5 "σπιτικά" γιατροσόφια που καλύτερα να αποφύγεις

Ασπράδι αυγού για τα καψίματα, σάλιο στις πληγές. Μήπως πρέπει να σταματήσεις αμέσως να ακολουθείς τις παρακάτω σπιτικές "συμβουλές";

γιατροσόφια iStock

Συνήθως μια "θεραπεία" που προέρχεται από τη φύση μοιάζει να είναι η κατάλληλη επιλογή για την υγεία σου, παίρνοντας την ικανοποίηση πως δεν επιβαρύνεις τον οργανισμό σου. Με την ίδια λογική, όταν αντιμετωπίζεις μια ενόχληση με κάτι φυσικό ή κάτι που έχεις στην κουζίνα σου- πράγμα που σημαίνει ότι δεν βασίζεσαι στα φάρμακα- νιώθεις πως έκανες τη σωστή επιλογή. Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι;

Για χρόνια και από γενιά σε γενιά μεταφέρονται αρκετά "γιατροσόφια", τα οποία αν και θεωρούνταν σωτήρια στο παρελθόν, με βάση την επιστήμη πλέον έχουν αποδειχθεί απαγορευτικά, με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι ενδέχεται να χειροτερέψουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Πέντε από αυτά τα παραδείγματα ακολουθούν στη συνέχεια. 

5 γιατροσόφια που πρέπει να αποφύγεις

Γαργάρες με στοματικό διάλυμα

Μπορεί στο παρελθόν η συμβουλή αυτή να ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι η καλύτερη τακτική που μπορείς να ακολουθήσεις όταν δεν νιώθεις καλά. Όταν είσαι κρυωμένη, οι γαργάρες αποτελούν τη συμβουλή της μητέρας σου, σε αντίθεση με εκείνη των γιατρών, που επιμένουν πως το κλειδί είναι η ενυδάτωση. "Το να κάνεις γαργάρες με στοματικό διάλυμα σε αμυγδαλές με φλεγμονή θα ερεθίσει την περιοχή και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην πιθανή στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα", εξηγεί η γιατρός Svetlana Kogan. Η ίδια προτείνει ζεστά ροφήματα για ανακούφιση και ξεκούραση. 

Σάλιο στις πληγές

Από πότε το ανθρώπινο σάλιο θεωρείται θεραπευτικό για τις πληγές; Πόσες φορές έχουμε δει μία μαμά να σαλιώνει το δάχτυλό της ή ένα χαρτομάντιλο για να καθαρίσει το λερωμένο πρόσωπο του παιδιού της. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια είναι η πιο "επικίνδυνη" όταν μιλάμε για τραύματα. "Η αναπνοή μας και το σάλιο έχουν αρκετά βακτήρια που μπορούν να μολύνουν το τραύμα και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μόλυνση", δήλωσε η Kogan. Σε μία πληγή το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις καθαρό νερό και να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό αν χρειαστεί.

Ασπράδι αυγού στα καψίματα

Είναι επόμενο αν βρίσκεσαι πολλές ώρες στην κουζίνα, κάποια στιγμή να καείς άθελά σου. Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ρίξεις κρύο νερό και ύστερα να τοποθετήσεις κάποια ειδική κρέμα για τον πόνο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλεις ασπράδι αυγού στο έγκαυμα, που υποτίθεται πως κάνει καλό. Θυμήσου πως τα ασπράδια είναι γεμάτα από βακτήρια, που οδηγούν στη σαλμονέλα, συνεπώς καλύτερα να μην διακινδυνεύσεις να οδηγηθείς σε μία σημαντικότερη μόλυνση. 

Καστορέλαιο για τον τοκετό

Τι κι αν το καστορέλαιο έχει ευεργετική δράση για το τριχωτό της κεφαλής, οι "συμβουλές" που περνούν από γενιά σε γενιά ήθελαν το εν λόγω έλαιο να βοηθάει στην εγκυμοσύνη και πιο συγκεκριμένα στον τοκετό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει όπως εξηγεί η γυναικολόγος Sarah Yamaguchi. "Το καστορέλαιο μπορεί να βοηθάει αν έχεις δυσκοιλιότητα και θέλεις να ξεκινήσει να κινείται το έντερο, όμως δεν θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τον τοκετό και μην ξεχνάμε πως έχει απαίσια γεύση", αναφέρει η ειδικός.

Βιταμίνες

Όταν δεν μπορούμε να λάβουμε τις βιταμίνες από το φαγητό, είναι λογικό να απευθυνόμαστε στα συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κατάχρηση, λαμβάνοντας μεγαλύτερες δόσεις από τις συνιστώμενες. Για παράδειγμα, η μεγάλη δόση βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο συκώτι και την καρδιά, ενώ υπερβολική χρήση της βιταμίνης B6 μπορεί να οδηγήσει σε νευρική τοξικότητα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i