Συνδυασμός βιταμινών: Ποιες βιταμίνες όταν λαμβάνονται μαζί είναι πιο αποτελεσματικές;

Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα συνεργάζονται καλά και προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στην υγεία μας.

βιταμίνες iStock

Δεν χρειάζεται να στο επιβεβαιώσουμε εμείς, καθώς το γνωρίζεις ήδη ότι οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό σου, ειδικότερα αν οι εξετάσεις σου εντοπίζουν ελλείψεις σε αρκετά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής που είναι πλούσια σε βιταμίνες, καθώς υπάρχουν αρκετά είδη που δεν συνδυάζονται μεταξύ τους , πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις λαμβάνεις μαζί.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλες τις βιταμίνες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις "επιβάλλεται" να τις συνδυάζεις, καθώς λειτουργούν πιο αποτελεσματικά αν ληφθούν μαζί. Αναρωτιέσαι ποιες είναι αυτές;

Μαγνήσιο και βιταμίνη D3

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δύο αυτές βιταμίνες λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται συνδυαστικά, όπως έδειξε μία έρευνα από το 2018. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, χωρίς επαρκή ποσότητα μαγνησίου, η σύνθεση και ο μεταβολισμός της βιταμίνης D βρίσκουν εμπόδια. Αυτό σημαίνει ότι το μαγνήσιο είναι απαραίτητο, ώστε ο οργανισμός να μετατρέψει τη βιταμίνη D σε μία μορφή που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει. 

Διαβάστε Επίσης

Σίδηρος και βιταμίνη C

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικά μέταλλα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας καθώς είναι υπεύθυνος για πολλές λειτουργίες του. Οι περισσότεροι από εμάς εμφανίζουμε έλλειψη με αποτέλεσμα να καταφύγουμε στα συμπληρώματα. Και ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχε η άποψη πως ο σίδηρος ταιριάζει πολύ καλά με τη βιταμίνη C, μία ερευνητική μελέτη από το 2020 έδειξε πως δεν υπήρξε διαφορά στην απορρόφηση του σιδήρου με ή χωρίς την ύπαρξη της C. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο κόλλημα στο να συνδυάζονται μαζί, οπότε μπορείς να το δοκιμάσεις. 

Διαβάστε Επίσης

Χαλκός και ψευδάργυρος

Αυτά τα δύο συνεργάζονται καλά αν βρίσκονται στις κατάλληλες δοσολογίες, ώστε να πραγματοποιείται η καλύτερη απορρόφησή τους. Ειδικότερα, αν η δοσολογία του ψευδάργυρου ξεπερνάει τα φυσιολογικά επίπεδα, τότε μπορεί να προκαλέσει έλλειψη χαλκού.

Βιταμίνη D και βιταμίνη Κ2

Δεδομένου ότι η βιταμίνη D και βιταμίνη K2 είναι λιποδιαλυτές - δηλαδή μπορούν να ληφθούν με φαγητό- , αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνδυαστούν μαζί. Από την άλλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες η βιταμίνη Κ2 βοηθάει το ασβέστιο να μεταφερθεί από το αίμα στα κόκαλα, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα αυτής μαζί με τη βιταμίνη D, τότε το ασβέστιο καταλήγει σε λάθος σημεία. 

Διαβάστε Επίσης

Ωμέγα 3 και βιταμίνη Ε

Τα δύο αυτά στοιχεία γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοι, καθώς αν ληφθούν μαζί ενδέχεται να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Ειδικότερα, τα Ωμέγα 3 λιπαρά μπορούν να προστατεύσουν από ιατρικές παθήσεις που συνδέονται με την καρδιά, ενώ η βιταμίνη E έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με μία μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 60 ανδρες ασθενείς με στεφανιαία νόσο διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός ωμέγα-3 και βιταμίνης Ε είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην ινσουλίνη ορού και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Διαβάστε Επίσης

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά, ότι μόνο ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μας μπορεί να μας δώσει υπεύθυνες και έγκυρες συμβουλές. Τα άρθρα μας έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές συμβουλές. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i