Τελικά, πειράζει αν φοράς κάθε μέρα τακούνια;

Οι ειδικοί λένε πως το να φοράμε πολύ συχνά ψηλοτάκουνα παπούτσια μπορεί να μας προκαλεί κούραση αλλά και προβλήματα στα πέλματα.

τακούνια iStock

Πάλι σήμερα φόρεσες ψηλοτάκουνα; Γνωρίζεις πως αρκούν τρία χρόνια επάνω σε τακούνια για να προκληθεί επικίνδυνη ανισορροπία στα πέλματα. Ένα κομψό ζευγάρι ψηλές γόβες μπορεί να μοιάζει ο τέλειος τρόπος για να ολοκληρώσεις την εμφάνισή σου. Όμως οι γυναίκες που φορούν πολύ συχνά τακούνια μπορεί να διαπιστώσουν πως τα μειονεκτήματα ξεπερνούν τα πλεονεκτήματα και σύμφωνα με έρευνα, τα ψηλοτάκουνα μπορούν να προκαλέσουν πιθανώς επικίνδυνη ανισορροπία στα πέλματα. Επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση των παπουτσιών σε γυναίκες που φορούν τακτικά ψηλά τακούνια στη δουλειά τους. Βρήκαν πως παρά την αρχική ενδυνάμωση σημαντικών μυών γύρω από τον αστράγαλο, μετά από τρία χρόνια, τα παπούτσια έκαναν ορισμένους μύες να γίνουν κυρίαρχοι – αυξάνοντας τον κίνδυνο θλάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φουσκάλες στα πόδια, έρπης ή άφθες στο στόμα: 3 γρήγορες λύσεις για να απαλλαγείς τώρα!

"Καθώς τα ψηλά τακούνια είναι πάντα στη μόδα και σε ορισμένα επαγγέλματα "απαιτούνται", πολλές γυναίκες μπορεί να μη γνωρίσουν το βαθμό στον οποίο τα παπούτσια τους επηρεάζουν αρνητικά τη δυναμική τους ισορροπία" είπε ο Dr Yong-Seok Jee, από το Πανεπιστήμιο Hanseo στη Νότια Κορέα. "Και με τη μακροχρόνια χρήση, αν δεν υπάρχει η σωστή φροντίδα του πέλματος, μπορεί να προκληθούν σημαντικά ατυχήματα όπως πτώσεις και σοβαρό διάστρεμμα στον αστράγαλο".

Η έρευνα για τα ψηλοτάκουνα

Η ομάδα του Dr Jee μελέτησε 40 επαγγελματίες γυναίκες που φορούν τακούνια 10 εκατοστών ή ψηλότερα τουλάχιστον τρεις φορές την έβδομα. Μετρούσαν τακτικά τη δύναμη του αστραγάλου τους και βρήκαν πως δύο από τους τέσσερις βασικούς μύες άρχισαν να γίνονται κυρίαρχοι κάποια στιγμή ανάμεσα στον ένα και τα τρία χρόνια τακτικής χρήσης αυτών των παπουτσιών.

"Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως τα ψηλά τακούνια μπορεί να δυναμώνουν αρχικά τους μύες του αστραγάλου, όμως η παρατεταμένη χρήση (για πάνω από τρία χρόνια) τελικά προκαλεί μυική ανισορροπία – έναν βασικό παράγοντα στους τραυματισμούς του αστραγάλου", ανέφεραν στην επιθεώρηση International Journal of Clinical Practice. Πέλματα με δυσμορφίες, πόνος στην πλάτη και λάθος τρόπος βαδίσματος, όλα αυτά ενδέχεται να προκύψουν από τη συνήθεια να φορούν οι γυναίκες ψηλά τακούνια, πρόσθεσε ο Dr Jee added, γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουν αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως "προληπτικά μέτρα”.

Πώς να αποφύγεις τα προβλήματα στα πέλματα αν φοράς τακούνια

Πέρα από τον περιορισμό της συχνότητας που φορά μια γυναίκα τακούνια, ο Dr Jee συστήνει ασκήσεις ενδυνάμωσης του αστραγάλου όπως περπάτημα στη φτέρνα με τα δάχτυλα ψηλά και ανυψώσεις των δακτύλων. Για τη δεύτερη άσκηση, κάθισε σε μια καρέκλα, με το πέλμα σου να πατά γυμνό στο πάτωμα και απλά ανασήκωνε το μπροστινό μέρος κρατώντας τη φτέρνα πατημένη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i