εφικτό.

3. Τρίβεις τα μάτια σου

Σίγουρα, μία ενόχληση στο μάτι δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο έχεις νιώσει. Ωστόσο, το να τρίψεις το μάτι σου για να ανακουφιστείς, μπορεί εν τέλει να κάνει ζημιά στα αγγεία του αίματος ή να χειροτερέψει την ενόχλησή σου. Παράλληλα, μικρόβια που έχεις στα χέρια σου, θα μεταφερθούν στα μάτια σου, με αποτέλεσμα να δημιουργήσεις κάποια μόλυνση. 

4. Φακοί επαφής

Οι χρήστες των φακών επαφής γνωρίζουν τις δυσκολίες που συνοδεύονται από αυτούς. Προκειμένου λοιπόν να μην έχεις πρόβλημα με τη χρήση και να μην αναπτυχθεί κάποια μόλυνση, προσπάθησε να κρατάς τους φακούς σου καθαρούς με τα ειδικά διαλύμματα και να τους βγάζεις πριν κοιμηθείς και κάνεις μπάνιο. 

5. Δεν φοράς γυαλιά ηλίου

Όσο κι αν είναι μέρος της εμφάνισής σου, ο βασικότερος λόγος που φοράς τα γυαλιά ηλίου σου είναι για να μπορείς να βλέπεις παρά την ηλιοφάνεια, αλλά και να σε προστατεύουν από τις ακτίνες UV που μπορούν να κάνουν ζημιά στα μάτια σου, όπως πρόωρο καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. 

6. Αγνοείς το ιστορικό της οικογένειάς σου

Όπως και με κάθε άλλη ειδικότητα γιατρού και ο οφθαλμίατρος οφείλει να γνωρίζει το ιστορικό της οικογένειάς σου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προλάβει ασθένειες και προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον, αφού σύμφωνα με μία μελέτη, το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να είναι "συνδεδεμένα" στο DNA σου.

7. Καπνίζεις

Όσο κακό είναι για τη γενικότερη υγεία σου, το ίδιο κακό είναι και για τα μάτια σου. Το κάπνισμα μπορεί να σε οδηγήσει να εμφανίσεις καταρράκτη ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, να καταστρέψει το οπτικό σου νεύρο- αιτίες που οδηγούν σε μόνιμη βλάβη των ματιών. 

Σε κάθε περίπτωση οφείλεις να είσαι επιμελής με τα ραντεβού σου στον οφθαλμίατρο, επισκέπτοντάς τον μία φορά τον χρόνο, ώστε να είσαι σίγουρη πως δεν βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των ματιών σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i