Έλλειψη βιταμίνης D: Τα βασικά της συμπτώματα

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D ή αλλιώς στη "βιταμίνη της ηλιοφάνειας".

Γυναίκα που απολαμβάνει τον ήλιο και παίρνει βιταμίνη D istock

Μια από τις βασικές αιματολογικές εξετάσεις που κάνουμε σχεδόν όλοι πια είναι η μέτρηση της βιταμίνης D. Κι αυτό γιατί όπως έχει φανεί, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D ή αλλιώς στη "βιταμίνη της ηλιοφάνειας". Είναι ζωτικής σημασίας να προσέξει κανείς τα συμπτώματα χαμηλής βιταμίνης D, καθώς η έλλειψη αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού έχει συνδεθεί με τα πάντα, από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο έως γρίπη και οστεοπόρωση, σύμφωνα με τους ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. 

Ας δούμε μερικά από τα πιθανά συμπτώματα χαμηλής βιταμίνης D

Κατάγματα καταπόνησης

Αυτό είναι το μόνο πραγματικό σύμπτωμα της χαμηλής βιταμίνης D, λέει ο Adrian F. Gombart, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Linus Pauling στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Oregon στο Corvallis που μελετά εκτενώς τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο (το δομικό στοιχείο των οστών) από τα τρόφιμα.

Διαβάστε Επίσης

"Εάν έχετε λιγότερα από 20 μικρογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο βιταμίνης D στο αίμα σας, δεν έχετε αρκετή D για να μεταφέρετε ασβέστιο στα οστά σας", αναφέρει. Το αποτέλεσμα; Ασθενέστερα οστά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων καταπόνησης.

Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων τόσο του ανώτερου όσο και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πνευμονία από εκείνα με υψηλότερα επίπεδα. Έτσι, αν κάποιος έχει συνεχώς επίμονο βήχα και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί – ενώ πλένει καλά τα χέρια του, κοιμάται αρκετά, τρώει μια ισορροπημένη διατροφή και ούτω καθεξής - μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης D.

Κακή διάθεση

Η βιταμίνη D ρυθμίζει τη μετατροπή του αμινοξέος τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη – πρόκειται για τον νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση. Έτσι, τα συνεχή συναισθήματα λύπης και η κακή διάθεση θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι έλλειψης βιταμίνης D.

Δυσκολίες στη γυμναστική

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυϊκών ινών, γεγονός που εξηγεί γιατί η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των μυών και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, σύμφωνα με έρευνα που διαβάζουμε στο Health & Fitness Journal.

Έλλειψη αποφασιστικότητας και γρήγορης αντίληψης

Όπως αναφέρθηκε, η βιταμίνη D διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία της πολύ σημαντικής σεροτονίνης. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση, αλλά και άλλες γνωστικές λειτουργίες, όπως η λήψη αποφάσεων και ο έλεγχος των παρορμήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο FASB Journal. Ακόμη και η έλλειψη αποφασιστικότητας θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα χαμηλής βιταμίνης D.

Και μερικά facts για την έλλειψη βιταμίνης D

Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν όσοι ζουν στις πόλεις

Οι περιοχές χαμηλού φωτισμού σημαίνουν λιγότερη έκθεση σε ηλιακό φως, που παράγει βιταμίνη D. Κατά τη μελέτη των κατοίκων στο Buffalo της Νέας Υόρκης, ο ερευνητής διατροφής Peter Horvath του Πανεπιστημίου στο Buffalo School of Public Health and Health Professions, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50 % των ανθρώπων έχουν ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης D και το 25% μπορεί να έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D (έχοντας λιγότερα από 30 μικρογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο στο αίμα τους).

Έλλειψη βιταμίνης D και χρήση αντηλιακού

Το αντηλιακό δεν είναι κακό, κάθε άλλο: Είναι απαραίτητο και όλοι πρέπει να το αγοράζουν και να το απλώνουν στο σώμα και το πρόσωπό τους. "Αλλά το σώμα σας δεν μπορεί να δημιουργήσει βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο όταν φοράτε αντηλιακό", λέει ο Gombart.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν χρειάζεται να επιλέξει κανείς ανάμεσα στην υγεία του δέρματος και της υγείας των οστών του: Ο Gombart προτείνει να μιλήσει κανείς με τον γιατρό του για την προσθήκη ενός συμπληρώματος στη ρουτίνα του.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i