Ποιες βιταμίνες δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί

Υπάρχει περιορισμός ανάμεσα στις βιταμίνες; Ποιοι είναι οι συνδυασμοί βιταμινών που καλό να αποφύγουμε;

βιταμίνες iStock

Με αφορμή την έλλειψη του οργανισμού σου σε ορισμένα σημαντικά στοιχεία που έδειξαν οι τελευταίες εξετάσεις σου ή τη γενικότερη βελτίωση του ανοσοποιητικού σου οδηγήθηκες στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως σε συμβούλευσε ο γιατρός σου. Ωστόσο, εσύ γνώριζες ότι ορισμένες βιταμίνες δεν λειτουργούν καλά μαζί και δεν πρέπει να λαμβάνονται την ίδια στιγμή;

Ειδικότερα, ο συνδυασμός διαφορετικών βιταμινών μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή τους στο σώμα σου, άλλες φορές με το να χειροτερέψει την κατάσταση και άλλες να τη βελτιώσει. Πιο αναλυτικά, υπάρχουν κάποιες βιταμίνες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας και αυξάνοντας τις παρενέργειες. Ποιες είναι αυτές;

Διαβάστε Επίσης

Ποιες βιταμίνες δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί;

Είναι σημαντικό πριν λάβεις οποιοδήποτε χάπι, είτε είναι θεραπεία, αντιβίωση ή απλά βιταμίνη, να διαβάσεις τις οδηγίες που θα σε κατατοπίσουν για το πώς πρέπει να το λαμβάνεις. Για παράδειγμα, κάποια φάρμακα πρέπει να καταναλώνονται πριν ή μετά το φαγητό, μία, δύο ή τρεις φορές την ημέρα, αφού υπόκεινται σε κάποιους "κανόνες". Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με τις βιταμίνες, αφού ορισμένες δεν συνδυάζονται με άλλες βιταμίνες - πολλές φορές και με το ίδιο το φαγητό.

Βιταμίνη C και Βιταμίνη B12 

Όσο κι αν οι δύο αυτές βιταμίνες αποτελούν εξαιρετικά σημαντικές για τον οργανισμό, δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί. Ο λόγος; Η υψηλή δοσολογία σε βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 που μεταβολίζεται στο σώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 2 ώρες μετά από τη βιταμίνη Β12. 

Μαγνήσιο και ασβέστιο

Όσο κι αν τα δύο μεταλλικά στοιχεία στην πραγματικότητα λειτουργούν μεταξύ τους, αν δεν ληφθούν στις κατάλληλες δόσεις, υπάρχει πρόβλημα. Ειδικότερα, το μαγνήσιο βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, όμως η μεγάλη ποσότητα ασβεστίου μειώνει την απορρόφηση του μαγνησίου. Για να είσαι σίγουρη, συμβουλεύσου τον γιατρό σου σχετικά με τις σωστές δοσολογίες που πρέπει να λαμβάνεις για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες 

Η προσοχή στους συνδυασμούς, ωστόσο, δεν πρέπει να αφορά μόνο τις βιταμίνες που αλληλεπιδρούν η μία με την άλλη, αλλά και εκείνες που φαινομενικά δεν θα είχαν πρόβλημα μεταξύ τους. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, ανάμεσα στη βιταμίνη D και τη βιταμίνη B12 δεν υπάρχει πρόβλημα να ληφθούν μαζί, ωστόσο δεδομένου ότι η πρώτη είναι λιποδιαλυτή - πράγμα που σημαίνει πως απορροφάται καλύτερα με το φαγητό- και η δεύτερη υδατοδιαλυτή - πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί με άδειο στομάχι- καταλαβαίνουμε πως ο συνδυασμός ακυρώνεται εκ προοιμίου. Το ίδιο συμβαίνει με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη D, οι οποίες καλύτερα να λαμβάνονται σε διαφορετικές ώρες. 

Σίδηρος και πράσινο τσάι

Όσο κι αν έχεις συνηθίσει να απολαμβάνεις το πράσινο τσάι σου κάθε πρωί, ίσως καλύτερα να το αλλάξεις ώρα, αν χρειαστεί την ίδια στιγμή να λάβεις το συμπλήρωμα σιδήρου σου. Συγκεκριμένα, το κύριο συστατικό του πράσινο τσαγιού είναι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που αλληλεπιδρά με τον σίδηρο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφησή του. Μάλιστα, μια έρευνα από το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού οδήγησαν στην ανάπτυξη σιδηροπενίας. 

Για κάθε νέα βιταμίνη που θα προσθέσεις στο ημερήσιο πρόγραμμά σου, οφείλεις να συμβουλευθείς τον γιατρό σου για τη σωστή χρήση της, μαθαίνοντας ποιες είναι οι άλλες βιταμίνες και τα φάρμακα, με τα οποία θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i