4 συμβουλές για να γιορτάσεις τα Χριστούγεννα όπως ακριβώς οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Τρόποι που μπορούμε εύκολα να εφαρμόσουμε αν θέλουμε να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα (και όχι μόνο) όπως οι κάτοικοι των Γαλάζιων Ζωνών.

Christmas woman iStock

Αυτή την εποχή του χρόνου, πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να μετριάσουν και να αντιμετωπίσουν το άγχος που προκαλούν οι γιορτές. Δεδομένου ότι αναζητούν από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο έξυπνες συμβουλές σχετικά με τις συνήθειες άσκησης, τα διατροφικά πλάνα, τον ύπνο και τις διαπροσωπικές σχέσεις, είναι λογικό να θελήσουν να προσπαθήσουν να μιμηθούν και τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζουν την υποτιθέμενη πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου.

Εξάλλου, έχουν σίγουρα πολλά πράγματα να αποκομίσουν σχετικά με τη μεγιστοποίηση της απόλαυσης και της διασκέδασης στις γιορτές από τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές των Μπλε Ζωνών (όπως η Οκινάουα της Ιαπωνίας και η Σαρδηνία της Ιταλίας), όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν μακροβιότερη και υγιέστερη ζωή από οπουδήποτε αλλού στη Γη.

Ο ιδρυτής των Γαλάζιων Ζωνών και ειδικός σε θέματα μακροζωίας Dan Buettner, συγγραφέας του βιβλίου The Blue Zones Kitchen, λέει ότι σε γενικές γραμμές μπορεί κανείς να "αντιγράψει" τις πεποιθήσεις σχετικά με το τι σημαίνουν οι γιορτές από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο, προκειμένου να μειώσει το άγχος της περιόδου των γιορτών.

Για παράδειγμα, στις περιοχές των Γαλάζιων Ζωνών το επίκεντρο των διακοπών τείνει να μην είναι τα ψώνια ή ο προγραμματισμός (σε αντίθεση με το φιάσκο που είναι τα ψώνια της Black Friday στις περισσότερες χώρες της Δύσης), γεγονός που μπορεί να ενισχύσει το άγχος. Αντίθετα, οι κάτοικοι των Γαλάζιων Ζωνών τείνουν να "αγκαλιάζουν" τις διακοπές ως μια ευκαιρία να επανασυνδεθούν με τους αγαπημένους τους και να γιορτάσουν.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορούν να εφαρμόσουν οι άνθρωποι αν θέλουν να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα (και όχι μόνο) όπως οι κάτοικοι των Γαλάζιων Ζωνών:

1. Να δουν τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να συνδεθούν και να γιορτάσουν με την οικογένεια και τους φίλους τους

Σε αντίθεση με το να ταξιδεύουν με τζετ σε εξωτικές διακοπές, οι μακροβιότεροι άνθρωποι τείνουν να μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών για να διοργανώνουν και να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις για ποτό, φαγητό και σύνδεση με τους αγαπημένους τους. Συχνά, τα παιδιά που έχουν μετακομίσει από τη γενέτειρά τους σε μεγαλύτερες πόλεις (όπως η Αθήνα για τους κατοίκους της Γαλάζιας Ζώνης της Ικαρίας στην Ελλάδα) επιστρέφουν στο σπίτι για τις γιορτές και η οικογένεια παίρνει ένα μεγάλο γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνονται προπόσεις για τα επιτεύγματα όλων των μελών της.

Αυτά τα γεύματα περιλαμβάνουν ευχάριστες συζητήσεις, προπόσεις γύρω από το τραπέζι και συχνά και έκφραση ευγνωμοσύνης. Η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν πιο ευτυχισμένοι, και αυτή η ευτυχία μπορεί να οδηγήσει σε μια λιγότερο αγχωτική εμπειρία διακοπών. Εκτός από τις εκφράσεις ευγνωμοσύνης και τις εξατομικευμένες προπόσεις, οι μακροβιότεροι άνθρωποι τείνουν να μην βλέπουν πολύ τηλεόραση μετά το δείπνο. Αντί να παραμένουν καθιστοί μετά από ένα μεγάλο γεύμα, επιλέγουν να κάνουν κάτι που ανεβάζει τους καρδιακούς τους παλμούς, όπως να πάνε μια βόλτα ή να χορέψουν.

Διαβάστε Επίσης

2. Να θυμούνται ότι δεν περιστρέφονται όλα γύρω από τα δώρα

Οι κάτοικοι των Γαλάζιων Ζωνών πιστεύουν ότι την περίοδο των γιορτών σκοπός είναι να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους, οπότε η προσφορά δώρων δεν είναι απαραίτητα η κορυφαία προτεραιότητα. Αντί η περίοδος των διακοπών να επικεντρώνεται στα δώρα, επικεντρώνεται στην οικογένεια.

Βέβαια, πολλοί κάτοικοι των Γαλάζιων Ζωνών δίνουν δώρα κατά τη διάρκεια των διακοπών (δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να δείχνουν την αγάπη τους με αυτόν τον τρόπο), αλλά τείνουν να είναι συγκρατημένοι στον όγκο των δώρων. Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στην αίσθηση λιγότερου άγχους και την έμφαση στις σχέσεις που έχουν μεγαλύτερη σημασία.

3. Να αξιοποιήσουν την πνευματικότητά τους κατά τη διάρκεια των διακοπών

Στις Γαλάζιες Ζώνες υπάρχει πιο έντονη πνευματικότητα την περίοδο των εορτών. Ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι είναι θρησκευόμενοι ή όχι, τείνουν να συνδέονται με μια ανώτερη δύναμη - κάτι που μπορεί να σημαίνει είτε το να πηγαίνουν στην εκκλησία, είτε απλά να εστιάζουν στην πίστη σε κάτι ανώτερο από τον εαυτό τους. Οι διακοπές είναι μια περίοδος για ενδοσκόπηση και διαλογισμό.

Οι μη θρησκευόμενοι μπορούν φυσικά αντί να πάνε σε έναν τόπο λατρείας, να αξιοποιήσουν την πνευματικότητά τους με άλλους τρόπους, όπως με διαλογισμό και ενσυνειδητότητα που είναι σπουδαίες πνευματικές πρακτικές.

Διαβάστε Επίσης

4. Να προσέχουν τη διατροφή τους

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν μια κατά κύριο λόγο φυτική διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ενώ μπορεί να απολαμβάνουν πιάτα με βάση το κρέας κατά τη διάρκεια των εορτών -όπως το χοιρινό ψητό ή το ψητό αρνί για παράδειγμα, προσέχουν τις μερίδες τους και συμπληρώνουν τα πιάτα τους με φυτικές διατροφικές πηγές, όπως γλυκοπατάτες, κολοκύθια και άγριο ρύζι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i