5 πράγματα και χώροι του σπιτιού που πρέπει να καθαρίζεις περισσότερο το καλοκαίρι

Πώς θα εμποδίσεις την εξάπλωση βακτηρίων που "κάνουν πάρτι" στο σπίτι σου: Τα tips για αποτελεσματική καλοκαιρινή καθαριότητα.

καθάρισμα καλοκαίρι iStock

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι συνυφασμένο με βόλτες, βουτιές στη θάλασσα, χαλαρές ώρες με ένα βιβλίο στο χέρι και άπλετη ξεκούραση, ωστόσο κατά την εποχή αυτή οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα επιμελείς με την καλοκαιρινή καθαριότητα και δη με τον καθαρισμό ορισμένων αντικειμένων. Ειδικότερα, υπάρχουν κάποια αντικείμενα ή συσκευές που χρειάζονται μεγάλη προσοχή και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον καιρό. Μην ξεχνάμε πως σε αρκετά μέρη του κόσμου συνυπάρχουν οι υψηλές θερμοκρασίες με την υγρασία, ένα ιδανικό περιβάλλον για τα μικρόβια να αναπτυχθούν. Από την άλλη, ενδέχεται την εποχή αυτή να χρησιμοποιούμε αυτά τα αντικείμενα συχνότερα απ' ό,τι την περίοδο του χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα χρειάζονται μία μεγαλύτερη προσοχή. Αναρωτιέσαι ποια είναι αυτά;

Διαβάστε Επίσης

Καλοκαιρινή καθαριότητα: Τα SOS

Συσκευές 

Κανείς δεν λατρεύει τις άσχημες μυρωδιές, ειδικότερα τη στιγμή που έξω "σκάει ο τζίτζικας". Συνεπώς συσκευές όπως το πλυντήριο πιάτων ή των ρούχων είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη μούχλας, γεγονός που πρέπει να σε οδηγήσει στο να τα καθαρίζεις τακτικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις από πράγματα που έχεις στο ντουλάπι σου το ξίδι και τη μαγειρική σόδα, που κάνουν τον τέλειο συνδυασμό ή κάποιο ειδικό καθαριστικό για την απολύμανσή τους. Την ίδια συνταγή μπορείς να χρησιμοποιήσεις και στην περιοχή του κάδου σκουπιδιών που είναι σίγουρο πως θα αποκτήσει μία κακή μυρωδιά. 

Κλιματιστικά 

Είναι σημαντικό να καθαρίζεις το κλιματιστικό σου και τα φίλτρα του πριν καν ξεκινήσεις να το δουλεύεις, ώστε να είσαι σίγουρη πως δεν θα εισπνεύσεις κάτι που δεν πρέπει. Ωστόσο, και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορείς να αλλάζεις τα φίλτρα για έναν πιο καθαρό αέρα, χωρίς εγκλωβισμένη σκόνη, τρίχες και άλλα σωματίδια που αιωρούνται. Αυτό θα βοηθήσει παράλληλα με τα συμπτώματα των αλλεργιών και τα προβλήματα του αναπνευστικού. 

Σεντόνια και ρούχα

Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών είναι λογικό να ζεσταίνεσαι περισσότερο και να ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδρώτας θα μεταφέρεται από το σώμα σου στα σεντόνια, τα οποία θα γίνουν ένα εύφορο έδαφος για τα βακτήρια και τα ακάρεα. Ωστόσο, για να μην καταστρέψεις τα σεντόνια σου λόγω των συχνών πλύσεων που πρέπει να κάνεις, να θυμάσαι να τα πλένεις στο πρόγραμμα με κρύο νερό. Στην ίδια λογική, τα ρούχα σου επίσης πρέπει να πλένονται τακτικότερα, αφού ενδέχεται να ιδρώνεις περισσότερο. Πρώτα όμως πρέπει να τα αφήνεις να στεγνώνουν και μετά να τα βάζεις στα άπλυτα. 

Τουαλέτα

Είναι κατανοητό ότι τα μπάνια πρέπει να απολυμαίνονται συχνά ανεξάρτητα από την εποχή. Ωστόσο, το καλοκαίρι έχεις πολλούς λόγους παραπάνω, δεδομένου ότι μπορεί να δέχεσαι καλεσμένους στο σπίτι, επομένως να γίνεται περαιτέρω χρήση του δωματίου από την αναμενόμενη. Η τουαλέτα είναι αναμφίβολα εστία μικροβίων, επομένως πρέπει να είσαι ιδιαίτερα σχολαστική, τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Το υγρό και συνάμα ζεστό περιβάλλον είναι "η παιδική χαρά" των βακτηρίων. Παράλληλα, αν έχεις κουρτίνα μπάνιου, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα πρέπει να την καθαρίζεις, καθώς είμαστε σίγουροι πως δεν θα θες να βρεις ξαφνικά μούχλα στην επιφάνειά της, ούτε θα θες να το δουν οι καλεσμένοι σου. 

Παπούτσια

Όσο φροντίζεις για τα ρούχα σου, οφείλεις να έχεις την ίδια επιμονή με τα παπούτσια σου. Αναμφίβολα, τα παπούτσια σου συγκεντρώνουν ένα ευρύ φάσμα μικροβίων από την κάτω πλευρά, με το καλοκαίρι να μην χαρίζει τις καλύτερες συνθήκες και για το εσωτερικό, δεδομένου ότι ενδέχεται να αναπτυχθούν βακτήρια και άσχημη μυρωδιά. Επομένως, είναι σημαντικό να τα αφήνεις να στεγνώνουν και να τα αερίζεις συχνά, όσο και να τα πλένεις, αν τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα στο επιτρέπουν. 

Το καλοκαίρι σίγουρα είναι συνδεδεμένο με την ξεκούραση και την ανεμελιά. Αφού, λοιπόν, πάρεις τον χρόνο σου και διαβάσεις το βιβλίο σου, σήκω από την κουνιστή πολυθρόνα εξωτερικού χώρου και πήγαινε να καθαρίσεις τις συσκευές και αντικείμενα που προαναφέραμε. Θα μας ευγνωμονείς.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i