Θρόμβωση στο πόδι: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πότε κινδυνεύεις περισσότερο να παρουσιάσεις θρόμβωση στο πόδι και πώς μπορείς να προστατευτείς από αυτή τη δυνητικά σοβαρή κατάσταση.

Γυναίκα που ξεκουράζει τα πόδια της istock

Η θρόμβωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας γι' αυτό και είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά συμπτώματα. Προτού όμως φτάσουμε σε αυτό να πούμε ότι όταν μιλάμε για θρόμβωση μιλάμε για το σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος μέσα σε μια αρτηρία ή φλέβα με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. 

Τα είδη της θρόμβωσης

Ο σχηματισμός θρόμβου αίματος σε μία φλέβα, συνήθως στα πόδια, ονομάζεται φλεβική θρόμβωση. Αν ο σχηματισμός ενός θρόμβου συμβεί μέσα σε μια εσωτερική φλέβα ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ενώ αν αυτός συμβεί μέσα σε μία επιφανειακή φλέβα ονομάζεται επιπολής φλεβική θρόμβωση.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί είναι επικίνδυνη;

Πέρα από το γεγονός ότι ένας θρόμβος αίματος μπορεί να εμποδίσει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, υπάρχει η περίπτωση να σπάσει ο θρόμβος σε μικρότερα κομματάκια τα οποία θα παρασυρθούν από την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να φτάσουν στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Εάν συμβεί αυτό και ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος, μπορεί να είναι επικίνδυνος, μερικές φορές ακόμη και να απειλήσει την ίδια τη ζωή. 

Πώς θα καταλάβω εάν έχω θρόμβωση στο πόδι; 

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να σε προειδοποιήσουν τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται στο ένα πόδι: 

  • πρήξιμο στο πόδι
  • πόνος, κράμπες ή ευαισθησία που συχνά ξεκινά από κάποιο σημείο στη γάμπα
  • αλλαγή στο χρώμα του δέρματος στο πόδι - κόκκινο ή μοβ, ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σου
  • αίσθηση θερμότητας στην προσβεβλημένη περιοχή

Ωστόσο η θρόμβωση στο πόδι μπορεί και να αναπτυχθεί χωρίς να δώσει αρχικά συμπτώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Mayo στις ΗΠΑ. Εάν αντιληφθείς οποιοδήποτε από τα συμπτώματα αυτά, επικοινώνησε άμεσα με το γιατρό σου. 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβωση στο πόδι;

Μπορεί να παρουσιάσεις θρόμβωση στο πόδι εάν πάσχεις από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Η ακινησία είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου, για παράδειγμα εάν κάνεις ένα μακρινό αεροπορικό ταξίδι και μείνεις για πολλές ώρες σε καθιστή θέση ή αν είσαι στο κρεβάτι αναρρώνοντας από κάποια ασθένεια ή ατύχημα. 

Εάν πρόκειται να κάνεις ένα μεγάλο αεροπορικό ταξίδι συζήτησε με το γιατρό σου μήπως φορέσεις αντιφθομβωτικές κάλτσες που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος (μπορεί έτσι κι αλλιώς να σου τις προσφέρουν στο αεροπλάνο!). 

Εάν για κάποιον λόγο πρέπει να παραμείνεις για μέρες στο κρεβάτι, είναι πιθανό ο γιατρός να σου συστήσει προληπτική θεραπεία με αντιθρομβωτικά, όπως ηπαρίνη ή ασπιρίνη. 

Σημαντικό: Μόνο ο γιατρός που σε παρακολουθεί μπορεί να σου δώσει έγκυρες πληροφορίες και συμβουλές για οποιοδήποτε θέμα υγείας ή πρόληψης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i